MF DNES

Anna K. i J.A.R. drtí Sebastiana

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Přírůstky na tuzemské hudební scéně má na svědomí legendární funkově-rapová kapela J.A.R., stejně tak po šesti letech vydává albovou novinku zpěvačka Anna K. Obě desky o hlavu převyšují debut zpěváka Sebastiana.

J.A.R.: Eskalace dobra – 90%

Kapela J.A.R. patří mezi spolehlivé stálice a dokazuje to i na aktuální desce Eskalace dobra. Ta nahrávka prostě perfektně šlape, do tance nutí od prvního poslechu a s každým dalším přehráním zraje jako víno.

Co se týká hudby a zvuku, u Romana Holého a spol. není třeba pochybovat o tom, že do všech skladeb nabušili, co se do nich vešlo. Platí to o divokém hammondkov­ém sólu ve skladbě Jsem vymletej, stejně jako o písni Zhublas, která jakoby sedí na zadku, ale přitom svým basovým spodkem nekompromi­sně odplývá.

Zvláštní kapitolou jsou texty Ota Klempíře. Tvorba J.A.R. není pro útlocitné povahy, ale až na pár vyloženě expresivní­ch výrazů jde o poetické obraty jako „hnáty, prdel, hruď, s čudlíkama kruť“, „niti v řiti u jutovejch pytlů“a jiné humory.

Je vážně škoda, že se tahle hudba z pohledu tuzemských rádií nevejde do mainstream­u, a to by do éteru nemusela pouštět zrovna píseň Když ti před Moskvou dojde pervitin. Kéž by víc alb bylo takhle zábavných.

Anna K.: Světlo – 80%

Že bude nové album stát za to, bylo zřejmé už loni v létě, kdy Anna K. pustila do světa pilotní singl Vždycky se budeme znát k desce Světlo. Není to však jediná dobrá píseň v rámci celkově silné kolekce, s níž zpěvačka přichází šest let po předchozí nahrávce.

Mezi nejpodmani­vější kousky patří skladba Až mě zachráníš, ve své podstatě balada, ovšem s hutnou instrument­ací, která i ve středním tempu skladby solidně pumpuje. Za mix desky je odpovědný britský producent Steve Lyon, jenž spolupraco­val s Depeche Mode či The Cure. A odvedl skvělou práci.

Za zmínku stojí duet s Robertem Kodymem v odlehčené písni Milá nebo skladba Uhlíře a Svěráka Prokřehlá. Ale potěší i vypalovačk­a Po dvou vteřinách nebo Děti krásy kombinujíc­í zvuk akustickýc­h kytar se synťákem.

Světlo Anny K. je vzácně vyrovnanou nahrávkou.

Sebastian: Hvězdy – 60%

Budou to už dva roky, co začínající zpěvák Sebastian zválcoval tuzemský internet svým singlem Toulavá. Chytlavá písnička skutečně zněla snad odevšad a dostala se – spolu s několika dalšími už dříve vydanými singly – pochopitel­ně i na jeho debutové album Hvězdy.

Jestliže novinka J.A.R. to bude mít u rozhlasový­ch dramaturgů těžké, Hvězdy se asi do rádií dostanou. V přímém srovnání s Eskalací dobra je však vidět, že hudba, která konvenuje příznivcům středního proudu, je bohužel příliš nudná.

Sebastiano­va muzika je technicky i muzikantsk­y v pořádku, ale většina písní splývá v jediném nepříliš nápaditém toku, který nezachrání ani foukací harmonika v titulní skladbě.

Ne že by Sebastiano­vi chyběl talent, ale ještě potrvá, než si najde svébytnou tvář.

 ?? Foto: Martin Linhart ?? Silná kolekce Anna K je zárukou kvality.
Foto: Martin Linhart Silná kolekce Anna K je zárukou kvality.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia