MF DNES

Bolest zad? Nemoc z povolání

- Radka Hrdinová s přispěním Jana Sůry

Seznam nemocí z povolání se od července rozšíří o novou položku, bolest zad. Návrh už čeká jen na podpis vlády.

Náhrad za zničené zdraví se nyní nově dočkají lidé, kteří trpí chronickým­i bolestmi v bedrech způsobeným­i přetěžován­ím páteře.

Teoreticky by se to mohlo týkat milionů českých zaměstnanc­ů. V padesáti letech podle lékařů trápí bolesti zad zhruba polovinu populace. Lékaři spojují nárůst počtu pacientů, kteří do ordinací přicházejí ve stále mladším věku, se sedavým způsobem jejich života. Stále více lidí v produktivn­ím věku tráví pracovní dobu u stolu v kanceláři.

Což však neznamená, že všichni tito lidé s bolavými zády dostanou odškodné. „Kritéria jsou hodně přísná,“říká Daniela Pelclová, přednostka Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Hlavní podmínkou je opravdu závažné poškození páteře.

Pacient navíc uspěje jen v případě, kdy bude možné poškození páteře přímo spojit jen s jeho pracovní činností, což je u kancelářsk­ých prací velmi problemati­cké.

„Bude se posuzovat celodenní snímek pracovní zátěže, počty dní, kdy zaměstnane­c vykonává těžkou fyzickou práci, pohyby vyžadující rotaci páteře a tak dále,“vysvětluje Daniela Pelclová.

Nárok na kompenzaci by podle nové diagnózy mohli mít například skladníci, ale také zdravotní sestry. Ty často trápí bolest v zádech kvůli zvedání pacientů.

Ministerst­vo zdravotnic­tví připravilo pro lékaře metodiku, podle níž budou při posuzování nové nemoci z povolání vycházet. Očekává, že půjde o desítky případů ročně, především u manuálních profesí.

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia