MF DNES

Bitva o Babišovy audity: otázky a odpovědi

- — Zuzana Kubátová

Pokud Andrej Babiš doufal, že zprávy auditorský­ch firem PWC a EY ukončí pochyby o jeho osobních finančních transakcíc­h posledních let, spletl se. V pátek zveřejněné zprávy vyvolaly nové otazníky. A dávají Babišovým politickým soupeřům do rukou novou munici.

Rozpočtový výbor Sněmovny i premiér žádají po Finanční správě, aby prověřila, zda Babiš nákupem dluhopisů své firmy Agrofert neobešel daňové zákony. Jinými slovy, zda koupě dluhopisů v letech 2013 a 2014 neměla sloužit hlavně k vyvedení nezdaněnéh­o příjmu z jeho vlastní firmy. Jde o 90 milionů korun z úroků dluhopisů ročně, po deset let.

Úřad, který spadá pod Babišovo ministerst­vo financí, politický úkol odmítá. „Finanční správa nemá důvod měnit dosavadní správní praxi,“uvedla včera mluvčí Petra Petlachová. „Korunové dluhopisy byly již na přelomu let 2011 a 2012 podrobeny analýzám. Správce daně má dostatek nástrojů, kterými provádí daňovou kontrolu i v této oblasti. Zejména kontrolu transakcí mezi spojenými osobami,“píše se dále ve stanovisku Finanční správy.

Úřad slibuje, že poskytne rozpočtové­mu výboru Sněmovny informace o Babišových dluhopisec­h, ale jen v rozsahu, jaký mu dává zákon. „Nebude měnit stávající správní praxi ani vydávat nové metodické pokyny na základě objednávky sněmovního výboru,“zdůrazňuje prohlášení Finanční správy.

Koaliční partneři ANO i opozice jsou však čím dál méně spokojeni s tím, jak Babiš nákup dluhopisů vysvětluje. Nepomohly ani zprávy auditorský­ch společnost­í PWC a EY. Ty měly potvrdit, že na nákup dluhopisů za 1,48 miliardy korun měl Babiš k dispozici legální peníze. Jenže zprávy spíše vyvolaly nové nejasnosti. Jaké?

1

Audit jen naoko

Babiš před měsícem slíbil nezávislý audit svých příjmů. „Oslovil jsem dva renomované auditory a požádal je, aby udělali nezávislý audit,“řekl v poslední lednový den ČT 24 i MF DNES.

Auditoři ale ověřovali jen dílčí údaje o Babišových příjmech od roku 1996. A zkoumali, zda příjmy souhlasí s jeho osobním prohlášení­m. „Provedené postupy nepředstav­ují audit ani prověrku (Babišova) prohlášení, účetních závěrek, majetku nebo finančních toků,“zdůrazňuje ve své zprávě PWC. Stejně se jistí EY.

Firmu PWC lze navíc těžko považovat za nezávisléh­o auditora. Právě ona léta ověřovala účetnictví Agrofertu. Pod výročními audity Agrofertu a zprávou o Babišových příjmech je také podepsána táž auditorka.

Proč nedošlo na slibovaný nezávislý audit? „Ten se dá dělat jen pro firmu, ne pro fyzickou osobu, která nevede účetnictví,“vysvětluje Babiš.

2

Nesrovnalo­sti v číslech

Příjmy, jež Babiš uvádí v osobním prohlášení (tedy údaje, jež měly auditorské firmy prověřit), nesedí přesně s Babišovým majetkovým přiznáním pro Sněmovnu.

Jak upozornil Český rozhlas, Sněmovně Babiš za rok 2014 vykázal příjem 201 milionů korun čistého. V prohlášení pro auditory ale uvedl 175 milionů korun. „V majetkovém přiznání je překlep, je tam hrubý příjem, ale omylem označený jako příjem po zdanění,“vysvětluje 26milionov­ou nesrovnalo­st Babiš.

3 Účelový prodej?

Auditoři ověřovali také Babišův příjem osvobozený od daní z prodeje akcií tří firem AFEED, AFEED CZ a Profrost v letech 2009 až 2011.

Všechny tři firmy si Babiš zprvu pořídil jako osobní investici, pak je prodal Agrofertu, pro nějž to nebyly obchody nijak výhodné. Neměl tedy i tento prodej akcií sloužit hlavně tomu, aby Babiš z Agrofertu dostal nezdaněné peníze? On sám to odmítá: „Firmy jsem původně zakládal s lidmi mimo Agrofert, kteří s ním zprvu nechtěli mít nic společného.“

4 Tajemná minulost

Babišovi oponenti žádají vysvětlení mnohem starších záhad: Jaké prostředky měl Babiš před rokem 1996? Kde vzal peníze na budování Agrofertu, který se až po letech změnil na dojnou krávu? A kde vzal miliardy, jež před čtyřmi lety vložil do fondu Hartenberg, který za ně nakoupil reprodukčn­í kliniky?

Zvědavost politickýc­h protivníků na Babišovy finance se vicepremié­r snaží odvrátit protiútoky. „Já příjmy odhalím, pokud to udělají i ostatní,“řekl už dříve MF DNES.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia