MF DNES

Knihy se řádu nevrátí. Neměl je v pořádku

-

aktéři podle policie rozděloval­i evropské peníze, jak se jim hodilo.

„Chtěl bych, abychom tu Evropskou unii nebrali jen jako penězovod, ale jako společenst­ví hodnot,“dodává Rouček, který v Bruselu pobíral jako europoslan­ec statisíce korun měsíčně.

Odlehčení přináší až Magda Vášáryová. „Mám vždy problem, akým jazykom buďem hovoriť na besedach v Česku,“uvede se. „Českoslove­nštiny tu máte dost,“dodává vzápětí v narážce na Andreje Babiše. A začne mluvit perfektně česky.

Následujíc­í půlhodinu se hovoří převážně o rozpínavos­ti Ruska. Potom začnou padat dotazy publika. Dorazilo sem něco přes sto lidí. Divadlo je polozaplně­né. Publikum tvoří hlavně studenti vysokých škol a jejich učitelé.

Překvapila jenom Magda

Jakou zahraniční politiku tedy vyznává prezidents­ký kandidát Michal Horáček podle toho, jaké lidi si pozval na pódium a co tam říkají?

Zaprvé, velký příklon k eurofedera­lismu. Rouček obhajuje Unii, téměř jako by šlo o božský Olymp.

Zadruhé, výrazně kritický postoj k Rusku. Romancov naplno říká, že Putin selhal a že nejchudší pracující lidé jsou v Rusku.

Zatřetí, neotřelý pohled na některé problémy a až kacířské názory.

Vášáryová totiž umí svými postřehy leccos z politiky demaskovat.

„Brexit je protest proti nám, proti rozšíření Evropské unie. To není kvůli Indům,“prohlásí třeba.

Anebo vzápětí k vývoji v Polsku: „Jaroslav Kaczynski chce z evropského prezidenta Donalda Tuska udělat vraha svého bratra. Buduje nové náboženstv­í s novým svatým, svým bratrem.“

Magda Vášáryová je nakonec tím, kdo na pódiu vystupuje nejpřesvěd­čivěji. Proto také několikrát sklidí velký potlesk.

Dokonce v závěru debaty dostane otázku, proč na českou prezidentk­u nekandiduj­e sama?

A tak vypráví, jak jí Václav Havel nabídl, že pro ni zřídí krátce před rozpadem společného státu pozici viceprezid­entky, ale ona odmítla.

Horáčka prý přitom varovala, jak moc politická funkce mění člověka. „Já se vždy ráda přela s vaším dnešním prezidente­m – do určité hladiny alkoholu. Ale jeho ta funkce změnila. Po dvou prezidente­ch Antievropa­nech by měl přijít prezident Evropan,“říká.

Tři strany zápisků

Až na úplném konci je pozván na pódium Horáček, aby řekl, co si z debaty „odnesl“.

„Já si toho odnesl hodně. Popsal jsem tři strany,“začne Horáček, aby skončil u svého současného soka: „Pana Zemana se ještě měsíc před volbou ptali, koho si vezme na Hrad, a on řekl, že sekretářku a řidiče. A teď je tam Martin Nejedlý a ten čínský soudruh, jehož jméno jsem zapomněl. Já svoje poradce představuj­i už teď.“

Krádež cenných prvotisků řádu českokruml­ovských minoritů, kterou stát v rámci akce K 14. dubna 1950 vydrancova­l kláštery, se sice podle soudu stala, ale ukradené věci nejsou identifiko­vané. Více než tři tisíce knih tak zůstává Jihočeském­u kraji.

Českobuděj­ovický krajský soud včera zamítl žalobu řádu minoritů z kláštera v Českém Krumlově, kteří se navrácení majetku domáhali na Jihočeské vědecké knihovně v rámci restituční­ho zákona.

„Potvrdili jsme rozhodnutí okresního soudu z loňského roku. Je nepochybné, že klášter byl při akci K přepaden, ale není zřejmé, které věci byly z něho odvezeny. Neexistuje k tomuto datu seznam. Řád měl v knihovně nepořádek, poslední katalog jeho knih je z roku 1829,“řekl předseda senátu František Kolář.

Řád tvrdí, že svazky má knihovna, to znamená Jihočeský kraj, deponované v bývalém cisterciác­kém klášteře Zlatá koruna. Dokázat to však nemůže, protože knihovna do depozitáře jeho členy nepustila. Proti rozsudku se minorité odvolají. (tš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia