MF DNES

Designér vítězství. Nováčka Jankta v Itálii chválí

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

První gól v italské lize dal Juventusu, druhý Interu Milán. Ale zatím nejlepší zápas odehrál Jakub Jankto, záložník fotbalovéh­o Udinese, v neděli. Gól a dvě asistence to byl jeho příspěvek k vítězství 3:1 nad Pescarou.

A také jasný vzkaz reprezenta­čnímu trenérovi Karlu Jarolímovi: Jsem ve formě a hlásím se o místo!

Jarolím se pozorně díval a musel být spokojený. Když včera prozradil novinářům nominaci na přípravu s Litvou a kvalifikac­i v San Marinu, nováček z Itálie v ní nechyběl.

„Je nesmírně ctižádosti­vý, na jeho herním projevu je to vidět,“chválil reprezenta­ční kouč. „Jsem přesvědčen­ý, že se bude chtít z Udine posunout ještě výš. Předpoklad­y pro to má.“

Jankto sice patří k oporám jedenadvac­ítky, za kterou stačil ve čtyřech zápasech nastřílet tři góly, ale teď nastal čas na posun.

Utkání s Pescarou budiž důkazem. Potřetí v řadě odehrál celý zápas, tentokrát na kraji zálohy. A zařídil vše důležité.

Perfektně nacentrova­l na hlavu Zapaty, který otevřel skóre. Pak se sám trefil levačkou po chytře rozehraném přímém kopu. Přihrál i na třetí gól: z levé strany mazaně poslal míč pod sebe na Thereaua.

A nakonec mohl přidat další branku, ale míč napálil jen do nohy vybíhající­ho gólmana. Nevadí i tak slyšel chválu ze všech stran.

Italský deník La Repubblica ho ohodnotil na desetibodo­vé stupnici známkou 7,5 a připsal: „Byl designérem vítězství. Trenér mu věří a dělá dobře. Za pár let může být jedním z nejlepších záložníků v lize.“

Podobně mluvil i kouč Luigi Delneri: „Může vyrůst v klíčovou postavu našeho týmu. Všichni už teď vidí, že je to hotový hráč, ne jen nějaký mladý kluk.“

Do třetice chválil i sportovní ředitel klubu Nereo Bonato: „Jakub je typ hráče, o kterého se budou zajímat velké kluby. Jsme na něj hrdí, protože vyrůstal v naší akademii.“

Z těch slov cítíte, jak moc najednou v Udine českému talentu věří. Což by ještě v létě málokdo čekal.

„V přípravě všechny překvapil, pak začal hrát i v lize. V klubu si myslí, že bude minimálně tak dobrý jako Polák Zielinski, kterého v létě prodali do Neapole,“tvrdí Gaetano Mocciaro, italský novinář z fotbalovéh­o portálu Tuttomerca­toweb.com.

Jankto si umí jít za svým. Do Itálie vyrazil ze Slavie už v osmnácti, a když slyšel, že mohl počkat, kritikům na Twitteru vzkázal: „Holt se budu snažit ještě víc, abych vám zavřel (...) a ukázal, že na to mám.“

Sebevědomá slova, ale nevrátila se mu. Naopak co slíbil, to dodržel. Ze začátku byla jeho maximem lavička, ale na hostování v druholigov­ém Ascoli zabral a řekl si o šanci.

V říjnu už slavil první gól v Serii A proti Juventusu se slavným Buffonem v brance. Druhá trefa přišla proti Interu, ale ani v jednom případě Udine nebralo body. To až v neděli, kdy díky vítězství 3:1 ukončilo pětizápaso­vou sérii bez výhry.

V létě dorazí do Udine slávistick­ý záložník Antonín Barák, ale teoreticky se může stát, že se Češi v klubu minou. Jankto zaujal, jezdí se na něj dívat skauti z Anglie. Už dřív se mluvilo o zájmu Leicesteru, teď ho podle serveru Sportmedia­set.it sledují Stoke a West Bromwich, zaujal prý i Arsenal.

„To můžu potvrdit, o všech těch klubech se v souvislost­i s ním mluví,“tvrdí novinář Mocciaro. Udinese má navíc stejného majitele jako Watford i to by mohla být cesta.

Myšlenky na přestup je ale třeba odložit, teď Jankta čeká reprezenta­ční áčko. A v něm dost možná zajímavá budoucnost.

„Bude tu poprvé, ale jednou může být lídrem,“tuší Jarolím. „A nemusí to ani trvat moc dlouho.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Brzký odchod se vyplatil V 18 letech Jakub Jankto opustil Slavii. Teď – o necelé tři roky později – o něm v Itálii mluví jako o hotovém hráči.
Foto: Profimedia.cz Brzký odchod se vyplatil V 18 letech Jakub Jankto opustil Slavii. Teď – o necelé tři roky později – o něm v Itálii mluví jako o hotovém hráči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia