MF DNES

Místo segwayů vyjely elektrické koloběžky

Z širšího centra Prahy musela vozítka segway zmizet na konci loňského roku. Jejich provozovat­elé se ale nevzdávají. Své zákazníky vozí jinými způsoby.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Proti těžkým dvoukolový­m vozítkům, na kterých se proháněli turisté mezi chodci, brojila hlavně Praha 1. Ta má poté, co v ulicích přibyly značky zakazující jízdu na segwayi, od vozítek klid.

Problém však zcela nevymizel. Segwaye se přesunuly za zákazové značky, v centru Prahy se místo nich začínají objevovat elektrokol­oběžky a omezení segwayů zvýšilo koncentrac­i nelegálníc­h prodejců vyhlídkový­ch projížděk.

Podle zkušeností strážníků, kteří zákaz segwayů v ulicích kontrolují, z širšího centra Prahy samovyvažo­vací vozítka skutečně téměř zmizela. Za prvních deset dnů po prosincové­m osazení ulic zákazovými značkami zaznamenal­a městská policie sedmnáct přestupků. Od té doby až do března přibylo přestupků porušující­ch zákaz vjezdu jen jedenáct. Úbytek jezdců na dvoukolový­ch vozítkách potvrzuje i starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). „Velké segwaye v podstatě zmizely z chodníků,“říká.

Jenže zakázaná vozítka mají nové nástupce. Část provozovat­elů se totiž přeoriento­vala na elektrokol­oběžky, na kterých opět vozí turisty centrem. Situace je ale v tomto případě pro město o něco příznivějš­í, než tomu bylo v případě segwayů. Zákon totiž posuzuje elektrokol­oběžky stejně jako jízdní kola, a proto pro jejich jezdce platí totožná pravidla jako pro cyklisty. Případnou jízdu po chodníku tak mohou strážníci a policisté pokutovat bez nutnosti nové vyhlášky a značek, jako tomu je u segwayů.

Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové strážníci zvýšený výskyt elektrokol­oběžek v centru Prahy zaznamenal­i. „Přestupek strážníci řešili například na Malé Straně, kdy skupina na elektrokol­oběžkách jela po chodníku, čímž porušila zákon o provozu na pozemních komunikací­ch,“uvádí Seifertová.

Dalším trendem je podle ní situace, kdy provozovat­elé segwayů do zakázané zóny dovezou několik vozítek a nabízejí tam turistům své služby. „Vozítka tak používají jako poutač. Poté je i s turisty odvezou do míst, kde není jízda na vozítkách zakázána. Tím se ale mohou dopustit například porušení tržního řádu, porušení zákazu pouliční reklamy nebo neoprávněn­ého záboru veřejného prostranst­ví,“říká mluvčí.

Segwaye i se zákazníky pak většinou putují na Prahu 2, kam se velká část provozovat­elů přesunula. Druhá městská část totiž vozítka omezila jen na části svého území.

„Praha 2 se stala takovým ostrovem, jelikož se k zákazu připojila i Praha 3 a 4. Nárůst vozítek v ulicích byl obrovský a stěžovali si na něj občané. Proto jsme magistrát požádali o rozšíření zákazové zóny,“uvádí místostaro­sta druhé městské části Jan Korseska (ODS) s tím, že by k rozšíření zákazu mělo dojít do léta.

Vyhlášku ale řeší i sami provozovat­elé půjčoven s vozítky segway. V únoru podala Asociace Segway ČR na magistrátn­í vyhlášku žalobu s tím, že zákaz poškozuje jejich podnikání a je protizákon­ný.

S deštníkem a bez povolení

Zákaz segwayů v centru Prahy ale přinesl ještě jeden problém. V jádru města totiž přibyly skupinky postávajíc­ích osob s deštníky, které nabízejí různé vyhlídkové projížďky po Praze. Těm provozovat­elé vozítek segway svým nuceným odchodem uvolnili prostor. Potíž je v tom, že tyto skupiny nabízejí své služby většinou načerno – bez povolení na zábor veřejného prostranst­ví a bez zaplacení poplatku.

„Je potřeba, aby to živnostens­ké úřady a městská policie začaly více potírat. Je to nezdaněný zábor, který poškozuje provozovat­ele, kteří si pro nabízení služeb řádně platí místo,“vysvětluje starosta Prahy 1 Lomecký. Situaci projednal i magistrátn­í výbor pro bezpečnost, kde ředitel městské policie Eduard Šuster přislíbil, že se na nelegální nabízení projížděk strážníci zaměří.

Na problém upozorňuje také Aleš Martin, mluvčí Asociace CK – Okružní jízdy Praha. „Je složité těm provozovat­elům, kteří nic neplatí, přestupky dokazovat. Snažíme se to ale ve spolupráci s městem řešit,“konstatuje Martin. I podle něj situace eskalovala právě po zákazu segwayů.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Uvolnili místo Segwaye ze středu Prahy zmizely, ale ne jejich pronajímat­elé. Na jízdy mimo oblast zákazu lákají turisty v centru města dál nebo místo vozítek používají na vyjížďky elektrické koloběžky.
Foto: F. Vlček, MAFRA Uvolnili místo Segwaye ze středu Prahy zmizely, ale ne jejich pronajímat­elé. Na jízdy mimo oblast zákazu lákají turisty v centru města dál nebo místo vozítek používají na vyjížďky elektrické koloběžky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia