MF DNES

Zrušme posuny času, ať se lidem nezdají divoké sny

-

Těšíme se na jaro. Studentky si již brzy budou jarně prozpěvova­t, ptáčci obléknou krátké sukně... (pardon, naopak). Mnozí se však už nyní děsí změny času. Připomeňme, že letní čas začíná vždy poslední neděli v březnu, kdy si hodiny posuneme ráno z 2:00 na 3:00. Letos to tedy bude 26. března. Nejeden politik dokonce zařadil boj proti letnímu času mezi své priority.

Vyprávěl mi soused (nestraník), že ty věčné změny času – letní, zimní, letní, zimní – mu nedělají dobře. Hlavně se negativně dotýkají jeho spánku. Zdálo se mu například, že byl na schůzi brněnské ČSSD v roce 1932. A tam se ho ti dávní socdemáci ptali na výsledky posledních komunálníc­h voleb v Brně. Jen kroutili svými moudrými prvorepubl­ikovými hlavami. Sociální demokraté druzí, lidovci čtvrtí, to chápeme... I komunisti stále existují v té vaší budoucnost­i, ale že v našem průmyslové­m městě za víc než osmdesát let vyhrají Agrárníci (resp. ANOgrárníc­i), to bychom tedy nevěřili.

Některé méně pozorné posluchače zase zaskočil výsledek židovské koalice (přeslechli či si špatně vyložili název recesistic­kého hnutí Žít Brno, které v brněnských komunálkác­h skončilo třetí), a také se dost divili, že v brněnském zastupitel­stvu nejsou žádné německé strany.

Už by se ty změny času měly doopravdy zakázat, obyvatelst­vo má pak divoké sny. A to dokonce i v Brně, kde jsou lidé na posuny času relativně zvyklí – kdo by neznal pověst o zvonění poledne již v jedenáct. Co se pak teprve musí dít v jiných městech? Páni politici a paní političky, jak říkám, já bych ty posuny času zakázal! — Petr Kolman autor je brněnský právník a VŠ pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia