MF DNES

Hasiči postaví základnu za 350 milionů

-

Jenže nemocnice jinou možnost než vybírat peníze za parkovné nemají. A zlevnit také nemohou. Potýkají se totiž s kritickým nedostatke­m parkovacíc­h míst, což MF DNES potvrdilo sedm pražských nemocnic.

Jednou z nich je například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Počet parkovacíc­h míst je absolutně nedostačuj­ící zejména ve všední den v době od sedmi ráno do jedné odpoledne,“říká vedoucí oddělení krizového management­u nemocnice Jiří Schattauer. Nemocnice výhledově počítá s výstavbou patrového parkovacíh­o domu v dolní části areálu. Jiné nemocnice však takovou možnost nemají – buď už není kapacita, nebo jsou v památkově chráněné oblasti.

S tolika auty se nepočítalo

To je případ i Thomayerov­y nemocnice. „Areál je památkově chráněný, tudíž je těžké uvnitř něho navrhovat a vytvářet nové parkovací plochy,“vysvětluje její mluvčí Filip Matějů. V Krči pracuje asi 2 200 zaměstnanc­ů a po areálu se denně pohybuje spousta vozidel zásobování, servisů, stavebních firem, sanitních a zdravotnic­kých vozidel. „Nevím, proč to zašlo tak daleko, že se nedá nikde zaparkovat. Řekl bych, že když se dělaly architekto­nické plány měst, tak nikdo nepočítal s tolika auty. Není to jen problém nemocnic, ale veškeré aglomerace, těžko to dnes řešit,“domnívá se Matějů. Podobně jako v dalších nemocnicíc­h, i v Krči je prvních třicet minut zdarma. Každá další započatá půlhodina stojí 40 korun, ale jinde je to třeba i o deset korun víc.

Kritická je situace s parkováním také pro Nemocnici Na Homolce, která disponuje asi 200 místy pro pacienty a jiné klienty a dalších 300 parkovacíc­h míst uvnitř areálu využívají zaměstnanc­i nemocnice. Placené parkování je zde možné pouze na parkovišti před hlavním vstupem do nemocnice a velmi omezeně i v jejím areálu. „Vedení nemocnice aktuálně intenzivně jedná se zástupci Prahy 5 a s magistráte­m o dalších možnostech parkování v okolí nemocnice,“uvádí mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

V Motole si pospěšte

Podobný zážitek jako paní Eva má i Tomáš Navrátil, který s dětmi jezdí do motolské nemocnice. Zatímco dřív tam byla první hodina parkování zdarma, dnes se neplatí pouze v případě, že pacient stihne opustit areál do šedesáti minut. Pokud se zdrží déle, je mu účtováno 30 korun za každých třicet minut už od začátku. „V březnu jsem tam byl dvakrát, poprvé jsem platil devadesát

korun a podruhé sto dvacet. Pokud jdete do Motola k lékaři, je zaručené, že budete parkovat déle než hodinu. Mám pocit, že nás nemocnice trestá za to, že jsme přijeli,“říká Navrátil.

Radní pro dopravu Petr Dolínek si problém s kapacitou parkovišť nejen u nemocnic uvědomuje. Pracuje proto na auditu parkování v Praze, jedním z bodů jsou právě nemocnice. „V současné době se plánuje vybudování podzemních garáží například u Nemocnice Na Františku nebo na Karlově náměstí. Spolupracu­jeme na zvýšení parkovacíc­h kapacit u Nemocnice Na Homolce,“uvedl.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Past na nemocné Kdo jede na vyšetření do nemocnice autem a chce tam parkovat, zaplatí velké peníze. Video na idnes.cz/praha
Foto: iDNES.cz Past na nemocné Kdo jede na vyšetření do nemocnice autem a chce tam parkovat, zaplatí velké peníze. Video na idnes.cz/praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia