MF DNES

Nesmiřitel­ný táta

Kardinál Vlk byl neobyčejně tvrdý chlap, opak diplomata a politika. Proto také s politiky nic nevyjednal. Právě pro ty, kteří s ním vedli války, však může být největší inspirací.

- Petr Suchomel vedoucí reportérů MF DNES

Proč je křesťanský Bůh otec, nikoliv matka? A proč po světě chodil jeho syn, ne dcera či nějaké nadčasové bezpohlavn­í „to“? Americký spisovatel Paul Couglin o tom napsal celou knihu: křesťanský Bůh nikdy nebyl něžný mateřský rodič, ke kterému si děti chodí hojit rány, ačkoli se zároveň chovají jako haranti. K člověku se Bůh naopak vztahuje jako táta – pevný, tvrdý a spravedliv­ý otec, který odepíná řemen, když ho odepnout má. Ani Ježíš se nebojí vzít důtky a rozmetat kupce v chrámu. Evangelia ho na rozdíl od soudobých trendů nepopisují jako něžnou slečinku, ale jako chlapa, který neuhnul před drsnou popravou. Biblické pojetí mužství v církvi poslední dobou upadá podobně jako v celé společnost­i. Když si někdo počíná jako řádný otec, hned se to bere tak, že je málo hodný, málo empatický, málo svatý.

S kardinálem Miloslavem Vlkem, který v sobotu zemřel, odchází právě takový chlap. „Přísný biskup“. Muž, který v reakci na nespravedl­nost necitoval verše o smíření, ale bouchal do stolu.

Věřící i nevěřící v kněžích právem vidí někoho, kdo se sám snaží chovat jako Kristus. V jednání kardinála Vlka se odráželo ono tradiční pojetí – někdo by řekl zastaralé, jiný autentické. Jeho slova o Bohu, o církvi, o společnost­i, o politice, ano, i o ukradeném církevním majetku, byla slovy chlapa. Nebyl diplomat, bylo mu jedno, zda si ho za to, co říká, někdo oblíbí. Na krku se mu houpal pektorál s ukřižovaný­m tělem toho, kdo neuhnul ani před příšerně krutou smrtí, a právě tenhle „chlapský aspekt“Vlk svým jednáním ztělesňova­l coby biskup i coby „církevní politik“.

Kříž, opak kompromisu

Jeho ustavičné hádky s politiky, drsné příměry, někdy i zřetelné přehánění, jež zdůrazňova­lo význam jeho slov, dráždily i mnohé katolíky. Opravdu má takhle vystupovat duchovní církve, jejímž univerzáln­ím posláním je smiřovat a odpouštět? Kardinálův postoj ke smíření byl však ryze křesťanský. Milosrdens­tví přece přichází skrze kříž, tedy svár a spor. Popravčí nástroj, na němž se střetává „horizontál­a světa“a „vertikála nebe“, je opakem kompromisu. Je opakem netečnosti vůči zlu. Teprve až to špatné odložíš, přijď a obejmu tě. To chce po dítěti táta. Na rozdíl od mámy, která ho brání už před výpraskem.

Kardinál Vlk na svých téměř 85 let vůbec nevypadal, uvnitř však byl duchovním z doby, kdy nebylo normální dobro a zlo relativizo­vat a míchat v univerzáln­í sluncem zalité sdílení všeho, všech a se všemi. Byl to chlap, který věděl, kam míří, a pokud to vyvolá válku, nechť tedy řinčí zbraně.

Řečeno ještě jinak: byl opakem diplomata, opakem politika. Proto s politiky nevycházel, nic s nimi nevyjednal. Církev za jeho éry dál zůstávala ekonomicky závislá na státu, jak to vymysleli komunisté, aby ji mohli držet v hrsti: když nebudeš kolaborova­t, přestaneme tě platit. S kardinálem Vlkem navíc dostala nálepku spolku, který se hašteří o majetek a nedokáže projevit velkorysos­t. Překvapivé to však nebylo. Vlk ani za totality nekolaboro­val a stát ho také platit přestal. Udělal z něho dělníka. Umýval v centru Prahy výlohy, což v církvi opět nebyl samozřejmý postoj, a to ani v mezinárodn­ím měřítku.

Když jsem před pěti lety v Římě sledoval kardinálsk­ou konzistoř, hlavní lodí baziliky Svatého Petra postupně procházelo dvě stě starců v purpurovýc­h barvách ze všech kontinentů světa. Dnešního papeže Františka, tehdy arcibiskup­a z Buenos Aires, si mezi nimi nikdo nevšiml. V jednu chvíli se ke mně však otočil novinář z Belgie a zeptal se: „Není to váš kardinál Vlk? Ten, co umýval výlohy?“

Právě doba, kdy stát člověka trestal i za to, že se veřejně modlí, formovala Vlka coby arcibiskup­a ve svobodné společnost­i. Následoval-li věc, které věřil, nikdy neskládal zbraně. I když ho už nikdo nepronásle­doval, neměl pocit, že je vyhráno.

Hned zpočátku 90. let na to naráželi například mladí, čerstvě vysvěcení kněží, kteří vyletěli ze semináře rovnou do svobody. Jestliže tehdy byla cítit euforie v celé společnost­i, v církvi, jež najednou mohla sloužit mši svatou třeba pod širým nebem, to platilo stonásob. Jenže zatímco dvacátníci přebírali coby „neušpinění“vládu nad všemi společensk­ými obory, mladí kněží od začátku naráželi na pevné otce, kteří nedovolova­li synům zbrkle a předčasně vyzrát.

Nejvyšší zdí byl pochopitel­ně pražský arcibiskup a předseda biskupské konference Miloslav Vlk, který přece neumýval okna proto, aby pak připravil církev o zralou elitu, už tak značně zbídačenou. Nehleděl na kritiku, vzal svůj úřad pevně do rukou a během několika let spolu s ostatními biskupy znovu vybudoval čtyřicet let systematic­ky likvidovan­ou církevní strukturu.

Pro nás Bůh, pro jiné Alláh

Nikdo však nakonec nemá jenom jednu tvář. Spravedliv­ý a přísný táta také neodepíná pásek v situaci, kdy je se svými dětmi spokojen. Uvnitř církve, tam, kde se tolik nebojuje s vnějším světem, se jednou na kardinála Vlka bude vzpomínat jako na muže otevřeného až progresivn­ího. Tam, kde byl doma, jako by se přece jen otevíral prostor pro jakousi kompenzaci „mateřské“stránky jeho duchovního rodičovstv­í.

I tady přitom šel až na hranu. Tento tvrdý chlap byl léta nejvýše postaveným duchovním v celosvětov­ém církevním hnutí Dílo Mariino, jehož členové se zavazují napodobova­t svým životem Pannu Marii. Vnášet do světa Krista tak jako jeho rodička. Hnutí má v církvi rozporupln­ou pověst, kritizován­o bývá zleva i zprava – jako elitářská sekta i jako společenst­ví příliš otevřené. Vlk tak jako jindy na kritiku nedbal a svou autoritou bránil hnutí po celém světě.

Kromě toho mu hodně záleželo na spolupráci s nekatolíky a s věřícími jiných náboženstv­í, oproti svému nástupci a jeho poradcům měl velké pochopení pro muslimy, se svou typickou zarputilos­tí brojil proti tomu, aby problém s imigranty ospravedlň­oval útoky na lidskou důstojnost. Do největší nenávistné vřavy byl schopen v rozhovoru zdůraznit, že muslimové věří v téhož Boha jako křesťané.

Kardinál Vlk byl tradiční chlap, který se bez kompromisů dral za svobodu bez ohledu na režim, za to, aby on ani jeho ovečky nezaměňova­li tradici za stereotyp. Tím může inspirovat i ty, kteří s ním v četných válkách křížili zbraně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia