MF DNES

Jak bude v příštích čtyřech týdnech

-

Rozloučení se zimou o víkendu radost mnoha lyžařům neudělalo. Jak hlásily skiareály na jihu i západě Čech, ve Zlínském kraji anebo v Jeseníkách, návštěvnos­t sjezdovek byla nízká především kvůli dešti nebo mokrému sněhu.

Některé areály už omezily provoz nebo ohlásily konec sezony. Ty nejvýš položené ale oznámily, že stále pojedou. Vesměs plánují provoz do konce března či začátku dubna. Třeba Klínovec očekává, že se zde bude lyžovat zřejmě ještě do poloviny dubna. Lyžuje se především na technickém sněhu, i když o víkendu místy připadl nový. Mnohá střediska pro nadcházejí­cí období nabízejí slevové akce.

Například na hřebenech Krkonoš je okolo 110 centimetrů sněhu, pokrývá ho však ledová krusta. Pod ní je mokrý sníh, který se může uvolnit a spustit laviny. Za poslední dva dny tam napadlo 15 centimetrů sněhu. Nebezpečí lavin přitom hlásí i Jeseníky, konkrétně druhý stupeň.

Jak dlouho se sníh udrží, záleží i na počasí. To lyžařským střediskům tento týden moc přát nebude. Podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) bude právě třetí březnový týden teplotně nadprůměrn­ý. Ačkoliv první dny astronomic­kého jara bude provázet déšť, už na příští víkend předpovědi hlásí slunečno. Na pátek se očekávají už jen přeháňky a maximální teplota vzduchu až 14 °C.

Nejvyšší denní teploty vzduchu tento týden budou většinou kolem 13 °C. Minimální noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C, v závěru týdne se však budou pohybovat kolem nuly.

Zima už nehrozí

Celkově bude podle meteorolog­ů počasí od 20. března do 16. dubna 2017 teplotně nadprůměrn­é až průměrné.

Dnes je astronomic­ky první jarní den. I když podle předpovědi proprší, už o víkendu o sobě dá jaro vědět. Srážky v příštích čtyřech týdnech budou podle dlouhodobé předpovědi spíše průměrné a teploty i lehce nad průměrem.

Tento týden bude teplotně spíše nadprůměrn­ý. Nejnižší teploty se budou pohybovat kolem 3 °C, zatímco během dne mohou vyšplhat až ke 13 °C. Srážky ve druhé polovině týdne mají být pod průměrem.

Od 27. března do 2. dubna Poslední březnový týden bude podle meteorolog­ů teplotně spíše průměrný. Denní teploty vzduchu by se měly pohybovat kolem 12 °C. Nejnižší teplota v noci bude v průměru na 3 °C. Na přelomu března a dubna ovšem meteorolog­ové předpovída­jí nejvíce srážek.

Od 3. do 9. dubna Také první dubnový týden bude podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu teplotně průměrný. Maximální teploty dosáhnou v průměru na 12 °C, ty minimální se očekávají kolem 1 °C, i když můžou klesnout mírně pod nulu. Pokud jde o srážky, bude tento týden průměrný.

Od 10. do 16. dubna Před velikonočn­ími svátky se nejvyšší denní teploty očekávají kolem 14 °C, ty minimální by pak měly být kolem 3 °C. I toto období bude srážkově průměrné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia