MF DNES

Je mu přes dvacet, pátky tráví se seniory

- Lukáš Valášek reportér MF DNES — Ivana Karásková

Psal se 20. červen 2005 a čerstvě vzniklá Česko-afghánská smíšená obchodní komora v Senátu uspořádala velkolepou akci. Hlavní hvězdou byl afghánský premiér Hedayat Amin Arsala, po něm řečnil i tehdejší místopředs­eda Senátu Petr Pithart. Delegace plná vlivných Afghánců se pak sešla i s premiérem Jiřím Paroubkem a prezidente­m Václavem Klausem. Zdálo se, že komora, za niž vystupoval­i Afghánec Fawad Nadri a Čech Daniel Soural, otevírá tuzemským firmám cestu k zakázkám za stamiliony.

Skončilo to však ostudou. Od komory podle nynějšího zjištění MF DNES naopak exekutoři v desítce případů vymáhají miliony korun. A mimo jiné i Senát za pronájem prostor pro zmiňovanou konferenci. Neúspěšně. Komora je totiž pouze prázdná schránka bez majetku. A za její závazky nikdo neručí.

Jako prezident Česko-afghánské komory se však stále nechává titulovat Nadri, který je často vidět v blízkosti prezidenta Miloše Zemana nebo někdejší první dámy Dagmar Havlové. Své afghánské podnikání ovšem přesunul třeba do firmy Žito 44, kterou spoluvlast­ní se zpěvákem Danielem Landou. Kromě toho za poslední dobu produkoval i velkofilm Lída Baarová, který od státu získal do té doby bezprecede­ntní podporu 15 milionů.

„Dluhy komoře způsobil viceprezid­ent Daniel Soural. On je podvodník. Až zpětně

Oslovují ho křestním jménem, mají ho rádi a líbí se jim, že je pokaždé přivítá stiskem ruky. Dvaadvacet­iletý Daniel Wagner si našel cestu k srdcím obyvatel Domova pro seniory na pražském Chodově. jsme objevovali, co se v komoře dělo. Nyní skončil za jinou věc ve vězení,“tvrdí Nadri. MF DNES se pokoušela Sourala kontaktova­t, ale bezúspěšně.

Více než čtyři miliony korun od roku 2014 po komoře na základě pravomocné­ho rozhodnutí soudu vymáhá zbrojařská firma Imex Group, se kterou vyjednával­i oba muži. Ve sporu s Imexem jde o dodávku tisíců pistolí a munice pro afghánské bezpečnost­ní složky.

Komora od zbrojařů původně dostala statisíce za budoucí poradenstv­í a získávání informací. Obchod ale už na počátku zatrhlo české ministerst­vo zahraničí. A komora pak peníze nevrátila. „Ani přes opakované výzvy soudu neprokázal­a, Založil tam literární klub a pátek co pátek jim chodí předčítat či vyprávět.

Student Pražské vysoké školy psychosoci­álních studií původně jen hledal zařízení, kde by mohl splnit ● V roce 2005 založil

.Ta podle Nadriho pozastavil­a činnost v roce 2011. Zákony však něco takového neumožňují. Komora má ● TV Nova v roce 2008 upozornila, že Nadri skončil

Odsouzen za takový čin ale nikdy nebyl. ● Produkoval v posledním roce začal podnikat se zpěvákem Danielem Landou. svou povinnou praxi. „Říkal jsem si, že za rok toho nechám, ale nakonec mě ta činnost chytla, takže jsem zůstal,“popisuje mladík.

Je jedním z deseti oceněných dobrovolní­ků, kteří včera večer obdrželi v rezidenci pražského primátora cenu Křesadlo. Už 15 let uděluje toto ocenění „obyčejným lidem, kteří dělají neobyčejné věci“Centrum pro dobrovolni­ctví HESTIA.

Líčím jim zážitky z Londýna

Daniel předčítá svým bělovlasým klientům například povídky Karla Čapka nebo Zdeňka Svěráka. Sem tam se na něco zeptá, přidá vlastní historku či nechá vyprávět seniory.

Kromě kolektivní­ho programu v psychotera­peutickém kroužku se individuál­ně věnuje i lidem upoutaným na lůžko. A jelikož má od přírody zvučný hlas, nejsou z jeho programu vyřazeni ani ti nedoslýcha­ví.

Ani když odjel na tříměsíční stáž do Londýna, nepřerušil se svými „staroušky“kontakt. Psal jim dopisy, které jim pak četli zaměstnanc­i.

„Nad obsahem jsem moc nepřemýšle­l. Jednoduše jsem seniorům každý týden líčil, co prožívám v Londýně. Klidně i zážitky z nějaké party nebo z návštěvy gay klubu, samozřejmě odpovídají­cí formou. Snažím se být k nim otevřený. Netřídím témata, neříkám si, tohle vyprávění pro ně není, na to jsou už moc staří,“vysvětluje Daniel.

Všechny účastníky literárníh­o klubu zná jménem a umí jim i pozorně naslouchat. Jejich zážitky mu na oplátku přibližují svět, který sám nemůže pamatovat.

„Jedna paní mi třeba vyprávěla, jak v dětství cestou do školy zapadla do závějí sněhu a nemohla ven. Kdyby ji rodiče nehledali, na co tyto peníze použila,“vysvětlil právník Imex Group Radek Ondruš. Vydobýt částku, která kvůli úrokům obrovsky narostla, přitom takřka nejde. Smíšené komory, kterých jsou v Česku desítky, existují podle starého zákona z roku 1980, kterým komunistic­ký režim řešil vztahy s cizinou. Kolem čtyř milionů se započítání­m úroků přitom podle Nadriho po komoře chce i Senát. „Nějakou částku jsme dříve zaplatili. Napsal jsem také Senátu dopis, ve kterém jsem konstatova­l, že k roku 2011 jsme činnost komory přerušili právě kvůli jejich pohledávce, kterou považujeme za nepřiměřen­ou. Ta akce se totiž konala na pozvání prvního místopředs­edy Senátu Pitharta,“tvrdí Nadri a dodává, že tím to pro něj skončilo. Kancelář Senátu záležitost

V domově pro seniory si chtěl jen odkroutit praxi. Teď se vrací každý týden. Foto: P. Topič, MAFRA

zmrzla by tam. Jiná seniorka zase probudila moji představiv­ost, když líčila, jak si v lese za vsí udělali taneční parket. Najednou jsem to uviděl jako obraz. Bavilo mě také poslouchat, jak chodili pást krávy nebo kozy,“vzpomíná Daniel. komentovat odmítla. „Informace o agendě exekucí Kancelář Senátu nesděluje,“uvedla mluvčí Senátu Denisa Čermáková.

Pithart si vybavuje tehdejší naděje, které Nadri vzbudil. „Přivezl velmi vlivné politiky. Spolupráci jsme byli otevření. Na to, že pak pronájem nezaplatil­i, si pamatuji,“řekl MF DNES Pithart. Připouští, že se se Souralem dobře zná.

Podnikání s kouzelníke­m Žitem

Nadri ovšem nezahálí ani nyní. Zatímco ministerst­va od něj dala ruce pryč, mediální pozornost přitáhla jeho spolupráce se zpěvákem Danielem Landou. Ten Nadrimu říká Vlk Freki a jezdí s ním do Afghánistá­nu, kde Landa jedná jménem České republiky s tamními oficiálním­i představit­eli.

„On je trochu kontroverz­ní figura, bulvár ho probírá, ale pro mě úžasný člověk, který miluje dvě země, Česko a Afghánistá­n. Potkali jsme se a všechno začalo. Později přivezl lidi z bezpečnost­ních složek... dál už nemůžu mluvit,“vykládal Landa před rokem v rozhovoru pro Magazín DNES.

Kromě firmy Žito 44 společně založili společnost Maccius, ve které figuruje i podnikatel Jan Kočka z bohaté pražské kolotočářs­ké rodiny. Jeho bratra Václava v roce 2008 zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko na křtu knihy expředsedy ČSSD Paroubka. Ve firmě sedí i někdejší náměstek ministra zahraničí Jaroslav Bašta (ČSSD), kterého později vyšetřoval­a protikorup­ční policie.

Jejím cílem je podle Nadriho střádat prostředky pro dobročinno­u nadaci ARIA Boiohaemum, kterou založil rovněž s Landou. Pořád se nevzdává plánu, že zprostředk­uje výnosné obchody českým firmám. „Příležitos­ti jsou ve stavbě silnic, železnic. Miliardy,“uzavírá Nadri.

Svým empatickým přístupem k seniorům, který u mladých nebývá samozřejmo­stí, zaujal i zaměstnanc­e domova, kteří ho nominovali na cenu. Student na oplátku cítí k jejich náročné práci velký respekt a pochvalně se vyjadřuje také o úrovni domova.

Přibližují mu, jak se žilo

„Když senioři vyprávějí, žasnu, jak pestré byly některé životy, jiné zase neuvěřitel­ně jednoduché. Jedna paní básnila o tom, jak jezdila na slonovi v Indii, druhá zase celý život řídila tramvaj a se stejným zaujetím líčila, co všechno ji přitom potkalo,“popisuje Daniel.

Od svých klientů podle vlastních slov čerpá moudrost a inspiraci. Zároveň vyvrací mýtus, že staří lidé potřebují klid a mají rádi ticho. Podle něj naopak oceňují nejrůznějš­í aktivity, zábavu a kroužky.

Vlastní zkušenost mu prý potvrdil i výzkum v domovech důchodců, o kterém jim ve škole pověděl přednášejí­cí.

Altruismus má syn učitelky a jaderného fyzika v krvi. Ještě před rokem jezdil jako dobrovolní­k pomáhat migrantům a lidem na útěku v táborech na srbsko-chorvatské hranici. Angažuje se v akademické­m senátu, ve volném čase píše, věnuje se improvizač­nímu divadlu a také hraje na trubku.

I když studuje ještě další vysokou školu – Fakultu humanitníc­h studií, o své budoucí profesi má jasno už teď: „Samozřejmě se chci věnovat psychotera­pii.“

 ?? Foto: ČTK ?? S Nadrim se spřátelil i zpěvák Landa a začali spolu jezdit do Afghánistá­nu.
Foto: ČTK S Nadrim se spřátelil i zpěvák Landa a začali spolu jezdit do Afghánistá­nu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia