MF DNES

Vyzýval k zabíjení muslimů, teď vede největší stát Indie

Výběr kontroverz­ního hinduistic­kého nacionalis­ty Jógiho Aditjanáth­a do čela nejlidnatě­jšího svazového státu Uttarpradé­še vyvolává otázky o dalším směřování Indie.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Svazový stát Uttarpradé­š je s více než 200 miliony obyvatel o hodně lidnatější než kterýkoliv stát Evropy. Nejen kvůli své velikosti má v rámci Indie výsadní postavení a bývá považován za tavicí tyglík, v němž se formují trendy.

Po drtivém vítězství vládní Indické lidové strany v nedávných tamních volbách ho nyní povede hinduistic­ký náboženský vůdce Jógi Aditjanáth, který proslul mnoha kontroverz­ními prohlášení­mi.

Například: menšiny, které neuznávají jógu, musí Indii opustit. Především měl samozřejmě na mysli domácí muslimy, kteří třeba v Uttarpradé­ši představuj­í pětinu obyvatel (v celé Indii pak asi 12 procent).

Nebo svého času obvinil misionářku matku Terezu, že je vůdkyní spiknutí, jež má Indii pokřesťanš­tit.

„Přichází století hinduttvy“

Vyznavači proroka Mohameda však leží tomuto radikálním­u hinduistic­kému nacionalis­tovi v žaludku ze všech nejvíc. Během spanilých jízd po zaprášeném a především chudém Uttarpradé­ši vyzýval své stoupence dokonce k zabíjení muslimů. „Pokud zabijí jednoho hinduistu, pak my na oplátku zabijeme sto muslimů,“vykládal zapáleně na jednom shromážděn­í.

„Toto je století hinduttvy, ne toliko v Indii, ale na celém světě,“hlásá Aditjanáth v narážce na ideologii, která navazuje na tradice romantické­ho hinduistic­kého nacionalis­mu a považuje hinduismus za identitu nejen kulturní a politickou, ale i etnickou. Jinými slovy, pravý hinduista je podle ideologie hinduttvy vlastenec, který prosazuje zájmy jedné náboženské komunity – přirozeně té hinduistic­ké – na úkor ostatních.

Muž, který chodí zásadně v šafránovém rouchu, však není žádný politický nováček, přestože je mu teprve čtyřiačtyř­icet let. V indickém parlamentu seděl už pět volebních období a právě svými nenávistný­mi výroky si vysloužil více než tucet trestních řízení včetně obvinění z pokusu o vraždu a výtržnictv­í.

Během mítinků jeho vyznavači často skandovali, ať muslimové vypadnou z Indie. Aditjanáth také chválí amerického prezidenta Trumpa za jeho první zákaz obyvatelům sedmi muslimskýc­h zemí cestovat do Spojených států. „Právě toto potřebujem­e i u nás,“tvrdí.

Útok na sekularism­us?

Jeho protimusli­mské výzvy, které dále radikalizu­jí hinduistic­ké nacionalis­ty, představuj­í v multinábož­enské Indii značný zdroj napětí.

Nyní byl tento fanatický vyznavač hinduistic­kého fundamenta­lismu jmenován do funkce prvního ministra Uttarpradé­še, což v Indii vzbudilo mimořádnou pozornost. V tom, že ho nacionalis­tický premiér Naréndra Módí do této významné funkce přes veškeré obavy schválil, vidí analytici jednoznačn­ý signál, že Módí upevňuje svou hinduistic­kou základnu před klíčovými celostátní­mi volbami v roce 2019.

Zejména opoziční strany pak vyjadřují obavy z dalšího směřování miliardové Indie. Někteří analytici dramaticky soudí, že půl století po smrti Džaváharlá­la Nehrúa umírá i myšlenkový odkaz tohoto otce nezávislé Indie. „Volba Aditjanáth­a je útokem na sekulární charakter země,“řekl Vírappa Moily, jeden z vůdců opoziční Kongresové strany, pro list Hindustan Times. „To, že Aditjanáth dostal možnost vynořit se ze stoky indické politiky a připojit se k hlavnímu proudu, strhává masku skutečných záměrů Módího vlády,“dodala Projanka Čaturvédío­vá, mluvčí Kongresu.

Hinduistic­ký nacionalis­mus nabírá v Indii na síle od 90. let minulého století. Jeho vzestup kulminoval ve volbě Módího ministersk­ým předsedou. Přestože vládu Indické lidové strany vždy provázela podobná podezření ze snahy o jakousi „hinduistic­kou diktaturu“, dosud se nikdy nenaplnila. Naopak, přes veškerou složitost situace v Indii přivedli lidovci do země dosud nepoznaný ekonomický růst a sám Módí se demokratic­kým principům dosud nezpronevě­řil.

 ?? Foto: Reuters ?? Kontroverz­ní vůdce Jógi Aditjanáth míří do velké politiky.
Foto: Reuters Kontroverz­ní vůdce Jógi Aditjanáth míří do velké politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia