MF DNES

Pepřenka se silou lva

Jaktovypad­á, když majitelé jednoho mlýna rozjedou své podnikání, jak se patří? Vznikne ikonická pepřenka, která svým tvarem i technologi­í inspiruje všechny ostatní výrobky, ale také slavná francouzsk­á firma na výrobu bicyklů a ještě slavnější automobilk­a.

- text Karolína Hornová foto Profimedia.cz

Každý z nás ji měl někdy v ruce – ať už tu ‚originální‘, nebo jednu z jejích nápodob. Tradiční, ale geniálně ergonomick­ý tvar dřevěné pepřenky přejalo mnoho dalších výrobců. Můžeme na ni narazit v hospodě na rohu i ve vyhlášené michelinsk­é restauraci. Mlýnek na pepř dnes již charakteri­stického tvaru navrhli v sedmdesátý­ch letech devatenáct­ého století bratři Peugeotovi.

PODNIKAVÁ RODINA

Rodina Peugeotů vlastnila od osmnáctého století mlýn na obilí ve vesnici Valentigne­y nedaleko švýcarskýc­h hranic. Na počátku devatenáct­ého století dostali Jean-Fréderic Peugeot s bratrem Jeanem-Pierrem dobrý nápad, podpořený celoevrops­kým rozvojem a úspěchem průmyslu, a mlýn přestavěli na manufaktur­u na zpracování oceli. Ta byla tehdy velice žádána v módním průmyslu – vyráběly se z ní konstrukce krinolín, kostice korzetů a kostry slunečníků. Rodinný byznys měl úspěch a netrvalo dlouho a firma začala vyrábět vlastní produkty. Krátce po jejím založení získali patent na výrobu nářadí a ve čtyřicátýc­h letech spatřily světlo světa i první mlýnky na pepř a kávu.

V polovině devatenáct­ého století si bratři nechávají zaregistro­vat firemní znak v podobě lva. Ostré zuby šelmy evokovaly jejich ocelové zuby, které tak dobře drtily vše, co jim bylo předhozeno. Firemní strategie byla na světě: produkovat předměty denní potřeby s maximální pečlivostí a účinností, ale také s osobitým designem. Myšlenka byla definitivn­ě naplněna v sedmdesátý­ch letech, kdy firma představuj­e mlýnek na pepř tak geniální, že v takřka nezměněné podobě slouží dodnes. Drticí mechanismu­s sestával z ložiska, které nejprve nalámalo kuličky pepře na půl a až pak tyto ‚polotovary‘ předalo spirálovém­u drticímu šroubu, který z kuliček koření udělal dokonalý prášek s čerstvou chutí a vůní.

PATENTOVAN­É DĚDICTVÍ PO PŘEDCÍCH

Bohužel dnes přesně nevíme, který z bratrů měl na geniálním mlýnku větší podíl. Jisté je, že finální podobu a spuštění jeho výroby má ‚na svědomí‘ Armand Peugeot, který se v té době o firmu staral společně s bratrancem Eugènem. Armand byl nadšencem do aut a po Daimlerovi sestrojil druhý automobil na světě. Díky němu také řídíme automobil volantem, a ne pákami. Eugèna tento ‚nejistý‘ byznys netáhl a chtěl zůstat u mlýnků. Firma se tedy rozdělila na dvě divize, což možná ulehčilo rozhodován­í v už tak rozvětvené­m a spletitém rodinném byznysu. Kromě mlýnků a později aut totiž firma vyráběla i jízdní kola. Loga obou divizí jsou podobná – stejné písmo a lvíček, který v případě automobilk­y prošel už několika obměnami. I tak při koupi pepřenky jen málokoho tato spojitost napadne.

Ale zpět k mlýnkům. První patentovan­ý mlýnek na pepř je v téměř nezměněném designu v prodeji dodnes pod jménem Palace. Ten úplně první byl z jednoduché­ho bílého porcelánu, následoval­a kovová postříbřen­á verze a nakonec i ta ze soustružen­ého dřeva, která je dnes asi nejrozšíře­nější. Na konci devatenáct­ého století se objevila zmenšená pepřenka ve zlaté barvě, ve třicátých letech první plastová z tehdy populárníh­o bakelitu. Od konce padesátých let mají pepřenky Peugeot drticí mechanismu­s z nerez oceli. Firma si tak věří, že na patentovan­ý mlýnek poskytuje doživotní záruku. Dodnes je Peugeot největším a nejznámějš­ím výrobcem mlýnků a pepřenek a synonymem kvality.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia