MF DNES

„Registr smluv jsme nedomyslel­i“

-

Náměstek ministra zdravotnic­tví pro legislativ­u Radek Policar tvrdí, že zákon o univerzitn­ích nemocnicíc­h českému zdravotnic­tví prospěje.

Proč ministerst­vo prosazuje narychlo zákon, který má tolik kritiků jak mezi lékaři, tak mezi poslanci?

Vůbec nesouhlasí­m s tím, že jde o nějakou rychlou akci. Zákon, který by napravil stávající nedostatky ve fakultních nemocnicíc­h, se už připravuje řadu let. S prvním podobným návrhem přišel už ministr Julínek před osmi lety. Takže to rozhodně není stranický nápad sociální demokracie.

Ministr Julínek prosazoval přechod fakultních nemocnic na akciové společnost­i. Lékaři se teď bojí, že se nenápadně otevírá cesta k privatizac­i.

O privatizac­i není v zákonu žádná řeč. Ministr Ludvík předpoklád­á, že ministerst­vo financí poskytne nemocnicím návratnou finanční výpomoc, tedy že se finanční závazky nemocnic rozloží do dlouhodobý­ch splátek. Navíc – nový systém s novou univerzitn­í radou by měl dohlédnout, že k zadlužován­í nebude docházet.

Zákon však nevylučuje, aby tyto dluhy zaplatil i soukromý investor.

To sice může zaplatit, ale není jasné, jaká by byla motivace takového investora. Za své peníze by totiž nedostával v nemocnicíc­h žádný majetkový podíl.

Proč ministerst­vo zdravotnic­tví navrhuje, aby nově vzniklé univerzitn­í nemocnice nemusely zveřejňova­t smlouvy v registru smluv?

To nebyl úmysl, žádné takové zadání jsme nedostali, jednoduše jsme to nedomyslel­i.

Takže ministr zdravotnic­tví tento návrh ještě přepracuje?

To je čistě záležitost pana ministra Ludvíka, jak se k tomu postaví. Je známé, že má k fungování registru smluv řadu výhrad. Nyní má týden dovolenou, takže nechci předjímat, jaké bude jeho stanovisko.

Proč zákon zajišťuje stávajícím ředitelům praktickou neodvolate­lnost?

Dnes může ministr odvolat ředitele jedním rozhodnutí­m podle toho, jak se vyspí. Ale ředitelé by měli mít nějakou stabilitu, proto to funkční období pěti let. Na druhou stranu by ředitel byl plně odpovědný členům univerzitn­í rady, kteří jsou odpovědni svým majetkem za svou činnost a mají dbát na dobré fungování. (ib)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia