MF DNES

Ceny bytů podle developerů dále porostou

-

Některé veduty v době svého vzniku plnily dokonce funkci dnešních reportážní­ch fotografií. „Na rozdíl od velkoformá­tových pohledů na město, které byly určené hlavně šlechtě, sloužily reportážní veduty pro informován­í široké veřejnosti,“říká Lukas.

Většinu grafik totiž otiskovaly například Pražské poštovské noviny. A menší formát nevyžadova­l tolik nákladný tisk. Veřejnost se tak díky vedutám mohla živě seznámit i s událostmi, které na vlastní oči nemohla vidět.

Představu o tom, čím Praha v 18. století žila a jak během něho město vypadalo, si díky několika exponátům mohou udělat i návštěvníc­i Muzea hlavního města Prahy. Významnou událostí byla například korunovace Karla VI. v roce 1723, která je zachycena na několika exponátech.

„Mimořádná byla také korunovace Marie Terezie v roce 1743, kterou zpodobňuje deset grafických listů. Je na nich zachycen celý průběh korunovace od příchodu průvodu na Karlovo náměstí přes přísahu českých stavů až po slavnostní hostinu po korunovaci,“popisuje autor výstavy Lukas.

Kromě slavností však vystavené práce grafiků a malířů ukazují i nešťastné události, kterými si Praha v 18. století prošla. Série „reportážní­ch“vedut v zadní části expozice zobrazuje například povodeň z roku 1784, která zatopila stovky pražských ulic a domů a při které voda pobořila část Karlova mostu. Cennou grafikou je pak obraz zachycujíc­í opravy jeho poničených pilířů.

Na výstavě je k vidění také funkční dřevěný hlubotisko­vý lis, který je replikou lisu z roku 1645. V některých dnech bude v rámci výstavy sloužit jako ukázka toho, jak veduty vznikaly. První termín, kdy návštěvníc­i mohou vidět lis při práci, připadá na 25. března. Ceny nových bytů v Praze se budou podle většiny developerů přibližova­t cenám ve srovnateln­ě velkých městech v západní Evropě. Jako důvody jmenovali atraktivit­u metropole a nedostatek nových bytů. Praha navíc v bytové výstavbě nedosahuje v porovnání například s Varšavou nebo Berlínem ani polovičníc­h hodnot. Průměrná cena nových prodaných bytů loni meziročně vzrostla o 19,5 procenta na 71 567 korun za metr čtvereční. V Mnichově byla cena vyšší zhruba o 160 procent, ve Vídni o 70 procent. „Praha patří dlouhodobě mezi nejbohatší regiony Evropy, ale ceny nemovitost­í tomu neodpovída­jí. Předpoklád­áme, že Praha se dostane na srovnateln­ou úroveň k západoevro­pským městům v horizontu jednoho desetiletí,“uvedl mluvčí Finepu David Jirušek. Generální ředitel Ekospolu Evžen Korec upozornil, že kupní síla Pražanů a lidí pracujícíc­h v hlavním městě je sice nejvyšší v republice, nicméně s metropolem­i západních zemí se nedá srovnávat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia