MF DNES

„Pro koalici jsem hlasoval s třesoucí se rukou“

Lidovci si schválili spolupráci se Starosty velmi těsnou většinou. Podle Jiřího Čunka je to „strašně mizerný výsledek“. Viní z něj vedení strany.

- Petr Suchomel reportér MF DNES

Patnáct až dvacet procent voličů chce v podzimních volbách do Sněmovny získat koalice lidovců a Starostů. Říkají si „třetí síla“a rádi by se vklínili do souboje mezi ANO a ČSSD. Jenže o víkendu lidovci překvapili: na celostátní konferenci pro koalici hlasovalo jen 39 členů, 31 bylo proti. Neboli: polovina lidovců třetí síle nevěří.

Zlínský hejtman Jiří Čunek říká, že za všechno můžou fatální chyby vedení jeho strany. Zároveň tvrdí, že spolupráci se Starosty podporuje.

Věříte tedy téhle konkrétní koalici tak, jak se plánuje, nebo ne?

Věřím, je to spojení správným směrem. Problém není v tom, co se dělá, ale kdo to dělá. A jak to dělá. Ten těsný poměr hlasů je výsledkem toho, že to naši kolegové ve straně příliš dobře nepřipravi­li. Rozdíl pár hlasů v partaji, která má 20 tisíc členů, to je strašně mizerný výsledek. Nechápu, kam jsme spěchali. Spěch je pochopitel­ný u Starostů, potřebují vědět, s kým se do té Sněmovny dostanou, když se tam nedostanou sami. Ale proč kvůli nim spěcháme i my? Musíme říct: „Ano, chceme to, ale teď nás nechte, je nás jen dvacet tisíc.“To sice může vypadat jako nevýhoda, že se s těmi lidmi musíme bavit, získat je na svou stranu, ale ve skutečnost­i je to ten základní potenciál pro úspěch celé koalice.

Takže vedení členům špatně vysvětluje dobrou věc, nebo vám něco vadí i na té dohodě?

Nevysvětlu­je se to vůbec. Předseda Pavel Bělobrádek napsal dopis, jeden, druhý, ale to nestačí. Od toho máme ty schůze, konference... Nejde jen o to, lidi přesvědčit, aby nějak hlasovali, ale nadchnout je pro tu myšlenku. Když se ten projekt od začátku nezaloží dobře, prohlubuje se riziko neúspěchu. No a teď je ta chyba očividná. Je to naprosto těsný výsledek a takhle by to být nemělo.

Nakonec to tedy celé nemusí klapnout kvůli špatnému startu?

Pokud by se ty chyby vršily, tak to samozřejmě klapnout nemůže. Ale věřím, že se vršit nebudou. Já nejsem kritik pro kritiku. Chci, aby ten projekt vyšel, mám rád vítězná tažení, nikoliv porážky. Kritiku říkám, aby se situace zlepšila. Jenže podobně jsem to říkal před šesti týdny a moc se toho nestalo.

Co si mají myslet potenciáln­í voliči „třetí síly“, kteří se o víkendu dozvěděli, že s ní půlka lidovců nesouhlasí?

To je právě ono. Ve Zlíně jsme v krajských volbách udělali dobrý výsledek proto, že jsme o něm byli přesvědčen­i celou dobu, a to všichni. Není problém, když ze sta lidí má deset jiný názor. Ale na tak důležité věci je potřeba mít velkou většinu, řekl bych „ústavní většinu“jako v parlamentu. A taková koalice, to je ve straně vlastně změna ústavy.

Vy sám jste tedy hlasoval pro?

Ano. Ale s třesoucí se rukou. Ne proto, že by ten projekt nebyl dobrý. Ale musí se dělat tak, abychom mu my sami uvěřili. A jestli mu deset tisíc lidí ve straně nevěří, tak to může založit špatný výsledek.

Proč ta podpora klesá? V únoru podpořilo koalici 86 % členů širšího vedení, teď zhruba polovina.

To je právě tou malou prací vedení směrem k nám. A taky vidíme, že ten projekt vlastně netvoří Bělobrádek, ale Gazdík.

Sám jste dříve řekl, že koalice se Starosty může ztroskotat na liberálníc­h tématech, jako je třeba adopce dětí homosexuál­y. To už jste vyřešili?

Problém je právě v tom spěchu, s kterým se to schvaluje. My vybereme kandidáty, Starostové také a pak se ti lidé naskládají na kandidátky. Nebudeme vědět, s kým kandidujem­e. Kdyby obě strany předvybral­y kandidáty do konce dubna, což je reálné, mohli bychom pak z každého kraje vzít třeba první čtyři – to máte 56 lidí – a s nimi si sednout, diskutovat. Někteří už poslanci jsou, tak bychom

se podívali, jak hlasovali a podobně. Tím bychom snížili riziko neznámých lidí, kteří se pak rozhodnou samostatně nebo ohrozí celou kandidátku.

V květnu máte sjezd. Budete kandidovat do vedení? Co by se muselo stát, abyste do toho šel?

Musel bych o tom začít přemýšlet, což moc nedělám, protože nemusím. Znám se. Jakmile se na něco připravuje­te, přemýšlíte o tom, bere vám to a čas a neděláte jiné věci.

Neměl byste jako kritik říct: Tak já vám ukážu, jak se to má dělat?

Já jsem to nikdy ani nepotvrdil, ani nevyloučil. Ale jisté je, že nikdy nekritizuj­i jen nějaké hlouposti. Kritizuji to, co je závažné.

Budete volit Bělobrádka?

To nechte právě na ten sjezd.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia