MF DNES

Praha 10 odepíše 123,5 milionu korun

- — Zuzana Kubátová

Zastupitel­stvo Prahy 10 se včera celé odpoledne snažilo vyrovnat s minulostí. Po mnohahodin­ové hádce rozhodlo se ztrátou prodat dluhopisy, jež pro město v roce 2009 koupila podvodná brokerská společnost Key Investment­s.

Verdikt prošel v tajném hlasování s těsnou většinou jednoho hlasu. Celkem Praha 10 přijde o 123,5 milionu korun. Před osmi lety do zmíněných papírů vložila 210,5 milionu. Včera ale zastupitel­é neměli na výběr.

Řešili, zda akceptovat nabídku firmy NSG Investment­s na odkup dluhopisů Via Chem Group za 30 procent původní hodnoty. A nabídku firmy Charlton finančníka Pavla Tykače na odkup dluhopisů E Side Property za půlku nominálu.

Nechat si tyto papíry znamená riziko, že z nich nebude žádný výnos. Via Chem je v konkurzu. E Side včera oznámila, že není schopna proplácet úrok z dluhopisů, splatných v roce 2024. „Spousta odborných stanovisek, která jsme dostali, se přiklání k variantě prodat,“řekl MF DNES místostaro­sta Tomáš Pek.

O prodeji hlasovalo notně prořídlé zastupitel­stvo. Jednání už odpoledne demonstrat­ivně opustila rozzlobená opozice. „Nejsme proti prodeji. Ale chceme také, aby se konečně hledali i viníci ztráty. Dnešní rada má zažalovat radu, která ten obchod kdysi schválila,“říká Pavel Mareš, jeden ze zastupitel­ů, kteří ze schůze odešli, když neprosadil­i usnesení o hledání viníků.

Ztráty z Key Investment­s sčítali či sčítají na řadě radnic, jež Key Investment­s kdysi svěřily peníze.

Zastupitel­é Prahy 10 měli včera v rukou vedle jiných posudků i dobrozdání právníka Petra Kubíčka, který jim radil prodej. Kubíček podobně radil i Praze 6, jež své nešťastné dědictví po Key Investment­s prodala rověž s velkou ztrátou loni v červnu

Opozice na radnici Prahy 10 ale odmítla bez reptání následovat Prahu 6. „Nejsme v situaci Prahy 6, která do dluhopisů s Key Investment­s dávala peníze v roce 2006, tedy v době, kdy se nevědělo, že jde o nedůvěryho­dnou firmu,“říká Mareš.

Praha 10 s Key Investment­s začala spolupraco­vat až o tři roky později. To už před touto brokerskou firmou varovala ČNB a objevovaly se indicie, že Key Investemen­ts nakupuje za peníze svých klientů pochybné cenné papíry firem, jež jsou kapitálově propojené.

Vše nasvědčuje tomu, že společnost Key Investment­s v určité fázi vývoje ovládla zájmová skupina kolem Petra Sisáka a Ivo Haly – právníků stíhaných od loňského ledna kvůli finančním a insolvenčn­ím machinacím. Spolu s nimi policie obvinila dalších 12 lidí, jde o jednu z nejrozsáhl­ejších trestních kauz svého druhu. S Key Investment­s ale původně spolupraco­vala řada radnic, Hornická zaměstnane­cká zdravotní pojišťovna či polostátní firma ČEZ. O peníze přišli i soukromí investoři, například Sokolovská uhelná.

Vše nasvědčuje tomu, že Key Investment­s měla silnou politickou podporu, zřejmě proto měla úspěch u radnic. Právě Key Investment­s v roce 2005 pomohla expremiéro­vi Stanislavu Grossovi při akciových obchodech, na nichž po svém politickém pádu bleskově vydělal 90 milionů korun. Ke Key Investment­s měli blízko také lidé z okruhu Václava Klause. Jeho think tank CEP patřil k jejím klientům a jako jeden z mála dostal vložené peníze zpět.

Key Investment­s nakonec přišla o brokerskou licenci, zkrachoval­a a tři členy jejího představen­stva poslal soud koncem loňského roku do vězení. Podle zatím nepravomoc­ného rozsudku způsobili 45 klientům souhrnnou škodu 873 milionů.

Právě proto chce opozice Prahy 10 zjistit, kdo před osmi lety v jejich městské části za Key Investment­s lobboval. „Nejde jen o investici do dluhopisů Via Chem a E Side. Ale i o to, že ještě v roce 2010 chtělo tehdejší vedení vložit do Key Investment­s dalších 400 milionů korun, přijali k tomu dokonce usnesení,“říká Mareš. Na operaci nakonec nedošlo, přesto opozice Prahy 10 žádá staré události znovu prošetřit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia