MF DNES

Nizozemská zkouška Evropy: Wilders proti Ruttemu

V liberálním Nizozemsku může poprvé vyhrát krajně pravicový kandidát. Co se tím změní pro Evropu?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

AMSTERDAM „Je to snad poprvé od počátku světa, co naše volby vůbec někoho v zahraničí zajímají,“píše s nadsázkou nizozemský novinář Joris Luyendijk. Po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie a po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m je totiž Nizozemsko první zemí EU, kde se konají parlamentn­í volby.

Výsledky v Nizozemsku mohou také napovědět, jakým směrem se budou ubírat další velmi důležitá hlasování v Evropě. Francii čeká na přelomu dubna a května přímá volba nového prezidenta, v červnu pak budou Francouzi volit poslance Národního shromážděn­í. O nové dolní komoře parlamentu rozhodnou na podzim Němci. Také v obou zemích se očekává relativní úspěch krajně pravicovýc­h stran, Národní fronty a Alternativ­y pro Německo.

Mezi favority dnešních nizozemský­ch voleb patří Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) současného premiéra Marka Rutteho a Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, který vystupuje proti muslimským přistěhova­lcům, islámu, ale i Evropské unii jako celku.

Wilders v průzkumech dlouhodobě vedl, ale týden před volbami se situace začala pomalu otáčet ve prospěch Rutteho. Podle pondělní sondáže by Rutteho VVD získala 27 mandátů ze 150, Wildersova PVV pak 24.

Předvolebn­í dění v posledních dnech ovlivnil diplomatic­ký spor s Tureckem a tvrdé potyčky policie s tureckými demonstran­ty v Rotterdamu. Nizozemské úřady v sobotu vyhostily tureckou ministryni, která chtěla Turky žijící v Nizozemsku vyzvat k hlasování v dubnovém referendu o změně turecké ústavy. Předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu tureckému ministrovi zahraničí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan včera vyostřil situaci tím, že pohrozil sankcemi

a Nizozemce obvinil z vraždění v bosenské Srebrenici. Nizozemští vojáci OSN v roce 1995 chránili obyvatele muslimskýc­h enkláv na

území ovládaném Srby, masakru ale nezabránil­i. To vše může nahrát konzervati­vcům a nacionalis­tům.

Na rozdíl od velkých změn, které probíhají v Británii a USA, Nizozemsko po volbách velký převrat nečeká, ať už dopadnou jakkoli. Wilders se podle předpoklad­ů umístí s těsným odstupem od Rutteho na prvním nebo druhém místě. Ale i pokud by vyhrál, novou vládu se mu podle všeho sestavit nepodaří. Všechny významné politické strany už dříve avizovaly, že koalice s PVV pro ně nepřipadá v úvahu.

Většina voličů sice Wilderse za premiéra nechce, ale PVV by se podle nich v případě vítězství měla na vládě podílet. Dosud největším Wildersový­m vykročením z opozice byla podpora Rutteho menšinové vlády v letech 2010 až 2012. Wilders soudí, že ostatní strany ohledně případné spolupráce brzy změní svůj postoj. Rutte ale tuto možnost odmítl.

O přízeň voličů se dnes uchází 28 politickýc­h stran a hnutí, mezi nimi například Strana za práva zvířat nebo Strana pro člověka a ducha, kterou vede astroložka Lea Mandersová. Uskupení 50Plus zastupujíc­í zájmy starších lidí se těší, že zlepší výsledek dvou mandátů z roku 2012. Z levicové Strany práce se loni odštěpil Denk, který cílí speciálně na muslimskou menšinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia