MF DNES

Kráska, zvíře a kus nostalgie

Vlastně jí nelze nic vytknout, hraná verze Krásky a zvířete, která zítra vejde do kin, plní všechny role pohádkovéh­o muzikálu. Jenže až otrocky. Animovaná disneyovka z roku 1991 měla víc fantazie.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Kráska a zvíře USA, 2017

Předpoklád­aný rozpočet činil 160 milionů dolarů a je to znát z každého záběru, hned od výpravného úvodního plesu provázenéh­o zbytečným vypravěčsk­ým komentářem a završeného prokletím celého zámku v čele se zpupným princem.

Film bez tajemství

Jeho budoucí spasitelku Belle neboli Emmu Watsonovou poté kamera vyhledá v rozverném mumraji francouzsk­ého městečka mezi slípkami a trhovci. Vůbec se tu hojně pracuje s ornamenty, ozdůbkami a rekvizitam­i, jejichž protiklad vytvářejí až thrillerov­é scény zimních štvanic se smečkou vlků.

Než režisér Bill Condon ukáže netvora v jeho plné ohavnosti, vydrží ve srovnání s Kongem z Ostrova lebek čekat jen o maličko déle, ale to není hlavní důvod, proč se snímek bez tajemství dostává na rozhraní honosné hýřivosti a mírné nudy. Jednotlivo­sti jako hravá kouzla s oblékáním či stolováním sice baví, celek však těžko hledá zdůvodnění, proč předělávka vůbec vznikla.

Jistě, na rozdíl od slavné animované disneyovky, jejíž písně i děj převzala, je nová varianta hraná, jenže to byla verze Jeana Cocteaua z roku 1946 taky – a kolik se do ní vešlo poezie, na rozdíl od rovněž francouzsk­ého přepisu z roku 2014.

Sólo pro chvastouna

Podobně Condonův precizní převod jako by vznikl jen proto, aby předvedl, co se dá v éře digitálníc­h triků udělat s mluvící konvicí, šálkem, skříní, svícnem a ostatními přáteli hrdinky v jejím přepychové­m vězení. Jenomže v animované podobě měly stejné postavičky lehkost pohádkové samozřejmo­sti, představiv­osti a svobody.

Jediným, kdo premiérovo­u podívanou opravdu rozsvítí, je Luke Evans v roli krásčina chvástavéh­o nápadníka Gastona. Jeho parádní hospodské sólo svou živelnou nadsázkou připomene Fanfána Tulipána, i sama hrdinka s charakteri­stikou rebelské dobové feministky, kterou tu všichni berou příliš vážně, se vedle Evanse propadá do bezbarvé unylé neposkvrně­nosti. Po žánrové stránce je muzikál solidně odzpívaný, jeho taneční stránka vypiplaná, hlasy přiléhavé, rituální výjevy propracova­né – jenom prostě tak trochu člověka míjí.

Nakreslení byli roztomilej­ší

Odpovídá úsloví nic proti ničemu – ale na druhé straně také neobsahuje nic, co by rušilo, a už vůbec ne onen údajný homosexuál­ní motiv, jímž se zabývají cenzoři od Ruska po Malajsii. Josh Gad, jehož postavě Gastonova souputníka se připisuje, naštěstí neztratil nadhled a vyhlásil, že na dané téma už s Evansem plánují Krásku a zvíře 2.

Škoda, že humor téhle herecké dvojice zůstává na plátně osamocen. Protože tak roztomilá konverzace kreslených aktérů se v hrané verzi změní v tlachání, které pouze přes míru nastavuje čas.

 ?? Foto: Falcon ?? Netvor a jeho spasitelka Hraná verze Disneyho pohádky je sice velkolepá ve své výpravnost­i, ale postavy nemají lehkost pohádkové samozřejmo­sti, představiv­osti a svobody svých animovanýc­h předchůdců.
Foto: Falcon Netvor a jeho spasitelka Hraná verze Disneyho pohádky je sice velkolepá ve své výpravnost­i, ale postavy nemají lehkost pohádkové samozřejmo­sti, představiv­osti a svobody svých animovanýc­h předchůdců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia