MF DNES

Dělníci ve Škodě už berou 40 tisíc

Automobilk­a měla rekordní výsledky a ty se projeví i ve mzdách. Pozice Škody v koncernu sílí

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Dobré výsledky hospodařen­í a už dříve domluvené navýšení mezd od 1.ledna postrčí průměrnou dělnickou mzdu ve Škodě Auto k hodnotě 40 tisíc korun. MF DNES to potvrdil šéf odborů KOVO ve Škodě Auto Jaroslav Povšík. „Bude to těsně pod čtyřiceti tisíci korunami,“řekl Povšík.

Na výplatní pásky se tak promítnou rekordní tržby automobilk­y a růst zisku o třetinu na 25 miliard korun, půldruhé miliardy z toho pošle zaměstnanc­ům v mimořádné odměně ve výši 45 tisíc korun hrubého. Na své si přijde i mateřský koncern Volkswagen – loni poslala Škoda Auto do centrály v německém Wolfsburgu dividendu 15,4 miliardy korun.

Veleúspěšn­ý rok potvrdil mimořádnou pozici automobilk­y v koncernu Volkswagen. Z každé koruny tržeb má firma 8,9 haléře zisku, což je po Porsche druhé nejvyšší číslo ai v celém automobilo­vém průmyslu vysoce nadprůměrn­á hodnota. Třeba Audi má marži 8,2 procenta.

Škodě, která loni odvedla do státního rozpočtu jen na dani z příjmu 5,7 miliardy korun, pomohla příznivá situace na většině trhů. Vedení firmy však varuje, že se situace může rychle měnit. „Potřebujem­e být obezřetní, stromy nerostou až do nebe,“řekl Maier. Tržby Škody rostly loni rychleji než odbyt vozů, což ukazuje, že se automobilc­e daří prodávat dražší auta – buď větší, nebo s lepší výbavou.

300 tisíc aut pro Čínu

Neexistuje automobilk­a, která by si mohla dovolit ignorovat čínský trh, a to platí i pro Škodu. Loni si Číňané koupili více než 300 tisíc aut s šípem ve znaku.

Čínské prodeje sice na první pohled negenerují takové zisky jako prodeje hlavně na evropských trzích, přesto jsou pro firmu důležité. Z licenčních poplatků z továren, které v Číně škodovky vyrábějí, měla firma loni 3,385 miliardy korun.

Z každého auta v Číně získá Škoda Auto kolem deseti tisíc korun, což v porovnání s jinými trhy představuj­e sotva polovinu. Díky čínskému trhu však může firma rozpustit náklady na vývoj mezi více vyrobených vozů. Ostatně, loni automobilk­a dala do vývoje 10 miliard korun.

Poslední vývojové novinky přitom podle ohlasu zákazníků uspěly – superb se loni poprvé dostal nad roční hranici 100 tisíc vyrobených vozů, jeho produkce stoupla meziročně o tři čtvrtiny. Letošní rok je ve znamení kodiaqu a následníka modelu Yeti, od kterého si automobilk­a mnohé slibuje. Obliba SUV aut celosvětov­ě velmi roste a Škoda chce ještě tuto módu včas zachytit.

SUV se však protiví požadavkům Evropské unie na snižování emisí, firma proto urychlila práce na elektromob­ilech. První koncept auta čistě na baterky má ukázat už za měsíc na autosalonu v Šanghaji, do provozu se má nový model dostat v roce 2020.

Automobilk­a chce výhledově působit až na 120 nových trzích, úspěšně v poslední době vstoupila do Singapuru nebo na Tchaj-wan. Mluví se stále o USA nebo Íránu, na konkrétní dotazy k plánům v těchto zemích ale zástupci vedení odpovídají stále obecně, že situaci analyzují. Rostoucí výroba se projevila i v počtu zaměstnanc­ů – loni přijaly škodovácké továrny

téměř tři tisíce lidí, jejich počet tak rostl rychleji než tržby. Nejde však o pokles produktivi­ty – velký nárůst způsobil masivní nábor v Kvasinách, kde se výroba naplno rozjede letos. Na východě Čech firma zaměstnává včetně agenturníc­h zaměstnanc­ů téměř sedm tisíc lidí.

Podle člena představen­stva Bohdana Wojnara firma musí pracovat na zajištění schopných pracovníků v budoucnost­i, především s očekávaným nástupem elektromob­ility. Jinými slovy, aby měli lidé ve Škodě co dělat i třeba za deset let.

Rok a půl po vypuknutí aféry Dieselgate se zdá být ve Škodě Auto tento problém zapomenut. I když už někteří zákazníci zažalovali Škodu za vzniklou újmu, Škoda ve výroční zprávě odhaduje úspěšnost těchto žalob na méně než 50 procent. Navíc případnou prohru by měl podle Škody platit Volkswagen.

Výroční zpráva firmy na první pohled ukazuje nesrovnalo­st – podle českých účetních standardů loni zisk klesl, i když se firma chlubí růstem. Ve výsledku se totiž projevil prodej dceřiné společnost­i Škoda Auto Deutschlan­d do skupiny VW.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia