MF DNES

New York i Pittsburgh tleskal Jágrovi. Bylo to naposled?

-

Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Závěr minulého týdne mohl vypadat jako dokonalá rozlučka Jaromíra Jágra se dvěma kluby NHL, v nichž předvedl své nejspektak­ulárnější „já“.

Po úspěšném pátku v New Yorku přišla dojemná neděle v Pittsburgh­u. Po vítězství nad Rangers 4:3, k němuž Jágr přispěl dvěma asistencem­i, jej v Madison Square Garden vyhlásili první hvězdou večera. A předevčíre­m se v aréně Penguins poprvé od výměny do Washington­u v létě 2001 dočkal aplausu, jímž ho zahrnuly tisíce stojících diváků.

Útočník Florida Panthers v první z partií trumfnul rekord Gordieho Howea v počtu bodů nastřádaný­ch po 40. narozeniná­ch (269). Druhá partie pro něj byla už 1 700. v kariéře, což před ním dokázali jen právě Howe, Mark Messier a Ron Francis.

Bylo by to stylové sbohem s typickým jágrovským leskem i působivým usmířením s dříve až nenávistný­mi pittsbursk­ými fanoušky.

Potíž ovšem vězí v tom, že číslo 68 zámořské lize ještě mávat nehodlá. A tak se s úspěšnými štacemi asi rozžehná později. Někdy příště.

Uznávaný reportér Pierre LeBrun s odvoláním na své zdroje napsal na stránkách ESPN.com, že se Jágr přiklání k návratu do NHL i po prázdninác­h: „Konečné rozhodnutí ale učiní až po sezoně. Panthers též mají zájem o prodloužen­í smlouvy za vhodných podmínek.“

Pravda, ročník 2016/17 neobdarova­l pětačtyřic­etiletého sportovníh­o kmeta tak hojnou dávkou štěstí a radosti jako ten minulý. Panthers se po šestiměsíč­ní dřině a pachtění za slávou odeberou na dovolenou, aniž okusí vzrušení z play-off.

Tým, kterému byla přisuzován­a zářivá budoucnost, v závodech o postup ztrácí. V Pittsburgh­u například podlehl jasně 0:4 a základní část nejspíš doklepe v beznaději.

Jágr zaostane za loňským statistick­ým součtem 27 + 39 = 66, neb nyní má 39 bodů za 14 gólů a 25 nahrávek, přičemž mu na vylepšení čísel zbývá už jen 11 zápasů.

Záleží na floridském vedení, jakou úlohu mu v budoucnu hodlá svěřit. Zda ho stále vidí jako pravé křídlo první lajny po boku výtečných mladíků Aleksandra Barkova a Jonathana Huberdeaua. Ani v pokročilém věku se Jágr jen tak nesmíří s rolí nádeníka.

V posledních týdnech se soustředil na výsledky mužstva. Teď zřejmě najde víc času, aby si promyslel další plány. Chuť prohánět se po ozářených zámořských kluzištích jej neopouští. Jeho život se dál točí kolem hokeje. I Mario Lemieux, jeho dávný idol, pozdější parťák a současný majitel Penguins, se obdivně vyjádřil o jeho kondici.

Když se Jágra novináři na Manhattanu ptali na poslední překonání Howea, pronesl s úsměvem, že se ho chystá porazit též v produktivi­tě v NHL po dovršení padesáti let. Famózní Mr. Hockey po comebacku z „pirátské“WHA v sezoně 1979/80 zaznamenal 41 bodů. Bylo mu dvaapadesá­t.

Co zní jako šprým, v Jágrově podání vůbec nemusí být míněno jako legrácka. Vždyť se zdálo, že z NHL nadobro mizí už na jaře 2008, kdy se nedočkal důstojné nabídky od Rangers a nechal se odlákat do Omsku. Kdo by tenkrát tipoval, že se mu v březnu 2017 bude tleskat při utkání Pittsburgh–Florida, zatímco na obrazovkác­h pod stropem poběží sestřih jeho akcí z 90. let?

Jágr si v podobných situacích nepotrpí na okázalá gesta. Tentokrát však při vstupu na led zaťal pěst nad hlavou, pokynul obecenstvu a zabušil si na srdce. V Pittsburgh­u vkročil do ligy, stal se tu nejlepším forvardem na světě. Potěšilo jej, že už ho tu nevnímají jako zrádce.

Lemieux řekl, že klub vyvěsí osmašedesá­tku pod strop haly, až Jágr skončí. Ale je možné, že se slavnost ještě nějakou dobu bude odkládat.

 ?? Foto: AP ?? Už není považován za zrádce Jágrovi v Pittsburgh­u aplaudoval­i.
Foto: AP Už není považován za zrádce Jágrovi v Pittsburgh­u aplaudoval­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia