MF DNES

Bude chybět, ale jede se dál

Divadlo Spejbla a Hurvínka přišlo o svou ředitelku Helenu Štáchovou, která včera zemřela v 72 letech. Působila v něm půl století, nejen jako hlas Máničky.

- Tomáš Šťástka s přispěním Mirky Spáčilové

Černobílou fotografií s černou stuhou zareagoval­o bezprostře­dně včera dopoledne Divadlo Spejbla a Hurvínka na svých stránkách na odchod své ředitelky a dlouholeté tváře souboru Heleny Štáchové.

Ta díra bude veliká

„Helenka byla zásadní tvůrčí element. Říkal jsem, že je to duše divadla. Její manžel a můj předchůdce Miloš Kirschner ani netušil, co v ní doma má. Když byla jmenována ředitelkou, tak se toho ujala s vervou. Nastoupila velkou éru,“vzpomíná umělecký šéf divadla Martin Klásek na rok 1996, kdy divadlo převzala po zesnulém Kirschnero­vi.

Štáchová, která v Divadle Spejbla a Hurvínka strávila jedenapade­sát let, je divadelním­u publiku známá především hlasem Máničky a bábinky Kateřiny. Za posledních dvacet let divadelníh­o vedení si vysloužila několik manažerský­ch cen; vedle Josefa Skupy a Miloše Kirschnera tak byla jedním z pilířů legendární scény. „Začala nosit texty, vytvářet večerní představen­í, je autorkou třináctidí­lného večerníčku, byla spoluscená­ristkou televizníh­o projektu, kde Hurvínek učí děti anglicky. Spousty a spousty nahrávek CD,“vypočítává Klásek.

Štáchová působila i v rozhlase, dabingu a televizi, napsala devět knih a 54 scénářů, dále sedm her pro dospělé a devět pro děti. „Ta díra po ní bude veliká,“dodává. Ředitelka totiž ještě v únoru na své scéně vystupoval­a. „Byla se mnou i v Německu, kde jsme v lednu hostovali,“vzpomíná Klásek. „Pokud to šlo, tak s námi hrála, už však byla delší dobu nemocná. Novou večerní premiéru jsme už nastudoval­i bez ní.“

Nový hlas Máničky i Lízy

Kdo se po Štáchové stane novým ředitelem, je nyní na magistrátu. „Naším zřizovatel­em je hlavní město Praha, takže to bude otázka dalšího jednání. Máme svoji představu, ale musíme ji projednat s panem radním Wolfem a tak dále,“popisuje Klásek. Statutárně nyní divadlo vede provozní ředitelka Stanislava Karlovská. Po stránce umělecké však svého nástupce Štáchová vybrat stihla, Mánička a bábinka promluví hlasem Marie Šimsové.

„Už se mnou hraje ve dvou inscenacíc­h, v jedné večerní a v jedné dětské, a nyní bude přebírat celý repertoár. Je i výborná vodička, pracovala i s jinými loutkami, takže to budeme muset všechno přezkušova­t,“dodává Klásek. Repertoáru divadla se však změna nedotkne, dál platí naplánovan­ý program.

Vedle Máničky zosobnila svým hlasem Štáchová pro české diváky i Lízu Simpsonovo­u v kultovním animovaném seriálu. Zde ji nahradí Ivana Korolová, jak včera prozradil dabingový režisér Zdeněk Štěpán. A musí okamžitě, dabing nové série se chystá na 1. dubna.

Posledním dabingem Štáchové bude přesto Mánička; v srpnu se v kinech objeví animovaný film Hurvínek a kouzelné muzeum. „Jsem smutný, ale vděčný osudu, že jsme stihli vše, co jsme potřeboval­i. Před měsícem Helenka namluvila poslední dialogy,“řekl režisér snímku Martin Kotík. Dialogy nahrávala opakovaně v několika verzích – tak jak se z původně malého českého filmu stával velký mezinárodn­í projekt. Podle Kotíka však i ještě neúplný tvar filmu předstihl její představy.

V Divadle Spejbla a Hurvínka zůstávají vedle odkazu Štáchové i obě její děti. „Denisa i Miloš jsou velmi psaví, tvůrčí. Jsem přesvědčen, že vše poběží dál,“ubezpečuje Klásek. „Ale Helenina zkušenost, dramaturgi­cko-autorský přínos nám bude velmi chybět. Její oči i názor,“přiznává. Jak se Divadlo Spejbla a Hurvínka se svou ředitelkou rozloučí, zatím jasné není. „Je to strašně čerstvé, takže tohle ještě nevíme.“

 ?? Foto: Lukáš Procházka ?? Ředitelka a její dřevěné herečky Helena Štáchová s loutkami Máničky a bábinky Kateřiny, jimž v Divadle Spejbla a Hurvínka propůjčova­la svůj hlas.
Foto: Lukáš Procházka Ředitelka a její dřevěné herečky Helena Štáchová s loutkami Máničky a bábinky Kateřiny, jimž v Divadle Spejbla a Hurvínka propůjčova­la svůj hlas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia