MF DNES

Trumf Will pomohl Liberci. I Chomutov jde do trháku

- — Matěj Hejda

Obhájci hokejového titulu z Liberce splnili, co si dali za cíl. Urvali jednu výhru na ledě Plzně a zítra v domácím prostředí za stavu 3:1 na zápasy budou bojovat o ukončení čtvrtfinál­ové série.

Trochu se to dalo čekat: poté, co liberecký brankář Ján Lašák v nedělním, třetím utkání série v Plzni inkasoval pět branek, sáhl trenér Bílých Tygrů Filip Pešán po jednom ze svých největších trumfů. Včera nasadil nejlepšího brankáře základní části Romana Willa. Tah se vyplatil. Čtyřiadvac­etiletý gólman nedostal ani gól a po výhře 4:0 poslal svůj tým do vedení 3:1 v sérii. Nutno přiznat, že gólman, který právě z Plzně jako nepotřebný odešel v patnácti letech z dorostu do Mladé Boleslavi, v utkání zas tolik práce neměl. Zapsal „jen“16 zákroků.

Změna v brankovišt­i totiž výrazně oživila hráče před ním. Ti po celých šedesát minut na ledě dominovali. Napadali plzeňskou rozehrávku a trestali chyby v obraně.

Domácím po dlouhé sérii z předkola s Vítkovicem­i nejspíš rychleji docházely síly.

Svěřenci kouče Pešána byli všude o dva kroky dřív a plzeňský brankář Machovský skvělými zákroky ještě zabránil vyššímu rozdílu ve skóre. Plzeňským navíc v závěru ujížděly nervy a diváci se tak dočkali i bitky mezi domácím Schleissem a libereckým Jánošíkem.

Do čtvrtfinál­ového vedení 3:1 jde i Chomutov. Ten na domácím ledě zdolal hosty z Třince 2:1 v prodloužen­í. Rozhodujíc­í branku vstřelil při dvojnásobn­é přesilovce 47 vteřin v čase 79:13 obránce Juraj Valach.

Mimochodem, třetí ze čtyř zápasů v sérii šel do nastavenéh­o času či nájezdů. Třinec, jeden z favoritů, bude zítra doma odvracet brzké vyřazení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia