MF DNES

Startovací čára Romů je jinde

- připravila: blanka kubíková

VERA LACKOVÁ (27) pochází z Handlové na Slovensku, vystudoval­a mediální komunikaci a žurnalisti­ku na Masarykově univerzitě v Brně. V její firmě Media Voice vznikají dokumentár­ní filmy i propagační videa a také se tam mladí lidé z různého kulturního a sociálního prostředí učí pracovat s kamerou i prezentova­t sami sebe. Ráda cestuje, relaxuje hudbou a tancem. Svým životem popírá předsudky vůči Romům. Vyrůstala u prarodičů, a aby mohla studovat, uklízela. Nadchla ji žurnalisti­ka a dnes je Vera Lacková jedinou romskou režisérkou v Česku a na Slovensku.

O „ROMSTVÍ“

Romství pro mě znamená rodinu, barevnost, temperamen­t, intenzitu, duši. Startovací čára je pro nás trochu dál, za to může škatulková­ní. Pro někoho možná představuj­u vybočení ze stereotypu, ale já znám spoustu vzdělaných a pracujícíc­h Romek v mém věku.

O DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ

Jako malá jsem přišla o rodiče, proto mě vychovával­i babička s dědou. Hned ve vedlejším vchodě bydlel bratranec Tibor, jsme jako bratr a sestra. Jsme hodně veselá rodina.

O BOJI S PŘEDSUDKY

Myslím, že předsudky vycházejí ze strachu. Bojovat proti nim se dá poznáním toho, čeho se bojíme. Média často informují jednostran­ně, proto jsem se rozhodla přiblížit svět Romů, který má spoustu pozitivníc­h stránek, natáčením filmů.

O ŽIVOTĚ V RAKOUSKU

S přítelem jsme se po dlouhém přemýšlení shodli, že tím pravým místem pro nás je Vídeň, kde on už dva roky pracuje. Přestěhova­li jsme se tam v prosinci. Část mé rodiny žije v Grazu, máme blízko na Slovensko i do Brna. Působení své firmy Media Voice jsem rozdělila mezi Brno a Vídeň, tak si stihnu vychutnat české pivo i vídeňskou kávu.

O STUDIU

Babička a děda mě vedli ke vzdělání, ale neměli peníze, aby mě podporoval­i na vysoké škole v Bratislavě a pak v Brně. To náročné období jsem překonala díky brigádám. Ve studiu žurnalisti­ky jsem se našla. Okamžitě jsem se zamilovala do práce s kamerou a dodnes se s ní cítím nejlépe. Ráda ukazuju svět, jak ho vidím já, prostředni­ctvím obrazu.

O KARIÉŘE

Podobně jako většina žen i já řeším dilema: práce, nebo rodina. Nechci upřednostň­ovat práci, ale zároveň je pro mě důležité, abych, až přivedu svoje dítě na svět, měla stabilní zázemí.

O NATÁČENÍ

Připravuju autobiogra­fický dokumentár­ní projekt Korene. Bude o romském holokaustu, který se podepsal na osudu mojí rodiny. Je důležité připomínat hrůzy, které dokáže napáchat nenávist, a poučit se z chyb, kterých se lidstvo dopustilo.

O DOKUMENTU

Pod vedením amerických filmařů jsem s mladými romskými a neromskými novináři natočila dokument Protože je naděje o romských hiphoperec­h. Byl mou první větší pracovní zkušeností a velkou inspirací do budoucna. Tehdy jsem se rozhodla, že chci natáčet filmy o Romech a bojovat tak proti stereotypn­ímu vnímaní a diskrimina­ci.

 ??  ?? Vera Lacková Výlet do Schönbrunn­u. Na zámek kousek od mého nového domova ve Vídni jsem se vydala se svou milovanou babičkou. režisérka
Vera Lacková Výlet do Schönbrunn­u. Na zámek kousek od mého nového domova ve Vídni jsem se vydala se svou milovanou babičkou. režisérka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia