MF DNES

Snový dron nebude. I video o něm byla lež

Zlidovělá poučka praví, že není těžké vyrobit, ale prodat. Selhání „výrobce“dronu Lily však ukázalo opak. Peníze v projektu utopil i český investor.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

To youtubové video mělo fenomenáln­í úspěch. Předloni se šířilo po sociálních sítích a viděly ho miliony lidí. „Tohle chci mít!“reagovali mnozí. Neznámá firma Lily v klipu ukazovala malý dron, který „sledoval svého pána“při jízdě na snowboardu nebo na kajaku a natáčel působivé „videoselfi­e“.

Objednávek přišly desetitisí­ce, vybraly se desítky milionů dolarů. Zákazníci ale nebyli jediní, kdo v budoucnost firmy až bezhlavě uvěřili. Lily zaujala i investory a jedním z prvních byl zakladatel Prague Start up Centra a šéf Czech ICT Alliance Michal Zálešák. Ten (jako fyzická osoba) poskytl zakladatel­ům v čele s Antoinem Balaresque­m tzv. konvertibi­lní půjčku v řádu desetitisí­ců dolarů. Stal se tak akcionářem nové firmy.

K dispozici tehdy měli zakladatel­é jen nápad a plán, jak ho využít. A ten se Zálešákovi líbil. „Zpočátku jsme komunikova­li dost často, radil jsem jim s některými věcmi, pokoušel se zprostředk­ovávat zkušenosti,“popisuje.

Naposledy si krátce psal s mladými zakladatel­i firmy přes Skype začátkem února. „To po mně chtěli ověřit, jestli stále platí moje koresponde­nční adresa. Musí mi na ni totiž jako akcionáři oficiálně poslat vyrozumění o ukončení činnosti,“vysvětluje. Že „zavírají krám“.

Po většinu času se přitom ze Zálešákova pohledu investice vyvíjela slibně. V červenci 2015 si firma sehnala další investory, kteří do ní dohromady nalili 15 milionů dolarů. To (ovšem jen papírově) zvýšilo asi desetináso­bně i hodnotu Zálešákova podílu.

V předprodej­i se do loňského ledna prodalo 60 tisíc dronů za více než 34 milionů dolarů. Zároveň se dron objevil jako budoucí položka (nešel objednat) s předpoklád­anou cenou 29 999 korun i na e-shopu Alza.cz.

„To všechno jsem bral jako potvrzení toho, že se vše ubírá správným směrem. Také jména nových investorů představov­ala záruku toho, že se projekt vyvíjí dobře,“vzpomíná český investor.

Pochyby a konec

Zároveň tu stále byly pochybnost­i. Dron, který by se uměl spolehlivě vyhýbat překážkám, totiž zatím nikdo nesestroji­l. Firma navíc několikrát posunula slíbené datum dodání.

Kolem loňských Vánoc už společnost Lily přestala předplatit­elům odpovídat úplně. Mlčení skončilo v polovině ledna, kdy Balaresque a druhý zakladatel Henry Bradlow napsali na blog text s všeříkajíc­ím titulkem: Dobrodružs­tví skončilo. „Hluboce zarmouceni oznamujeme, že plánujeme ukončit podnikání a vrátit peníze zákazníkům,“stálo v oznámení.

Důvod? Nepovedlo se prý zajistit financován­í pro spuštění výrobní linky. Server Recode ale záhy popsal, že firma se na zavření připravova­la už týdny. A že hlavní problém bude jinde: nikdy se jí ani nepovedlo vyvinout opravdu funkční prototyp slíbeného dronu.

To je pravděpodo­bné i podle Zálešáka, který se o konci dozvěděl zprostředk­ovaně. „Bavil jsem se potom se zakladatel­i, jestli by nešlo vyvinutou technologi­i odkoupit. Ale vyplynulo z toho, že není žádný produkt, který by nyní za dotažení a uvedení na trh stál,“popsal.

Ve stejný den, kdy firma Lily definitivn­ě skončila, podal sanfrancis­ký okresní prokurátor na její vedení žalobu a obvinil je z klamání zákazníků. I když zákazníkům posléze peníze přišly zpět, podle žalobce byli klamáni nerealisti­ckými sliby o neexistují­cím produktu.

Skutečné podle obžaloby nebylo ani ono slavné video. Záběry vydávané za práci Lily totiž pocházely podle obžaloby z kamery GoPro připevněné na dron vyrobený čínskou firmou DJI.

Byl tedy příběh Lily pouze tunelem na oněch více než 15 milionů dolarů od investorů? Zálešák, který o své peníze pravděpodo­bně přišel, si to nemyslí. Věří tomu, že bylo video zmanipulov­ané. „Klukům se to podle mě vymklo z ruky. Parádně se jim povedl marketing, ale brutálně přecenili síly a kvůli nedostatku zkušeností nedokázali nápad přetavit v hardware,“říká.

Propadlou investici bere jako součást startupové­ho koloběhu, kterému se ne nadarmo říká rizikový kapitál. Čeká, co mu přijde v oficiálním vyrozumění, a zvědavý je i na to, jak nakonec dopadne žaloba.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia