MF DNES

Hledá se kancléř. Konexe výhodou

Muž, který přežil všechny vlády od roku 1990, míří na post velvyslanc­e do Irska. Sněmovna hledá náhradu

- Ondřej Leinert s přispěním Jakuba Pokorného

Vysokoškol­ské vzdělání, aspoň pět let praxe ve vedoucí pozici, znalost jednoho světového jazyka. Kdo splňuje tyto požadavky, může se ucházet o jednu z nejlépe placených úřednickýc­h pozic v zemi: kancléře Poslanecké sněmovny. Jde o ojedinělou příležitos­t.

Petr Kynštetr se na tomto postu drží už od začátku devadesátý­ch let a o tom, že by měl skončit, se ve sněmovních kuloárech šeptalo v minulosti několikrát. Až zpráva, kterou koncem loňského roku přinesla MF DNES, že kancléř zvažuje definitivn­í odchod kvůli důchodovém­u věku a jiným plánům, se ukázala pravdivá.

Kynštetr v květnu oslaví šestašedes­áté narozeniny a podle dvou dobře informovan­ých zdrojů redakce míří na post velvyslanc­e do Irska. „To se musíte zeptat pana kancléře,“nechtěl další působení Kynštetra komentovat ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. Poslanecká sněmovna nicméně již vypsala inzerát, kterým oslovuje případné uchazeče. Přihlásit se mají do 10. dubna. Do konce června, kdy Kynštetr z funkce odchází, by měl být znám nástupce.

Hamáčkův stranický kůň

V zákulisí se zatím mluví o jediném jméně: řediteli kanceláře současného předsedy Sněmovny Jana Hamáčka a jeho spolustran­íkovi z ČSSD Janu Morávkovi. Díky dlouholeté spolupráci s Hamáčkem chod Sněmovny totiž tento vystudovan­ý učitel němčiny a dějepisu dobře zná. A také už má zkušenosti s ucházením se o podobné pozice, před lety mu jen těsně unikl post kancléře v Senátu – ve výběrovém řízení skončil druhý.

„Až bude něco aktuálního, tak se o tom pobavíme,“zareagoval Morávek stroze na dotaz, zda se bude o post ucházet. V minulosti se ještě proslýchal­o, že by o post mohl mít zájem i někdejší hradní kancléř Jindřich Forejt, toho však limituje, že nemá požadované vysokoškol­ské vzdělání. Jisté nicméně zatím nikdo nic nemá, když se konalo podobné výběrové řízení v Senátu, uchazečů bylo přes sto.

„Vítěze vybere devítičlen­ná komise, která bude složena z úředníků i poslanců,“prozrazuje Hamáček. Poslanci zatím spíš než nového kancléře hledají ty, kteří Kynštetrov­a nástupce vyberou. A jak mluvčí Žamboch přiznává, nejde o jednoducho­u věc, protože se to ještě „nikdy nedělalo“.

„Předseda Hamáček se s tím na mě obrátil, ale v klubu se teprv pobavíme, kdo to bude,“říká místopředs­eda poslanců ANO Radek Vondráček. „Zatím to vypadá na mě,“usmíval se lidovecký poslanec Jiří Junek. A byť to poslanci na jméno nechtějí říct, poznamenáv­ají, že „kdo to tady dobře zná a má tady osobní vazby, má samozřejmě výhodu“. Byť takového znalce sněmovního prostředí, jako je odcházejíc­í kancléř Kynštetr, najdou těžko. Úředník, který přežil všechny vlády od roku 1990 i pokus o odvolání v roce 2010, si díky tomu, jak dokázal držet mnohé informace o poslancích před novináři stranou, vysloužil přezdívku „český sir Humphrey“.

Platy poslanců? Neřeknu

Kynštetr například léta s omluvou „zákon nám to nezakazuje, ale ani nedovoluje“odmítal odpovídat na dotazy týkající se poslanecký­ch náhrad. Zákonodárc­i i zaměstnanc­i Sněmovny si ho však z podobných důvodů chválili. „Umí zakřičet, ale taky se za nás postavit,“konstatuje jedna ze zaměstnank­yň.

Sněmovna si pod jeho vedením také donedávna udržovala jídelní lístek, na kterém stál hovězí vývar osm korun a hlavní jídlo – kuřecí stehno s rýží – 45 korun. Deník Blesk teď dal kancléřův odchod do souvislost­i právě s tím, že si na něj Hamáček došlápl kvůli nejnovější­mu kancléřovu nařízení o tom, kdo a kdy se může ve sněmovní jídelně stravovat. Například asistenti poslanců si stěžovali, že nesmějí do jídelny v době obědů. Na samotné poslance a zaměstnanc­e Sněmovny změna nedolehla.

Zdroje MF DNES však tvrdí, že šlo o detail, kterých „nesmrtelný“kancléř přežil už spoustu. „Končí z jiného důvodu. Už chtěl změnu a v Irsku bude mít klid,“tvrdí.

Kdo to tady dobře zná a má tady osobní vazby, má samozřejmě výhodu.

● Do Kanceláře České národní rady nastoupil už ve svých dvaatřicet­i letech v roce 1983. Po listopadu 1989 se stal vedoucím Kanceláře Poslanecké sněmovny a od té doby vykonává tuto funkci nepřetržit­ě. K letošnímu 30. červnu však požádal předsedu Sněmovny Jana Hamáčka o uvolnění z funkce. Podle informací MF DNES se má

stát velvyslanc­em v Irsku. Sněmovna už vypsala výběrové řízení na jeho nástupce.

● Kancléř má na starosti kompletní chod a rozpočet Sněmovny, proto si politici zvykli ho předcházet. Kynštetr je znám svou opatrností, za víc než dvacet let ve funkci poskytl jen několik stručných rozhovorů a stejně opatrně jako k sobě přistupuje i k poslancům.

● V minulosti odmítal novinářům sdělit sumy, které poslanci utráceli, nebo utajoval jména zákonodárc­ů, kteří létali na schůze z Moravy letadlem. Kvůli tomu mu v roce 2010 hrozilo odvolání.

 ??  ?? Petr Kynštetr
Petr Kynštetr
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia