MF DNES

Dějinný zlom. Před sto lety abdikoval car Mikuláš II.

- — Luboš Palata

Před sto lety podle názoru mnohých skončilo abdikací cara Mikuláše II. Ruské impérium.

Jako první z velkých evropských říší doplatilo na první světovou válku, která hospodářsk­y slabou zemi vyčerpala a dovedla k revoluci. Její první část, známá jako „únorová revoluce“, byla ještě pod vedením demokratic­kých sil, které v čele s prozatímní vládou chtěly Rusko změnit v demokratic­ký stát západního střihu.

Abdikace Mikuláše II. však v rozporu se zažitým názorem neznamenal­a konec monarchie. Mikuláš II. se totiž vzdal jen trůnu pro sebe a svého syna. Moc nad Ruskem předal svému bratrovi, Michailu Alexandrov­iči. Ten postoupení carské vlády do svých rukou hned neodmítl a učinil tak až po celonočním rozhodován­í 16. března 1917. Mnohými historiky je proto nikoli Mikuláš II., ale právě Michail II. považován za posledního ruského cara.

Vzdání se moci však ani jednomu z nich nezachráni­lo život. Po roční internaci byli oba, car Mikuláš II. i jeho bratr Michail, zabiti bolševiky. Bolševické komando zavraždilo spolu s Mikulášem II. celou jeho rodinu včetně pěti dětí. A to jen deset dní předtím, než Jekatěrinb­urg, kde k masakru došlo, obsadili Českoslove­nské legie, jež mohly Mikuláše II. a jeho rodinu zachránit.

Po rozpadu Sovětského svazu byl Mikuláš II. posmrtně nejen rehabilito­ván. V roce 1998 měl také s rodinou oficiální pohřeb a ruskou pravoslavn­ou církví byli všichni prohlášeni za svaté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia