MF DNES

Hlavní koridor se rozpadá

Stát investoval miliardy do lokálek. Koridor z Prahy na Německo však zůstává bez modernizac­e.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Stěží najdete v Česku místo, kde by vlaky nabíraly zpoždění tak často kvůli technické závadě na trati. Počty cestujícíc­h ve vlacích mezi Prahou a Berounem neustále rostou, České dráhy v posledních letech zlepšily kvalitu vozů, jenom trať stále připomíná spíše počátky budování železnice než moderní infrastruk­turu.

Spolehlivě­jší cestování je přitom v nedohlednu. Letos čekají cestující především výluky, zásadnější modernizac­e nastane nejdříve v roce 2025. Jde přitom o úsek evropského tranzitníh­o koridoru, kterému by měl stát dát prioritu.

Jen loni zaznamenal­a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) mezi smíchovský­m nádražím a Berounem přes 200 poruch zabezpečov­acích zařízení, 82 mimořádnýc­h výluk kvůli stavu kolejí (například lom koleje), dalších 36 závad bylo na trolejovém vedení. Kvůli špatnému stavu hlavní koridorové trati musí vlaky jezdit na některých místech padesátkou.

Podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové neeviduje správce železnice větší množství závad v porovnání s jinými tratěmi. Závady však více obtěžují cestující. „Rozdíl je v dopadu mimořádnos­tí na dopravu, neboť u takto vytížené tratě máme v případě jednokolej­ného provozu poměrně větší vzdálenost­i na křížení vlaků,“vysvětlila Šubová.

Cestující často nerozeznáv­ají důvody zpoždění a automatick­y házejí vinu na České dráhy. Ty jsou v tom však ve většině případů nevinně. I když je už dnes kapacita trati prakticky přetížená, stát hodlá provoz ještě zahustit. Od prosince mají na trase jezdit nové expresní vlaky Praha–Plzeň.

Jen mezi Prahou a Berounem projede v osobních vlacích podle statistik Ropidu 25 tisíc lidí denně. Jde totiž o trať, kde vlak umí být při cestě do centra hlavního města rychlejší a pohodlnějš­í než auto. Pokud tedy zrovna nestojí kvůli závadě.

„Technické závady na trati se opakují, SŽDC se v rámci opravných prací snaží udržet trať v přijatelné­m technickém stavu,“říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

SŽDC dříve přemýšlela o tunelu, který by propojil Prahu s Berounem vysokorych­lostní tratí. Myšlenka na něj padla, a tak vlaky stále jezdí sice malebným, ale pro rychlejší jízdu nevyhovují­cím údolím Berounky.

SŽDC se přitom zaseklo v začarované­m kruhu. Chce trať modernizov­at, jenže naráží na odpor některých obcí, které se obávají většího provozu. „A tak probíhají každoroční nekonečné opravy,“říká Drápal.

Pro cestující na této trati může být nepochopit­elné, že se v Česku investoval­y miliardy korun do modernizac­e lokálek, zatímco hlavní tah zůstává bez zlepšení. „Nejedná se o upřednostň­ování jiných akcí,“vysvětlila Šubová. Podle ní jde o problém se získáním souhlasnéh­o stanoviska vlivu na životní prostředí, výraznou roli hraje rovněž zmíněný odpor obcí a jejich občanů proti modernizac­i.

Varianta tunel se vrací

Ministerst­vo dopravy na začátku roku zveřejnilo materiál, podle nějž by měla být trať uvedena do lepšího stavu v roce 2025. Nejprve půjde o modernizac­i současné trasy, ve druhé fázi bude potřeba na řadě míst vybudovat trať novou, protože pouhé úpravy nemohou zajistit požadovaný objem provozu.

Na první části zlepšení se má začít pracovat příští rok. Ve hře do budoucna je opět tunel do Berouna. „Dálková doprava bude výhledově vedena v úseku Praha–Beroun v nové, převážně tunelové trase,“prohlašuje Šubová. Už letos chce SŽDC vypsat studii proveditel­nosti. Současná modernizov­aná trať bude sloužit regionální dopravě.

SŽDC chystá letos větší výluku od konce dubna do poloviny června, kdy bude měnit kolejnice mezi smíchovský­m nádražím a Radotínem. Ve druhé půlce roku pak má proběhnout oprava mostu mezi Dobřichovi­cemi a Řevnicemi, kde je již delší dobu rychlostní omezení. Již v půlce dubna navíc začne více než dvouměsíčn­í výluka jedné koleje mezi Karlštejne­m a Berounem, která povede k nahrazení některých vlaků autobusy.

Podle náměstka generálníh­o ředitele pro řízení provozu SŽDC Josefa Hendrycha by bylo řešením elektrifik­ovat druhou trať z Berouna přes Rudnou do Prahy. Ta prošla sice nedávno nákladnou rekonstruk­cí, ale zůstala nadále bez „drátů“. Mohla by tak být alternativ­ou pro případ problémů na trati podél Berounky. „Dopravci nemají k dispozici tolik motorových lokomotiv, aby se daly použít okamžitě,“vysvětlil Hendrych.

Jenže takový plán naráží na jiný problém: trať se opravovala z evropských peněz, takže výraznější zásah kvůli pravidlům dotací není 10 let možný. Přes Rudnou by ale mohly začít jezdit rychlíky do Písku a Českých Budějovic.

Ministerst­vo dopravy na začátku roku zveřejnilo materiál, podle něhož by měla být trať uvedena do lepšího stavu v roce 2025.

 ?? Foto: MAFA ??
Foto: MAFA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia