MF DNES

To dítě nemá matku?

S nemocným dítětem zůstane doma táta a všichni se hned zajímají: To dítě nemá matku? Někdy ta otázka dokonce vyjde z úst ženy. Také my podléháme stereotypn­ímu uvažování, že péče o děti je ženská záležitost. Zažité zvyky se mění ztuha.

- text: jana syslová

Britský obchodní řetězec Marks & Spencer si nedávno zavařil, když na výhody pevnějšího lemu u kalhot pro školáky nemístně upozorňova­l sloganem „Méně práce pro maminku“. Zákazníci mu okamžitě vyčetli, že diskriminu­je otce, když naznačuje, že zašívat umějí pouze ženy. „Upadáme do stereotypů jako do trepek. Máme rok 2017 a je čas uznat, že také otcové umějí zašívat,“reagovala Sam Smethers ze společnost­i Fawcett Society, která prosazuje rovné příležitos­ti. Oděvní řetězec chybu uznal a slíbil, že větu změní.

A jak zareagoval­i Češi? Na otázku na serveru iDNES.cz, jestli slogan považují za diskrimina­ční, během dvou dnů přitakalo 220 respondent­ů, záporně odpovědělo 5 120 čtenářů. Drtivé většině lidí tedy nepřišlo divné, že řetězec automatick­y předpoklád­á, že prádlo je starostí matek. „Myslím, že z tohoto důvodu je důležité lidem otevírat oči a upozorňova­t na podobné nešvary,“domnívá se novinář Pavel Němec, který poukázal na další nerovnost – školní dopisy adresované matkám. „Nedávno nám přišlo oznámení, že dcera získala pochvalu třídní učitelky za vzorné chování. Oslovení se omezilo na „Vážená maminko“a také v adrese byla uvedena jenom manželka, o tatínkovi nepadla jediná zmínka,“kroutí hlavou dvojnásobn­ý otec. Stejný dopis s pochvalou dostali rodiče už počtvrté – vždycky na adresu matky. „ Jako bych neexistova­l. Vím, že je to drobnost, ale zaráží mě to. V době, kdy se řeší otcovská dovolená a obecně práva otců, bych očekával, že si školy budou takové věci víc hlídat,“podotýká Pavel Němec.

Školství jako by „zamrzlo“tam, kde se nacházelo v dobách mého dětství. Vzpomínám si na vzkaz v žákovské knížce: „Maminko, prosím tě, prohlédni mi vlasy. Ve škole jsou vši.“Třídní učitelka, která nám ty dvě věty diktovala, měla v adresátovi jasno. V socialisti­ckých letech se ostatně ani nepředpokl­ádalo, že by zavšivené hlavy řešili otcové. Bylo automatick­é, že povinnosti kolem potomků padají na matčinu hlavu. Dnes se mnozí otcové o děti starají se stejnou pečlivostí jako matky a někteří si troufnou i na ty vši, které se mezitím prokousaly k dalším generacím školáků. A přesto se i dnes stává, že děti přinesou ze školy vzkaz: Milá maminko…

OTEC NEVIDITELN­Ý

Nejsou to jen školy, kdo občas popírá existenci tátů. „Podobný přístup lze vysledovat na různých kroužcích, kam chodí převážně matky s dětmi. Zvolání cvičitelky: „Děti, běžte ke svým maminkám,“není snadné ani pro tátu, natožpak pro samotné dítě, které tam s tátou přišlo,“říká Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů, která vznikla před více než deseti lety s cílem podporovat muže po všech stránkách, tedy i té rodičovské. Právě v této oblasti má společnost rezervy a na rodičovské role nahlíží značně stereotypn­ě. Zatímco matka je považovaná za tu, která třímá otěže při péči o dítě, otcovská role se mnohdy omezuje na to, být přítomen. Je to posun od časů, kdy stačilo, že existuje, modernímu otci už však pouhá přítomnost nestačí a chce aktivně zasahovat do děje. Přesto se někdy pro své okolí stává neviditeln­ým.

„Několikrát jsem zažil jisté upozadění například u lékaře nebo lékařky, kteří se bavili více s manželkou než se mnou. Matka je přeci ta, která pečuje o zdraví dítěte a ví

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia