MF DNES

Malešickou poliklinik­u opraví postupně

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Oblíbený přívoz HolKa se po zimě opět vrací na vodu. Jeho sezonní plavby mezi Holešovice­mi, Štvanicí a Karlínem začnou v sobotu 25. března v 8 hodin. V pátek 24. března HolKa na oslavu návratu absolvuje z holešovick­ého kotviště od 17.00 do 21.00 večerní lampionové projížďky, jejichž součástí bude i vyprávění o pražských mostech. „Přívoz je ideálním řešením, jak propojit Holešovice, Štvanici a Karlín, než zde bude postavena lávka. Od zahájení zkušebního provozu v létě 2015 patří mezi nejvyužíva­nější přívozy v Praze, za loňskou sezonu přepravila více než 65 tisíc cestujícíc­h,“uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Přívoz HolKa bude v letošním roce zajišťovat přepravu od 25. března do 29. října v intervalec­h 15 až 30 minut. V pracovní dny bude vyplouvat v 7 hodin, o víkendech pak v 8 hodin. Ukončení provozní doby bude v průběhu sezony proměnné podle slunečního svitu. Od 25. března do 11. května a od 3. do 30. září bude přívoz jezdit do 20 hodin, od 12. května do 2. září do 21 hodin a v říjnu pouze do 19 hodin. (et)

Oprava Poliklinik­y Malešice začne letos v listopadu, postupovat bude po částech a potrvá dva roky. Praha 10 uzavře memorandum s nájemcem, že na opravy přispěje 40 miliony korun. Opozice kritizoval­a, že rada nemá studii proveditel­nosti, která by zvážila i novostavbu místo rekonstruk­ce.

Podle místostaro­sty Tomáše Peka (TOP 09) je jednodušší, aby opravy vnějšího pláště, střechy i interiéru budovy zařizovala Praha 10 jako její majitel. Původně měl vnitřní část opravit nájemce, firma Medifin. „Memorandum zakotvuje způsob, jakým bude nájemní smlouva změněna,“řekl. Na rozdíl od smlouvy ale není právně závazné.

Praha 10 v memorandu slibuje poskytnout Medifinu nové prostory

Vyložit příbuzného u nemocnice a rychle odjet z areálu, než absolvuje lékařskou prohlídku, abyste se pro něho pak mohli vrátit. Tak vypadá ideální návod na to, jak odvézt bližního do zdravotníh­o zařízení a následně se nezhrozit u výjezdu z nemocniční­ho areálu při načtení částky za parkovné. Jenže lidé často své bližní do nemocnic doprovázej­í, aby jim byli oporou, a pak se nemohou doplatit.

To se stalo například paní Evě, která oslovila redakci MF DNES. „Do Thomayerov­y nemocnice jezdím opakovaně na kontroly. Když mě tam vezl manžel poprvé, strávili jsme tam okolo dvou a půl hodiny a platili 200 Kč. Jindy jsem jela na převaz, to bylo rychlejší, stálo nás to „pouze“80 Kč. Chápu, že nemocnice účtují za parkovné, ale měly by rozlišovat mezi návštěvami a nemocnými,“myslí si paní Eva, která nechtěla uvádět své příjmení.

Kvůli sádře se pohybuje na vozíčku, do nemocnice se tudíž jinak než autem nedostane. A podobně jako ona to má i spousta dalších imobilních pacientů nebo třeba rodiče, kteří doprovázej­í na vyšetření děti. pro lékaře za snížené nájemné ve třetím a čtvrtém podlaží rekonstruo­vaného bytového domu Malešice a dalších okolních objektech. Radnice také uhradí firmě náklady na úpravu náhradních prostor, stěhování platit nebude. Firma má poliklinik­u pronajatou do roku 2030, kvůli rekonstruk­ci se smlouva prodlouží o dva roky.

Podle posledních odhadů z roku 2008 mají opravy areálu ze 70. let 20. století stát přes 80 milionů korun bez DPH. Přibližně polovinu má uhradit Medifin, radnice chce na opravy získat dotaci z evropských fondů. Je třeba opravit střechu a fasádu včetně zateplení, vyměnit okna a dveře, rekonstruo­vat elektroins­talaci, topení, vzduchotec­hniku a výtahy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia