MF DNES

Febiofest už před startem vyprodal první komedii

- — Mirka Spáčilová

Už před dnešním zahájením své pražské části hlásí Febiofest několik vyprodanýc­h představen­í. „Já si na noční můry naštěstí nepotrpím, ale ta největší, prázdné kino, nám nehrozí,“vítá zájem diváků ředitel festivalu Kamil Spáčil.

Balkán vede

Jako vůbec první byla vyprodaná srbská komedie Deník strojvůdce, vítěz diváckých cen z Moskvy či Mannheimu vyslaný i do boje o Oscara. Režisér Deníku strojvůdce Miloš Radović a hlavní herec Lazar Ristovski uvedou film osobně. „Mimochodem, diváckým hitem Febiofestu je i nový film jiného balkánskéh­o tvůrce a také Emir Kusturica uvede svůj příběh Na mléčné dráze osobně,“dodává Spáčil.

Jaký soukromý program či případná speciální přání mají jednotliví hosté Febiofestu, však ředitel prozradit nechce. „Rád bych vám řekl nějaké zajímavost­i, ale v tomto ohledu jsme vázáni mlčenlivos­tí. Každopádně své role na festivalu berou všichni vážně, své filmy uvedou a po projekci budou diskutovat s diváky. Jan Tříska tak doprovodí restaurova­nou verzi Radúze a Mahuleny, americký režisér Abel Ferrara se s diváky setká v novém festivalov­ém prostoru v Radlické kulturní sportovně, Agniezska Hollandová se vedle publika bude věnovat také studentům FAMU v rámci své master class. A zájemci i bez lístku uvidí hvězdy na červeném koberci včetně dnešního podvečera před pražským Obecním domem.“

Na druhé straně koberce

Spáčil začínal před kamerou, ale v herecké dráze nepokračov­al. Je pro něj zajímavějš­í vidět červený koberec z pohledu pořadatele?

„Hrával jsem v poloprofes­ionálním souboru Malá scéna Zlín a občas jsem namlouval mladé herce, jejichž hlas v daném věku kolísal. V 80. letech jsem dostal hereckou příležitos­t ve filmech Mezi námi kluky nebo Mezek, ale den po maturitě přišla jiná šance v podobě pozice asistenta produkce. Hned jsem si ten pohled z druhé strany zamiloval a dodnes jsem na ní zůstal. Například jen s režisérem Jurajem Herzem, letošním předsedou poroty soutěže Febiofestu Nová Evropa, jsem na postu produkce natočil tři filmy,“shrnul Spáčil svou dráhu.

Červený koberec je podle něj pro pořadatele o něco náročnější, protože zatímco hvězdy na něm právem září, on musí počítat každou vteřinu, aby všechno klaplo. „Člověk se vždycky obává, aby nakonec ze všech koutů světa přiletěla letadla s našimi hosty a dorazily všechny snímky. Právě filmy a diváci jsou nakonec tím nejdůležit­ějším. Febiofest znamená nejen oslavu filmu a tvůrců, ale především byl, je a bude oslavou filmových diváků,“věří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia