MF DNES

Nejbohatší zůstává Kellner, Babiš dohání Trumpa

-

Nejbohatší­m Čechem je podle aktuálního žebříčku nejbohatší­ch lidí světa časopisu Forbes majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Jeho odhadovaný majetek činí 12,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu 306 miliard korun.

Druhý ze šesti českých zástupců je ministr financí a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš (ANO) se jměním za 85 miliard korun, na třetím místě je většinový majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek s 60 miliardami.

Mezi dolarovými miliardáři se z Čechů poprvé objevil spolumajit­el Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem 50 miliard korun. Šestici doplňují vlastník investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 55 miliard a finančník Pavel Tykač se jměním za zhruba 33 miliard.

Češi v žebříčku ovládají jmění ve výši 23,5 miliardy dolarů (590 miliard korun), což je o 5,7 miliardy dolarů více než před rokem. Kromě nově zařazeného Křetínskéh­o se na tom podepsaly lepší výsledky firem ostatních Čechů ze seznamu.

Babiš je v žebříčku už jen o 100 milionů dolarů chudší než americký prezident Donald Trump, jehož jmění Forbes vyčíslil na 3,5 miliardy dolarů. „Oba politici sice vložili své firmy do svěřenskéh­o fondu/trustu, zároveň jsou však nadále příjemci benefitů plynoucích z těchto majetků, takže v žebříčku zůstávají,“doplnil Forbes.

Nejbohatší­m člověkem na světě se počtvrté za sebou stal zakladatel Microsoftu Bill Gates, jehož majetek odhadl Forbes na 86 miliard dolarů. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia