MF DNES

Teror v Londýně

Útok autem a nožem Nejméně čtyři mrtví Přesně rok od masakru v Bruselu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Neznámý muž včera odpoledne najel autem do lidí v centru Londýna. Pak z vozu vystoupil. Zaútočil dlouhým nožem na policistu. A zabil ho.

Oba útoky se staly v těsné blízkosti Westminste­rského paláce, kde sídlí obě komory britského parlamentu. Bylo při nich zraněno nejméně dvacet lidí včetně tří francouzsk­ých studentů. Zranění některých byla velmi vážná. Čtyři lidé už včera zemřeli, mezi nimi i útočník.

Byl to první letošní útok autem v evropské metropoli. Přitom Berlín se ještě nevzpamato­val z prosincové­ho teroru nákladním autem na předvánočn­ím trhu, kde zemřelo 12 lidí a 56 bylo zraněno.

K útoku, jehož motiv včera nebyl ještě znám, došlo v den, kdy si Brusel minutou ticha připomínal první výročí krvavých atentátů na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek, kde dva sebevražed­ní atentátníc­i zabili 32 lidí a stovky dalších zranili.

Podle svědků, které citovala stanice BBC, byli ve voze dokonce dva muži, jeden z nich „tmavé pleti s kozí bradkou“. Policie večer uvedla, že je přesvědčen­a, že útočník byl jenom jeden. Muž, který útočil nožem u parlamentu, byl zastřelen.

Britská policie oznámila, že útoky pokládá za teroristic­ký čin. Vyšetřovat­elé nevylučují, že mohl být inspirován propagando­u Islámského státu.

V době útoku právě ve Westminste­ru zasedala Dolní sněmovna. Poslanci přerušili jednání a byli vyzváni, aby zůstali na svých místech. Projednáva­cí místnost byla uzamčena, další lidé v budově se zamkli do svých kanceláří.

Premiérku Theresu Mayovou, která byla kvůli středečním poslanecký­m interpelac­ím také v budově, odvezla ochranka do bezpečí. Mayová později svolala mimořádnou schůzku bezpečnost­ního výboru.

Policie začala prohledáva­t celou budovu parlamentu, uzavřela také přilehlou stanici metra.

Poslanci a další personál mohli Westminste­rský palác začít opouštět až po dvou hodinách.

Krvavá scéna

Situace v centru Londýna byla včera nepřehledn­á. Na mostě u budovy parlamentu po útoku autem zůstalo podle záchranářů ležet nejméně dvacet zraněných. Velvyslane­ctví v Londýně nemělo informace, že by mezi nimi byl nějaký Čech.

Zranění některých byla velmi těžká, na místě incidentu přistáli i záchranáři s vrtulníkem. Jednu vážně zraněnou vytáhli z řeky Temže.

Svědkem atentátu byl i bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Na Twitteru zveřejnil video, které pořídil z taxíku krátce poté, co útočník najel do chodců.

„Auto na Westminste­rském mostě právě srazilo nejméně pět lidí,“uvedl Sikorski na Twitteru. „Slyšel jsem něco, jako by auto narazilo do plechu,“uvedl. „Podíval jsem se a viděl osobu ležící na chodníku,“popsal incident Sikorski. „Viděl jsem jednu osobu, která nejevila známky života, další muž krvácel na hlavě,“dodal. Sanitky na místo neštěstí podle něj dorazily za dvě až tři minuty.

Podle dostupných informací vůz najel na chodník ve snaze lidi porazit. Někteří z nich skočili z mostu do řeky Temže. Auto zastavil až náraz do zábradlí mostu.

Muž, který z vozu vyběhl, snažil se proniknout do parlamentn­ího areálu a pobodal při tom policistu, byl podle svědků ve středním věku a asijského původu. V ruce měl údajně nůž dlouhý asi 20 centimetrů.

Následně padly čtyři výstřely, kterými bezpečnost­ní síly útočníka zneškodnil­y. Svět pak obletěla fotografie jednoho z konzervati­vních poslanců, který vážně zraněnému policistov­i poskytoval první pomoc: provedl srdeční masáž a také se ho snažil oživit dýcháním z úst do úst. V době útoku stál totiž jen necelých deset metrů od něj.

Zákonodárc­em, který v kritické situaci zachoval chladnou hlavu, byl Tobias Ellwood, jehož bratr zahynul při teroristic­kých útocích na Bali v roce 2002. Bývalý vojenský důstojník Ellwood kdysi sloužil mj. na misích v Bosně a Kuvajtu. Navzdory jeho úsilí policista později zemřel.

Zprávy do Skotska a USA

O útoku byl neprodleně informován americký prezident Donald Trump. Uvedl, že vývoj bude nadále sledovat. Britům, podobně jako řada dalších světových státníků, vyjádřil podporu a soustrast.

Na řadě míst byla okamžitě posílena bezpečnost­ní opatření. Skotský parlament, který v době útoku projednáva­l možnost konání druhého referenda o nezávislos­ti na Británii, přerušil jednání. Zasedání zrušil také parlament ve Walesu.

Poslední útok nožem v centru Londýna se odehrál loni 3. srpna, kdy devatenáct­iletý norský občan somálského původu ubodal Američanku a zranil nožem dalších pět lidí různých národností, než ho policie zneškodnil­a paralyzére­m. Soud o jeho trestu ještě nerozhodl.

 ?? Foto: Reuters ?? Katastrofi­cká zranění Žena pomáhá zraněnému na Westminste­rském mostě v Londýně. Útočník v autě tam najel do lidí, podle svědků značnou rychlostí. Zranění, která nic netušící lidé utrpěli, byla podle lékařů „katastrofi­cká“.
Foto: Reuters Katastrofi­cká zranění Žena pomáhá zraněnému na Westminste­rském mostě v Londýně. Útočník v autě tam najel do lidí, podle svědků značnou rychlostí. Zranění, která nic netušící lidé utrpěli, byla podle lékařů „katastrofi­cká“.
 ?? Foto: 3x Reuters ?? Po útoku Lidem, do kterých útočník najel vozem poblíž budovy britského parlamentu, se do příjezdu sanitek snažili poskytovat první pomoc někteří kolemjdouc­í.
Foto: 3x Reuters Po útoku Lidem, do kterých útočník najel vozem poblíž budovy britského parlamentu, se do příjezdu sanitek snažili poskytovat první pomoc někteří kolemjdouc­í.
 ??  ?? Terorista Záchranáři ošetřují muže, který zabíjel autem i nožem.
Terorista Záchranáři ošetřují muže, který zabíjel autem i nožem.
 ??  ?? Poslanec Mezi těmi, kdo pomáhali, byl i poslanec Tobias Ellwood.
Poslanec Mezi těmi, kdo pomáhali, byl i poslanec Tobias Ellwood.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia