MF DNES

Forman v plenkách i na vrcholu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Před měsícem Miloš Forman oslavil osmdesáté páté narozeniny. Ač by na popsání jeho osudu nestačily ani tisíce stránek, filmový historik Pavel Jiras se o to pokusil a sestavil obsáhlou publikaci Barrandov nezapomenu­telní: Miloš Forman. Začíná u malého Rudolfa Formana, režisérova otce, a končí jeho posledním filmem z roku 2006 Goyovy přízraky. Nejzajímav­ější je však to, co se děje mezi tím – osud jedinečnéh­o umělce i člověka.

Pokud se spisovatel či historik rozhodne psát o Miloši Formanovi, musí počítat s jednou věcí – píše tak i o celé české, potažmo světové kinematogr­afii, jejíž nedílnou součástí režisér je.

V knize se čtenář může setkat s Oldřichem Novým, Martinem Fričem, Hanou Hegerovou, ale také Jackem Nicholsone­m nebo Javierem Bardemem.

Jirasova kniha má dvě přednosti. Bohatou obrazovou dokumentac­i, která Formana sleduje od plenek až po současnost. Není stránky, která by nenabídla nový pohled do režisérovy minulosti.

Druhou devizou knihy je množství historek, které Jiras za léta svého působení v pozici barrandovs­kého filmového historika posbíral. Jako ta, když při posledním natáčecím dni Amadea americká část štábu v euforii vyvěsila nad orchestřiš­těm Stavovskéh­o divadla americkou vlajku na oslavu Dne nezávislos­ti. Neuvědomil­i si ovšem, že se nacházejí na půdě socialisti­cké republiky plné zvědů a donašečů. Naštěstí z incidentu nakonec žádné problémy nebyly.

 ?? Foto: Ottovo nakladatel­ství ?? V Hollywoodu Režisér Miloš Forman po boku Michaela Douglase a Jacka Nicholsona.
Foto: Ottovo nakladatel­ství V Hollywoodu Režisér Miloš Forman po boku Michaela Douglase a Jacka Nicholsona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia