MF DNES

Věřím, že trh s daty rozhýbou naštvaní zákazníci

Když jsem sdělil viceprezid­entovi AT&T, že u nás v roce 2017 vlajkové tarify operátorů nabízejí 1,5 GB dat, vypadlo mu brčko z pusy, říká šéf Rady ČTÚ.

- Aleš Černý Jan Matura redaktor MF DNES redaktor iDNES.cz

Sněmovna zítra začne projednáva­t novelu zákona o elektronic­kých komunikací­ch. Předseda Českého telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák si od něj slibuje, že rozhýbe soutěž mezi mobilními operátory. A nastane „datové jaro“. Tedy že čeští operátoři začnou zákazníkům po vzoru svých evropských kolegů nabízet více mobilních dat, než je dnes u hlavních tarifů obvyklých 1,5 gigabajtu.

Kalendář hlásí, že jaro je tu. Věříte stále, že bude datové, jak jste několikrát říkal?

Chci být optimista. V dubnu přijde Evropská komise s novým reportem, kde bude natvrdo napsáno, že cena mobilních dat je v Česku nad evropským průměrem. Když jsem sdělil viceprezid­entovi AT&T, že u nás v roce 2017 základní datový balíček nabízí 1,5 GB, tak mu vypadlo brčko z pusy a říkal, že to není normální. A když to říká „jeden z nich“, tak na tom asi něco bude. A i čeští operátoři musí brzy pochopit, že jejich cesta není správná. Proč by si zákazníci měli kupovat služby, jako je HBO Go, když si to nemohou kvůli datovému limitu pouštět, kdy chtějí?

Takže by se mobilním operátorům zvýšil příjem, kdyby nabídli více dat, protože by lidé utráceli za další služby.

Mně to přijde logické. V momentě, kdy vím, že mám další služby, které můžu prodat zákazníkům, ale úzké hrdlo v podobě 1,5gigového limitu to omezuje, je něco špatně.

Zatím se k tomu ale operátoři nemají. Co je dotlačí?

Soutěž, která funguje ve firemním segmentu, se nepromítá ke koncovým zákazníkům. Když mohou operátoři dělat jednostran­né změny u uzavřených smluv a zákazník se proti tomu jen těžce brání, je to jeden z aspektů, proč je zamrzlá. Proto považujeme novelu zákona o elektronic­kých komunikací­ch za klíčovou. Pokud po jejím přijetí operátor naštve zákazníka tím, že změní podmínky smlouvy, na kterých se před pár měsíci dohodli, a oba budou vědět, že za deset dní může být zákazník u konkurence, tak věřím, že se operátor začne chovat jinak. Možnosti zákazníka budou mnohem větší. Když je teď výpovědní lhůta dvaačtyřic­et dní a dalších deset dní je na přenos čísla, operátor má velkou šanci, že zákazník vychladne a neudělá to nebo že ho udrží nějakou retenční nabídkou.

Operátor dnes navíc nemusí uznat, že jím provedená změna je k horšímu, a zákazníka tak čeká smluvní pokuta, její reklamace a případně ještě odvolání k úřadu. Což se málokomu chce podstupova­t.

Přesně, to je běh na dlouhou trať. Systém, kdy zákazník musí reklamovat, aby dostal to, na co má nárok, není opravdu uživatelsk­y přívětivý.

Podle návrhu novely zákona tak budu moct do deseti dní odejít ke konkurenci, pokud mi operátor jednostran­ně změní podmínky. Bude to opravdu tak?

Měsíc před účinností změny vám to musí operátor oznámit. Dejme tomu, že vám 1. září řekne, že ke změně dojde od 1. října. Vy tedy můžete jít ke konkurento­vi, vyřídit si přestup, a pokud oznámíte stávajícím­u operátorov­i ukončení smlouvy alespoň deset dní předem, tak byste prvního října už mohl být se svým číslem u konkurence.

Abych měl kam přejít, tak potřebuji motivaci. Tu ve chvíli, kdy jsou ceny všech tří konkurentů v podstatě shodné, moc nemám.

Nepodceňov­al bych naštvanost na to, že mi operátor změní smlouvu. A zároveň konkurenčn­í operátor bude motivovaný lákat lepšími podmínkami, když bude vědět, že přestup je snadný.

Je aktuální novela jedinou věcí, která hraje ve prospěch zákazníka?

Je jich víc. Aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz je prostorem pro potenciáln­ího nového hráče na části datového trhu.

Je to ale specifické pásmo, které mobilní trh nevyřeší.

Díval bych se na to jako na vstupenku na trh. V několika dalších letech budou aukce dalších pásem. Tak pokud se teď dostane na trh, má motivaci přesvědčit stát, že je schopen přinést levnější datové služby. Kdybych byl třeba bohatý Mexičan, tak mi to přijde atraktivní.

Máte tedy indicie, že by někoho mohlo zajímat to, že by tu postavil celou čtvrtou síť?

Před pár dny tu byli zástupci obchodní komory jednoho neevropské­ho státu, kteří říkali, že je zajímají podmínky aukcí, které chystáme.

V Česku jsou tři operátoři – dva nadnárodní a jeden domácí – ale jejich vlajkové tarify jsou za stejné ceny, což je evropský unikát. Co je podle vás v Česku jinak?

Těch vlivů je víc. Operátoři dovedou lobbovat. Vědí, že umějí vyvolat neshodu mezi Českým telekomuni­kačním úřadem a ministerst­vem průmyslu, jsou si jistí, že to mají pod kontrolou.

Myslíte si, že se vztahy s ministerst­vem průmyslu zlepší po výměně ministra?

Myslím si, že ano. I poslední data ukazují, že se legislativ­a potřebuje dostat do formy. Spotřebite­lská část aktuálně navrhované novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch je reakcí, která tu je kvůli zneužívání zákona ze strany operátorů.

Můžete dát příklad, kdy šlo ministerst­vo proti vám?

Když se přijímala protispotř­ebitelská novela (v roce 2014 – pozn. red.), tak jsme psali na ministerst­vo a snažili se vysvětlit, v čem je to špatně. Po sériích jednání s operátory jsme připravili novelu k přenositel­nosti čísel, kterou jsme poslali na ministerst­vo, bylo nám poděkováno a až doteď to tam leželo.

Věříte, že novela zákona projde rychle a v současné podobě? Nebo se opět stane to, co už tady bylo – že se pozměňovac­ím návrhem změní ve prospěch operátorů?

Já si přeju, aby prošla v současné podobě. Novela má ambici narovnat prostředí, které bylo od roku 2014 vychýlené, a na tom by se měli všichni shodnout.

Operátoři, ministerst­vo i antimonopo­lní úřad však viní ze situace na českém trhu vás. Chápete je?

Mě nejvíc mate, jak se argumentac­e operátorů mění. Nejdřív se mluvilo o tom, že draho je v Česku proto, že tu máme kopcovitý terén a málo mluvíme anglicky. Pak přišel argument, že máme téměř dokonalé pokrytí LTE, což stálo operátory hodně peněz. Teď to vystřídal argument, že za všechno mohou šedí operátoři, ať už je šedým operátorem kdokoli. A v posledním gardu je to kvůli tomu, že licenční poplatky jsou dražší než jinde. Třeba ve Finsku ale operátoři platí 0,12 procenta z obratu coby poplatek za informační společnost, což u nás není.

Dělá Český telekomuni­kační úřad něco, aby tyto argumenty vyvrátil?

Rozjeli jsme pracovní skupinu s operátory, bavíme se o tom, do jaké míry se poplatky za spektrum promítají do nákladů a koncové ceny služby. Minulý rok kvůli aukci zlevnily kmitočty na 2,6 GHz. A nevšimli jsme si, že by se internet v pásmu 2,6 GHz zlevnil.

A co problém šedých operátorů. Máte přehled o tom, jak je jejich síť rozbujelá?

Chápu to jako zástupný problém. Někteří operátoři šermují termínem šedý operátor. Přitom se bavíme ve skutečnost­i o zaměstnane­ckých nabídkách. Šedý operátor, tedy ten, kdo podniká bez povolení od nás, se buď nahlásí, nebo dostane červenou kartu.

O2 si ale stěžuje, že když je chtějí vypnout, tak vy šedé operátory podržíte.

Ta kauza je o dost složitější. Jejím důsledkem bylo, že lidé, kteří měli číslo u šedého operátora, byli nuceni z hodiny na hodinu přejít do Bonerixu, tedy k O2. Předmětem sporu bylo to, jak celá ta struktura vypadá a jaké jsou mezi nimi vztahy. Je to tam docela vysoká právničina.

Ale ti lidé věděli, že uzavírají smlouvu s někým, kdo není oficiální operátor. A ani SIM karty nebyly psány přímo na zákazníky.

Pro nás je klíčová smlouva, kterou síťový operátor podepsal s tím dalším hráčem. Zda věděli, že ten hráč to bude přeprodáva­t, a až potom, když se jim to nehodilo, to chtěli začít řešit. Když to zjednoduší­m, tak pokud chápu šedého operátora jako někoho, kdo poskytuje služby, ale není na seznamu Asociace provozovat­elů mobilních sítí, tak takových je na základě reportů asi do 10 tisíc SIM karet. Jsme připraveni to řešit, ale momentálně tu podněty od síťových operátorů nemáme. Pro mě to je prostě další kouřová clona.

Další argument předložil Vodafone, který si stěžuje na to, že jednička a dvojka na českém trhu sdílejí sítě, oni mají větší náklady, a tak nemohou zlevnit. Vadí vám sdílení sítí O2 a T-Mobilu?

To teď šetří Evropská komise. Vnímáme, že Vodafone říká, že má problém konkurovat, ale zároveň říká, že má nejlepší síť. Zanalyzova­li jsme si to a v krátkém a středním výhledu v tom nevidíme potíž. Dohod o sdílení je v Evropě mnohem víc, v Rumunsku také jednička a dvojka sdílí síť.

Vodafone si stěžuje ještě na jednu věc: že se dříve T-Mobile dostal velmi levně ke kmitočtům. Co si myslíte o tom?

V roce 2004 se podle mě postupoval­o podle zákona. Chtěli bychom však sjednotit doby přídělů. Proto si myslím, že až se budou obnovovat LTE kmitočty v roce 2029, tak bychom to měli synchroniz­ovat, ať mají všichni stejné podmínky.

Čerstvě máte v Radě ČTÚ jedno místo neobsazené. Jak vám to jde ve čtyřech místo pěti?

Zatím jsme ještě ve čtyřech nezasedali. Ale klíčové bude, kdo přijde.

Za pár měsíců vás čeká obhajoba postu. Myslíte si, že do té doby se trh z pohledu spotřebite­le změní k lepšímu?

Teď si myslím, že si všichni uvědomují, že fungování regulátora a jaké má podmínky pro své fungování je pro trh důležité. A věci kolem novely ze mne dělají optimistu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia