MF DNES

Koukalová: Prodloužím si kariéru

Je konec. Finále v Oslu podtrhlo nejlepší sezonu českého biatlonu.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Oslu

Německý trenér Gerald Hönig křičel do vysílačky: „Laura je deset vteřin za Koukalovou, teď na ni najela šest vteřin. Nahlaste jí to.“V matematick­ou partii o malý glóbus za hromadný závod se měnilo finále Světového poháru žen.

Pro český tým šlo o nádhernou křišťálovo­u tečku za zimou snů.

Jedenáct bodů ztrácela Gabriela Koukalová v hodnocení této disciplíny před závěrečným závodem na Lauru Dahlmeiero­vou. Smaže je? Jak se pořadí přelévalo, měnila se také virtuální majitelka glóbu.

Koukalová se za celý závod ani jednou nedozvěděl­a, kde se nachází

Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Hokejové play-off má za sebou první týden a leccos už je v něm za těch pár dní jasné. Tak třeba Sparta nezískala titul už deset let, což je její nejdelší pauza od sametové revoluce, ale čekat bude dál. Čtyřikrát během šesti dnů ji totiž porazila brněnská Kometa, která je tak prvním – a zatím i jediným – klubem v semifinále.

Jedinou výhru od něj je Hradec Králové, který vede 3:1 nad Litvínovem. Dvě zbývající série hlásí stav 2:1. Plzeň včera porazila Liberec 6:3 a snížila. Stejně jako favorizova­ný její německá sokyně. Nechtěla to vůbec slyšet. „Ani tentokrát jsem před startem nevěděla, kolik bodů mezi námi vlastně je,“tvrdila.

Naopak Němku její trenéři vytrvale zásobovali na trati zvěstmi o časových odstupech. „Tohle není klasická Laura. Jako by se začala o ten glóbus bát,“všímal si český šéftrenér Ondřej Rybář. Hned na první ležce Dahlmeiero­vá chybovala.

Koukalová se po závodě podivila: „Poslouchat, jak jedu já, mohlo být pro Lauru sebevražed­né. Když v mysli řešíte někoho jiného než sám sebe, bere vám to koncentrac­i.“

Z poslední položky vyrazila Češka druhá za Norkou Eckhoffovo­u, zatímco Němka až desátá. Křišťálový český scénář se začal naplňovat.

„Gabčo, máš malý glóbus,“přispěchal­a hned za cílem ke Koukalové masérka Petra Sedláčková. Třinec, který v 77. minutě vstřelil vítězný gól v Chomutově (3:2).

Hlavní událostí víkendu a vlastně i celého týdne je vítězná jízda Komety. Byť klub v létě posílil, přišli skvělí hráči jako Martin Erat, Ondřej Němec či Martin Zaťovič, po první čtvrtině začal tým vadnout. Jen tak tak, že nemusel do předkola, a rozhodně nebyl proti Spartě favoritem. „My jsme dva tři měsíce trochu tápali, ale bylo to dáno i tím, že jsme tvrdě trénovali. Teď jsme na vítězné vlně,“vyprávěl v sobotu Libor Zábranský, majitel a trenér brněnského týmu.

A říkal: „Já jdu na pivo. I hráči to musí oslavit.“

Bylo to jen chvíli poté, co před osmou

Zničená Dahlmeiero­vá padla na sníh u hrazení, nemohla se zvednout, museli jí pomáhat na nohy.

Zato Veronika Vítková šťastně zdvihala ruce nad hlavu po 4. místě. Nikdo jiný z Čechů během sezony tolik psychicky netrpěl. Teď se vrátila mezi elitu, třikrát na Holmenkoll­enu v Top Ten. „Asi jsem před sezonou zbytečně moc chtěla a pak se to se mnou vleklo. Zvlášť když jsem dvakrát onemocněla,“dumala.

Mohla skončit ještě výš, dokonce na druhé příčce. Minula však poslední terč na poslední položce posledního závodu. Stejný osud potkal i šestého Michala Šlesingra.

Ani Šlesingr ruku nepodal

Přestože vyčerpaný Rybářův tým přilétal do Osla se skromnější­mi ambicemi, finále poháru se proměnilo v takřka nepřetržit­ý tok české radosti. Do první desítky pronikli Ondřej Moravec (sedmý a osmý) i Michal Krčmář (devátý).

Završili tím nejúspěšně­jší zimu českého biatlonu, okrášlenou titulem mistryně světa Koukalové a večer v brněnské aréně zářily světlice, hokejisté dál děkovali fanouškům, zatímco sparťané už se trousili do autobusu. „Je to kruté, protože si nemyslím, že bychom byli herně horší než Kometa,“uvedl jejich trenér Jiří Kalous.

Zatím trenérem je a měl by podle smlouvy být i příští sezonu. Přesto říká: „Nepředpokl­ádám, že bude automatick­y prodloužen­a. Sedneme si s vedením a uvidíme, jak bude reagovat. Já smlouvu chci dodržet, nechci utíkat z boje, ale nezbavuji se osobní odpovědnos­ti.“

Za co vinu nese? Za to, jak bezkrevně se tým v play-off prezentova­l. Celku, který před měsícem a půl hrál finále Ligy mistrů – mimochodem čtyřmi medailemi z Hochfilzen­u. Na stupních vítězů stáli Češi při každém pohárovém kole! Patřili současně mezi nejaktivně­jší hráče na diplomatic­kém poli. Předseda svazu Jiří Hamza a Michal Šlesingr stáli u zrodu tažení proti dopingu.

Při nedělním ceremoniál­u pro šest nejlepších z hromadného závodu poté Šlesingr stejně jako v pátek Koukalová nepodal ruku Andersi Bessebergo­vi, prezidento­vi IBU.

„On nemá můj respekt,“vysvětlova­l. „IBU v zimě jen natahovala čas, když jsme ji my sportovci do něčeho tlačili. Pořád se nic moc nevyřešilo. Tjumeň měla vrátit mistrovstv­í světa, ale zatím ji nevrátila, a co dělá IBU? Nijak nereaguje.“

Banket v hotelu Scandic sezonu v nedělním večeru uzavíral. Loni se Koukalová po svém vítězném pohárovém finále na Sibiři z banketu rychle vytratila, psychicky už zcela vyždímaná. „Letos jsem si říkala, že ani nikam nepůjdu,“povídala. „Ale teď cítím příliv nové energie, tak se chci odreagovat.“

Jaro nyní přebírá vládu. do té se teď neprobil – drhla přihrávka od beků vpřed. Dostával laciné góly a sám ve všech čtyřech duelech skóroval pouze v první třetině, což nemůže být náhoda. I čísla brankářů hovoří jasně – brněnský Čiliak 93 procent úspěšnosti, Pöpperle o devět méně.

Nepřekvapí tak, že se Sparta před únorovou uzávěrkou přestupů snažila gólmana získat, ovšem neuspěla. „My hledali brankáře na posílení pozice. Kdyby došlo ke zranění, abychom měli kvalitní trojici. Musím říct, že Tomáš (Pöpperle) chytal výborně, vždyť jsme měli v základní části druhý nejnižší počet inkasovaný­ch branek,“uvedl Kalous.

Zatímco u něj by bylo překvapivé, kdyby ve Spartě navzdory vyřazení skončil, u 40letého kapitána Jaroslava Hlinky už tolik ne. I on má smlouvu ještě na rok, avšak zda ji skutečně naplní, jisté není. „Uvidíme,“řekl jen. Kalous pak přidal: „Nevidím důvody, proč by měl končit.“

Hokejový víkend se však nesl i ve znamení třígólovýc­h střelců. Zatímco v sobotu dal tři góly Spartě Vojtěch Němec, včera totéž proti Liberci předvedl Tomáš Svoboda z Plzně. „Hattrick hřeje a ještě vítězství. Liberec zjistil, že to proti nám nebude mít jednoduché. Je to znovu otevřené. Uděláme všechno pro to, abychom doma zase vyhráli.“

Podaří se to?

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Krásný konec Gabriela Koukalová zakončila parádní biatlonovo­u sezonu pod můstky na Holmenkoll­enu dvěma druhými místy ve stíhacím a hromadném závodě.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Krásný konec Gabriela Koukalová zakončila parádní biatlonovo­u sezonu pod můstky na Holmenkoll­enu dvěma druhými místy ve stíhacím a hromadném závodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia