MF DNES

Stejná záda, dvojí metr

Výše bolestného za prací zničená záda bude stejná, jako když si zlomíte obratel. Na odškodné však hned tak někdo nedosáhne.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Lidí, kteří mají potvrzení, že trpí nemocí z povolání, neustále ubývá. Před třiceti lety jich lékaři registrova­li každým rokem zhruba třikrát více než dnes, jen mezi roky 2014 a 2015 klesl jejich počet podle údajů Státního zdravotníh­o ústavu téměř o třináct procent (za rok 2016 ještě nejsou data k dispozici).

Neplatí to ale absolutně. I v této oblasti medicíny totiž vystřídaly tradiční hrozby moderní nemoci. „Nejpočetně­jšími nemocemi z povolání jsou v současné době onemocnění periferníc­h nervů, cév a pohybového systému, způsobená přetěžován­ím končetin a vibracemi. Na prvním místě je syndrom karpálního tunelu,“upozorňuje Daniela Pelclová z Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty v Praze.

V současnost­i mohou onemocnění tohoto typu za více než polovinu nově hlášených nemocí z povolání, před třiceti lety to bylo zhruba 10 procent.

Počet lidí, kteří se dostanou do oficiálníc­h statistik kvůli diagnóze syndrom karpálního tunelu, roste, i když s žádostí o náhradu za poškozené zdraví uspěje jen menší část z nich. „Jako nemoc z povolání je syndrom karpálního tunelu uznán zhruba u 30 procent těch, kteří žádají o posouzení,“říká Daniela Pelclová.

Od PC na odškodné nedosáhnet­e

Jak přísně lékaři nárok na odškodné posuzují, ukazuje i to, že na něj nedosáhnou lidé, kteří pracují na počítači, i když právě se zatěžování­m rukou při používání klávesnice a myši je syndrom karpálního tunelu často spojován.

Na rozdíl od operátora výrobní linky nebo člověka pracujícíh­o se sbíječkou může úředník jen těžko přesvědčit lékaře, že zánět karpálního tunelu souvisí právě a jen s jeho prací a že za chronickým­i bolestmi není spíš genetická dispozice.

Bolesti zad, které by měly být nově uvedeny na seznamu nemocí z povolání, patří stejně jako syndrom karpálního tunelu k zdravotním potížím, které způsobuje opakované a nadměrné zatěžování těla.

Prokázat, že za poškození páteře může práce, bude přitom zřejmě ještě obtížnější. „Úspěšnost žádostí bude tak dvacet až třicet procent,“myslí si Daniela Pelclová.

„Odhadujeme, že se bude jednat o několik desítek případů ročně,“dodává Štěpánka Čechová, tisková mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví.

O jak závažné případy půjde, naznačují odhady bolestného, které postižení dostanou vyplaceno z pojištění placeného do pojistného fondu zaměstnava­telem. Částka mezi 50 a 60 tisíci, na niž bolestné odhaduje ministerst­vo práce a sociálních věcí, odpovídá bolestnému, jaké se vyplácí například při zlomenině bederního obratle.

Stejně přísně se bude zkoumat i to, zda za poškození páteře opravdu může práce. „Za potenciáln­ě rizikovou se považuje práce, při které dochází k rizikovým úkonům pravidelně alespoň v 60 směnách ročně, a to za období posledních tří let,“přibližuje pravidla, podle kterých se bude zkoumat nárok na odškodné, Daniela Pelclová.

Za rizikové se přitom nepovažuje sedavé zaměstnání v kanceláři. Na seznamu, jímž se budou hygienici při posuzování rizika řídit, je především zvedání břemen. Stejně jako u syndromu karpálního tunelu půjde tedy o nemoc z povolání typickou pro manuální profese.

Jako nemoc z povolání je syndrom karpálního tunelu uznán zhruba u 30 procent žadatelů o posouzení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia