MF DNES

Za týrání dostala chůva 11 let

- — Jan Bohata

Za těžké poranění tří dětí poslal včera pražský soud na jedenáct let do věznice s ostrahou jejich dvaatřicet­iletou chůvu Dieu Vu Thi (na snímku). Navíc mladá žena nesmí dalších deset let pracovat jako opatrovate­lka a rodinám poškozenýc­h bude muset zaplatit téměř šest milionů korun. Jedno z dětí má trvalé následky, další zemřelo.

Soudci se v případě, který v posledních letech nemá obdoby, přiklonili ke stanovisku žalobkyně, přestože v kauze neexistova­ly přímé důkazy a obviněná vinu popřela. „Provedli jsme ve věci důkazy i nad rámec těch, které byly navrženy. Proto jsme schopni vyřešit také rozpory, které se v tomto případě objevily,“uvedla včera předsedkyn­ě senátu Blanka Bedřichová.

Státní zástupkyně pro ženu navrhovala trest na spodní hranici sazby, která činí osm až 16 let. „Děti fyzicky napadla obžalovaná, protože žádná jiná osoba to být nemohla,“uvedla žalobkyně Margita Kralická. Podle ní existuje dost důkazů proti obžalované. Především expertizy lékařů, které dokládají, že děti svěřené do péče chůvy čelily hrubému násilí.

V únoru 2015 chůva podle obžaloby vážně poranila na hlavě malou holčičku. Otci a matce dítě předala, aniž by jim o čemkoliv řekla. Dítě útok odneslo trvalými následky, nemluví, nechodí a trpí denně sérií epileptick­ých záchvatů.

Soud dále uznal za prokázané, že před Vánocemi 2015 chůva zranila další malou svěřenkyni. „Poranění mohl způsobit kop či prudký úder do břicha,“uvedl soudní znalec. Ani zásah lékařů dítěti život nezachráni­l, zemřelo na Štědrý den. Třetí dívence podle rozsudku zlomila ruku.

„Neublížila jsem jim,“odmítá vinu Dieu Vu Thi. Její obhájkyně požadovala plné zproštění obžaloby. „Má klientka nikdy nesáhla k násilí,“tvrdila advokátka Irena Slavíková. Rozsudek není pravomocný, obviněná se proti němu odvolala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia