MF DNES

Dvakrát vyšší plat od státu. Pro vyvolené

Stát potřebuje specialist­y, vláda proto rozšířila okruh profesí, kterým lze dát až dvojnásobe­k oproti tabulkám. Ale to nestačí.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ministerst­va a další státní úřady mají stále větší problém přesvědčit kvalifikov­ané specialist­y, například právníky, auditory, účetní či odborníky na informační technologi­e, aby k nim šli pracovat. V soukromé sféře si totiž mohou v průměru měsíčně vydělat až o 30 tisíc korun víc.

Vláda se proto včera shodla, že od dubna rozšíří seznam profesí, v nichž se noví zaměstnanc­i státu částečně „vymknou“platovým tabulkám. Budou si moci přijít až na dvojnásobe­k platového tarifu pro dané služební místo. „Návrh díky navýšení platových tarifů udrží ve státní správě klíčové odborníky,“říká mluvčí vlády Martin Ayrer.

Zda bude návrh, který vládě předložila ministryně práce Michaela Marksová, pro specialist­y dostatečně atraktivní, však není moc jisté. A to hned z několika důvodů.

Vládní nařízení se totiž stále týká jen malého počtu oblastí. Už dříve si na větší peníze mohli přijít posudkoví lékaři, právníci a „ajťáci“. K nim nově přibudou oblasti financí, auditu, zadávání veřejných zakázek a klíčoví personalis­té.

Právě u nich je podle Marksové finanční rozdíl nejvyšší. Například účetní auditor ve státních službách bere v průměru 34 421 korun, zatímco jeho kolega u soukromé společnost­i má průměrně 62 177 korun. U řídících pracovníků v oblasti personální je rozdíl dokonce 28 977 korun.

Problém tím však vyřeší jen malá část institucí. Řada úřadů proto žádala, aby se seznam profesí rozšířil nebo aby si mohly prioritní profese stanovit sami. Třeba ministerst­vo dopravy chtělo přidat obor dopravy, zemědělstv­í zase vedle odborníků na zemědělstv­í experty na privatizac­i, vzdělávání, výzkum a vývoj.

S nařízením se však pojí další dvě omezení. Mimořádný platový tarif může dostat zaměstnane­c jen na rok. Každý úřad navíc může takto honorovat jen pět procent svých zaměstnanc­ů ve služebním poměru. Pokud má tedy třeba 30 lidí, jde jen o 1,5 osoby.

Nejde jen o peníze

Podle personalis­tů může státní správa lákat i na jiné výhody než jen velký plat. „V soukromém sektoru je hlavním měřítkem zisk, což bývá spojeno s vysokým tlakem. Ve státní správě je možné dostat se k zajímavým věcem, které mají velký dopad na společnost. A to je pro některé lidi víc než maximaliza­ce platu,“říká manažer náboru a marketingu ManpowerGr­oup Jiří Halbrštát.

Úřady si také stěžují, že hledání nových státních zaměstnanc­ů je poměrně komplikova­né a v řadě případů se nedaří volná místa obsadit. „V případě, kdy jsou stanoveny další odborné požadavky (např. právní vzdělání, technické vzdělání, úroveň jazykových požadavků), je zájem žadatelů nižší a výběrová řízení se pak musí opakovat,“říká Vilém Frček z ministerst­va pro místní rozvoj. Jen tento resort má více než sto neobsazený­ch služebních míst.

Navíc nový státní zaměstnane­c, který dosud nemá složenou úřednickou zkoušku, bere do doby jejího složení základní plat, protože se nezohledňu­je jeho dosavadní pracovní praxe. Jinými slovy, i když bude někdo mít dlouholeto­u praxi, a nemá zkoušku, dostane stejný plat jako absolvent po škole. „Na jednu stranu to motivuje k rychlému složení zkoušky, na druhou stranu to demotivuje na toto místo vůbec nastoupit,“říká mluvčí Správy státních hmotných rezerv Edita Pechalová.

To by se ale mohlo změnit. Poslanci koncem února schválili novelu, podle níž by jim nově náležel platový stupeň podle jejich dosavadní praxe. Naopak shodili pod stůl jiné lákadlo pro odborníky – až stotisícov­ý náborový příspěvek, který mohli dostat státní úředníci nastupujíc­í na pozici, kterou se podařilo obsadit až napočtvrté.

Ve státní správě je možné dostat se k zajímavým věcem. To je pro někoho víc než vysoký plat. Jiří Halbrštát ManpowerGr­oup

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia