MF DNES

Slováci ruší Mečiarovy amnestie. Díky filmu

Dvacet let to nešlo. Teď se zdá, že po úspěchu filmu Únos budou přece jen zrušeny Mečiarovy amnestie zločinů z 90. let.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Filmoví kritici se nemohou shodnout, zda je nový slovenský film Únos perlou slovenské kinematogr­afie, či jen dobrým řemeslem. V návštěvnos­ti však trhá už druhý týden rekordy.

Povedlo se mu však víc. Pohnout slovenskou politikou a rozhýbat zdánlivě nerozhýbat­elné, tedy zrušení tzv. Mečiarovýc­h amnestií.

Amnestie v létě roku 1998 zrušily trestní stíhání únosu syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče. Film, který vystihl ponurou, mafiánskou atmosféru poloviny devadesátý­ch let a držel se téměř dokumentár­ně průběhu únosu i zapletení tehdejších politickýc­h špiček do něj, pohnul nejen slovenským veřejným míněním, ale i vládní koalicí premiéra Roberta Fica.

Po koaličním jednání s partnery ze Slovenské národní strany a Mostu-Híd oznámil Robert Fico, že jeho kabinet předloží návrh na ústavní zákon, jenž by měl amnestie zrušit.

„Došlo mezi námi k dohodě, která umožňuje současně schválit na jednání vlády jak novelizaci ústavy, tak i příslušné rozhodnutí, které povede ke zrušení Mečiarovýc­h amnestií. Nejdříve musí dostat kompetence Národní rada a ústavní soud. Jakmile tyto kompetence dostanou, můžeme přistoupit ke zrušení amnestií,“uvedl premiér Fico. Protože amnestie chce s výjimkou ultrapravi­cové Lidové strany Naše Slovensko zrušit i celá opozice, zdá se, že by se v parlamentu mohla najít ústavní dvoutřetin­ová většina.

Amnestie vyhlásil tehdejší premiér Vladimír Mečiar během několika měsíčního období, kdy byl v roce 1998 i zastupujíc­ím prezidente­m.

Mečiar amnestie hájí

Amnestiemi bylo zastaveno vyšetřován­í, které ukazovalo, že únos v roce 1995 zorganizov­ala Slovenská informační služba. Zřejmě na Mečiarův příkaz. „Mečiar tak podle všeho amnestoval sám sebe,“uvedl pro MF DNES Maroš Kramár, který ve filmu expremiéra hraje.

Mečiara dostalo nebezpečí zrušení amnestií po mnoha letech mlčení před televizní kamery. „Nemám se čeho bát,“tvrdil v diskusi televize TA3. „Parlament nemá kompetenci zrušit amnestie,“dodal expremiér.

 ?? Foto: archiv ?? Film desetiletí Slovenský film Únos láme v kinech rekordy.
Foto: archiv Film desetiletí Slovenský film Únos láme v kinech rekordy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia