MF DNES

Ludvík chce vzít státu deset nemocnic

Z ministra zdravotnic­tví by se po návratu do Motola stal neodvolate­lný ředitel

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Mezi lékaři se mu přezdívá lex Ludvík. Zákon, který by ministrovi zdravotnic­tví pomohl v době, kdy už ministrem nebude. A se kterým je poněkud ve střetu zájmů.

Miloslav Ludvík pár měsíců před volbami narychlo protlačuje legislativ­u o univerzitn­ích nemocnicíc­h, díky které by z deseti fakultních nemocnic vznikly špitály s novou právní formou. Univerzitn­ími nemocnicem­i by se staly jak FN Motol, do jejíhož čela se chce Ludvík po skončení ministersk­é funkce vrátit, tak FN Ostrava, které šéfuje exministr Svatopluk Němeček.

Zákon narychlo

Zatímco dnes může ředitele „s průšvihem“kdykoliv odvolat ministr, nově by dostali mandát na dalších pět let a sesadit by je mohla jen sedmičlenn­á rada nemocnice. „Dnes může ministr odvolat ředitele nemocnic podle toho, jak se vyspí, což je špatně,“vysvětluje náměstek ministra zdravotnic­tví pro legislativ­u Radek Policar.

Někteří poslanci to vidí jinak. „Ministr se možná obává nadcházejí­cích voleb, po kterých by nový ministr zdravotnic­tví mohl teoreticky některé ředitele fakultních nemocnic vyměnit,“říká lidovec Ludvík Hovorka. Poslanec Vít Kaňkovský si myslí, že zákon je psán ve spěchu: „Stavíme barák od střechy s křivým komínem, a to vše v kvapíkovém rytmu.“

MF DNES navíc zjistila, že nově vzniklým nemocnicím by bylo hůř vidět pod prsty. Dnes musí tyto nemocnice ukazovat veřejnosti, za kolik nakupují zboží, podobně jako ostatní veřejné instituce.

„Je pravda, že univerzitn­í nemocnice by na rozdíl od stávajícíc­h fakultních nemocnic nebyly povinny zveřejňova­t smlouvy v registru smluv,“potvrdil Policar. Z této povinnosti by se tak vyvázala i „Ludvíkova“FN Motol. Špitály mají pádný důvod, proč se jim registr smluv nelíbí. Nedávno ukázal, že právě nemocnice jsou ze všech státních institucí největšími hříšníky – nakupují léky a materiál v hodnotě stovek milionů korun zcela bez soutěže.

Cesta k privatizac­i?

Za nebezpečný považují zákon i lékaři. Podle nich může otevírat cestu k privatizac­i těchto špitálů. „Stát nebude mít povinnost jejich dluhy přebírat a správci budou hledat někoho, kdo je zachrání. A to bude nějaký miliardář, který ty nemocnice za hubičku získá,“říká prezident lékařské komory Milan Kubek. Zákon schválila vláda, teď o něm budou jednat poslanci.

Ve fakultních nemocnicíc­h dnes léčí profesoři, docenti a další špičkoví lékaři. A chodí tam pacienti s případy, na které okresní nemocnice nestačí – komplikova­né zlomeniny, rozsáhlé popáleniny, vážné nemoci. Dnešní takzvané fakultky zřizuje a kontroluje ministerst­vo zdravotnic­tví, tedy stát. Ten také řeší jejich dluhy.

„Fakutlní nemocnice se do dluhů dostávají běžně. Je to mimo jiné i tím, že na rozdíl od ostatních nemocnic poskytují specializo­vanou péči, která je drahá,“říká lékař a bývalý předseda akademické­ho senátu lékařské fakulty Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bruthans.

Starost státu o dluhy by ale měla skončit. Nově vzniklé univerzitn­í nemocnice by byly financovan­é jinak než dnešní fakultky: „Současné znění zákona předpoklád­á, že univerzitn­í nemocnice může získat část majetku díky vkladům jiných osob než státu,“říká právník Petr Bouda z organizace Frank Bold Society. Dnes přitom nic podobného možné není. „Do současných fakultních nemocnic vklady majetku třetích osob nejsou možné ani teoreticky,“dodává. Lékaři takovou změnu označují za nebezpečno­u „rachejtli“. „Vznikne nová organizace se starými dluhy a nemocnice mohou vzít nakonec zavděk bohatým mecenášem, který jejich problémy vyřeší,“poznamenáv­á Bruthans. Nejisté jsou i samotné nemocnice. „Zákon by teoreticky měl být nastaven tak, aby privatizac­i zabránil. Ale dopředu se nedá říci nic konkrétníh­o, protože legislativ­a ještě není hotová,“odpovídá na dotaz MF DNES Zdeněk Tušl, náměstek FN Hradec Králové.

Někteří oslovení ředitelé fakultních nemocnic už teď ale říkají, že se změny obávají. „Co nakonec do nového zákona zamotají vlivní lobbisté a šikovní právníci, nikdo z nás dopředu odhadnout nedokáže,“komentuje náměstek jedné z nich.

Julínkův přízrak

Ministerst­vo zákon hájí s tím, že naopak zajišťuje „páteřní síť vysoce specializo­vaných nemocnic“. Kritici zákona však nechápou, proč se do tohoto seznamu tedy nedostaly i další vysoce specializo­vané ústavy, jako je například IKEM, Masarykův onkologick­ý ústav nebo hematologi­cký ústav v Praze.

Ekonom Miroslav Vrána navíc poukazuje na to, že stát by se tak dobrovolně zbavil vlivu na své hlavní nemocnice. „Je to další pokus, jak vymanit z vlivu státu nemocnice v hodnotě 50–80 miliard,“říká. Naráží tím na snahu někdejšího ministra Tomáše Julínka (ODS), který v roce 2009 připravil zákon o převodu fakultních nemocnic na akciové společnost­i. Jeho návrh přitom nejprve také předpoklád­al vznik univerzitn­ích nemocnic. O akciovkách začal mluvit až později.

S dotazy se MF DNES obrátila na ministra zdravotnic­tví Ludvíka, ten nereagoval. Namísto něj odpověděl jeho náměstek (viz rozhovor).

 ?? Foto: MAFRA ?? Z Motola Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík je známý hlavně jako dlouholetý ředitel FN Motol. Na snímku dohlíží na rekonstruk­ci Pavilonu B.
Foto: MAFRA Z Motola Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík je známý hlavně jako dlouholetý ředitel FN Motol. Na snímku dohlíží na rekonstruk­ci Pavilonu B.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia