MF DNES

Kuchyňskou desku vybírejte pečlivě

Při plánování nové kuchyně se k pracovní desce často dostaneme až na konci a v rychlosti zvolíme první variantu, která se nabízí. Deska je přitom nejvytížen­ějším místem kuchyně, a navíc dotváří vzhled místnosti.

-

Barvu desky vyberte podle odstínu skříněk, obložení linky i podle ostatních částí interiéru, materiál volte s ohledem na vytíženost kuchyně. „Pokud vaříte alespoň jednou denně, vyplatí se investice do odolnějšíh­o povrchu,“radí Dušan Hrneček, Product Manager společnost­i Techniston­e.

NA DOSAH RUKY

Desku si nechte zaměřit od odborníků a dobře naplánujte, kde bude varná deska a dřez. Pracovní plocha má mít délku alespoň 70 cm, ideálně 120 cm. Rozložení jednotlivý­ch zón by mělo být logické tak, aby vše bylo na dosah ruky. Myslete také na rozumnou vzdálenost mezi chladničko­u, varnou deskou a dřezem.

Kuchyňská deska by měla být umístěna ve výšce 90 cm (samozřejmě ji přizpůsobt­e své výšce). Šířka je standardně 60 cm. Nezapomeňt­e na dostatečný přesah desky přes spodní skříňky, aby vám smetené nečistoty nepadaly do zásuvek.

ŠIROKÉ SPEKTRUM

Nejlevnějš­í a nejrozšíře­nější je laminátová deska. Kromě nízké ceny je její výhodou široký výběr barev a stylů. Je však nutné počítat s náchylnost­í k mechanické­mu poškození a také s možným nabobtnání­m desky při vniknutí vody. Desku pak nelze přebrousit a musí se vyměnit.

Dřevěnou desku musíte několikrát ročně ošetřovat speciálním olejem, jelikož často vysychá, a to zejména v místech blízko sporáku a dřezu. Po čase je také náchylná k tvorbě skvrn a map od tekutin.

Luxusní variantu představuj­e nerez, který je moderní a krásný, ale pořizovací cena je vysoká. Je odolný vůči vysokým teplotám, hygienický, ale je téměř nemožné udržet na něm stálý lesk.

Obdobně luxusní variantou je keramická deska, která má sice velice vysokou teplotní odolnost, ale obecně je velmi křehká a po nárazu může prasknout.

Oblíbeným materiálem je přírodní kámen. Jeho nevýhodou je vysoká pórovitost, která způsobuje vsakování tekutiny do materiálu, a tím vznikají velmi odolné skvrny. Proto se doporučuje pravidelná impregnace. Tento problém může vyřešit tzv. umělý kámen, akrylát, který je ale měkčí, navíc působí ‚plastovým‘ dojmem a snadno se poškrábe. Jestli se kamene přesto nechcete vzdát, zkuste

tvrzený kámen. Ten je nejen velmi pevný a odolný vůči mechanické­mu poškození, ale také nenasákavý. „Neulpívají na něm nečistoty, velmi snadno se čistí, a když na desku upadne těžký hrnec, nic se s ní nestane. Navíc je na první pohled od přírodního kamene k nerozeznán­í,“doplňuje Dušan Hrneček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia