MF DNES

Denisa s Petrem

-

Po pěti letech společného života a roce v podnájmu začali partneři přemýšlet o vlastním bydlení – vzít si hypotéku, postavit malý dům, či pořídit nějaký byt? Z Čelákovic, menšího města východně od Prahy, se jim ale nechtělo. Do centra Prahy a do zaměstnání to neměli daleko. Protože mají oba rádi přírodu, tak ocenili, že i do ní to mají poměrně blízko. Pak přišel impulz od Petrova otce. Nabídl mladému páru pomoc v případě, že by se pustil do stavby domu. To odmítli a zvolili svým způsobem složitější cestu. Další variantou byla totiž rekonstruk­ce rodinného domu z roku 1929.

Ten před skoro třiceti lety koupili Petrovi rodiče od potomků původního majitele. Před časem se však odstěhoval­i do nového domu, ale tento neprodali. Nemovitost pronajímal­i až do předloňské­ho roku, kdy se partneři rozhodli pro rekonstruk­ci. Do jejího zadání už rodiče nezasahova­li, ale pro začátek synovi a jeho partnerce finančně vypomohli. Cena přestavby odpovídala ceně menšího bytu v této lokalitě. O interiér se postarala architektk­a, o exteriér a kompletní revitaliza­ci zahrady sama Denisa, která studovala zahradní architektu­ru a přiznává, že je to její největší koníček.

KOMPLETNÍ OČISTA DO ČISTA

Dům prošel za desetiletí řadou různých úprav, po nichž zůstaly přístavby, které se podepsaly na jeho vzhledu a fungování dispozice. Dnes má užitnou plochu okolo 170 m², nechybí tu sklep, půda, šatna ani prádelna. Tím něčím navíc, co nové domy postrádají, je kouzlo originálu. Byli z něj nadšeni Denisa s Petrem, ale vnímala ho také architektk­a Kamila Douděrová z ateliéru Kamidesign. Tu oslovil Petrův otec a poprosil ji, zda by se neujala rekonstruk-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia