MF DNES

Nový ministr: ČSSD chce Havlíčka, ale nabízí se Švagr

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Premiér Bohuslav Sobotka zítra na Hradě prozradí, koho vybral na ministerst­vo průmyslu a obchodu jako nástupce Jana Mládka

Jednou už ministrem málem byl. V roce 2005 chtěl dopravního experta ze Sedlčan Pavla Švagra jmenovat tehdejší premiér Stanislav Gross do čela ministerst­va dopravy. Ale poté, co Grosse vystřídal Jiří Paroubek, z nominace sešlo. Dvanáct let poté by se už dočkat mohl. Podle zdrojů MF DNES z okolí premiéra Bohuslava Sobotky je právě předseda Státní správy hmotných rezerv Švagr teď hlavním favoritem na uvolněný post ministra průmyslu a obchodu.

„Ve hře už jsou jen Švagr a Havlíček (Jiří Havlíček je náměstkem ministra průmyslu a obchodu, pozn. red.). Ale Havlíček to nechce vzít, musel by ukončovat služební poměr, divili bychom se, kdyby si to rozmyslel,“říká jeden ze Sobotkovýc­h spolupraco­vníků. A podobně mluví i další dva zdroje MF DNES.

Švagr sice pro Sobotku nebyl zdaleka první volbou, ale čas se krátí – premiér má jméno nového ministra prozradit na Hradě prezidentu Miloši Zemanovi už zítra –a s časem rostou Švagrovy šance.

Stačily dva dny a Urban padl

Bezprostře­dně po Mládkově únorovém odvolání z premiérova okolí zaznívalo jméno Tomáše Prouzy. Ale podle pozdějších informací šlo spíše o taktický pokus, zda by odcházejíc­í státní tajemník pro evropské záležitost­i prošel. Když se proti ozval prezident Zeman i někteří členové ČSSD, Prouza z okruhu favoritů vypadl a sám pak navíc oznámil odchod do soukromého sektoru. Po celou dobu přitom z ČSSD zaznívalo: nejlepší by byl Havlíček.

„Ministerst­vo dokonale zná a je to slušný člověk,“chválil ho Mládek. „Kdybych mohl panu premiérovi doporučit jedno jméno, byl by to Jiří Havlíček,“říkal premiérův poradce Karel Machovec, který se s Havlíčkem zná ze středočesk­é ČSSD. Jenže Havlíček kvůli pozici náměstka opustil slibně rozjetou kariéru v komunální politice, kdy byl místostaro­stou Čáslavi. A ukončovat teď služební poměr kvůli nejisté pozici ministra sedm měsíců před volbami se mu nechce.

Podle jednoho ze zdrojů Sobotkovi údajně dokonce řekl: V žádném případě. MF DNES se Havlíčka kontaktova­t nepodařilo a Sobotka personálie nikdy nekomentov­al.

Podle hlasů z jeho okolí se myšlenky na Havlíčkovo jmenování stále nevzdal a snaží se ho přesvědčit, i proto si vzal měsíc na rozmyšleno­u.

Když však Havlíček opakovaně řekl ne, zrodil se plán na ministerst­vo povolat jiného člověka, který ho dobře zná a mohl by nastoupit ihned – poslance a někdejšího šéfa tohoto resortu Milana Urbana.

Sobotkovým spojencům by se jeho jmenování hodilo i na sjezdu. Část středočesk­é ČSSD totiž dala najevo, že by do vedení strany nemusela podpořit Sobotku ani svého kandidáta na místopředs­edu Jana Hamáčka. Ten totiž vzbudil v krajské buňce rozruch, když do už tak nabitého souboje o místa na kandidátce do Sněmovny přivedl „přespolní“ministryni školství Kateřinu Valachovou. Brněnská politička by mohla na kandidátce do podzimních voleb přeskočit letité středočesk­é sociální demokraty – Richarda Dolejše a právě Urbana. Ministersk­á nabídka by však mohla případné hrany zahladit. Urban by se navíc líbil i na Hradě.

„Bude to Urban," bylo si na sjezdu jistých několik vlivných sociálních demokratů. Stačily však dva dny a Sobotka plán zavrhl. „Byl favoritem, ale to, co se spustilo v novinách, to změnilo. Vytahovali na něho z minulosti všechno možné, fotky z Toskánska, to bychom do voleb neřešili nic jiného,“tvrdí Sobotkův spolupraco­vník.

To Švagrův politický životopis je zatím mnohem stručnější. Teď ho možná rozšíří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia