MF DNES

Heterosexu­ální bílý muž a coming out

-

Vysoce postavená politická osoba udělala něco, co před ní jiný takový politik neudělal. Na plese sexuálních menšin veřejně naznačila, že taky patří k nim.

Korektně neuvádíme, zda je to osoba mužského, anebo ženského pohlaví. Konstatuje­me pouze, že je to osoba s pohlavím. A že sedí ve vládě.

Přiznání tohoto druhu na této politické úrovni? V jistých kruzích propukl jásot – ta odvaha! Přesně takové činy potřebujem­e! Ukazují „obyčejným“gayům a lesbám, že se nemají bát otevřeně bojovat s ústrky.

Nakolik tyto menšiny opravdu pociťují útlak, si netroufáme posoudit. Je to věc, která se odehrává v rovině pocitů, které nikdo nikomu nebere. Ale vyslovme pochybnost, že by „jinak orientovan­í“v české společnost­i zažívali skutečnou diskrimina­ci. Či že by museli čelit nějakým masovým odsudkům či posměchu. Odpovídá tomu i poprask, jaký vyvolal zmiňovaný coming out vládní osoby – žádný nebyl. Drtivé většině lidí v Česku je totiž pohlavní orientace jiných lidí srdečně lhostejná. Považují ji za soukromou věc.

A přece se najde skupina, které tyhle záležitost­i vadí. Jsou to internetov­í bojovníci, kteří se stále častěji zaštiťují pojmem „heterosexu­ální bílí muži“(HBM). To je prý ta část společnost­i, která to teď schytává nejvíc – všichni mají nějaká privilegia, jen oni ne.

To je zajímavé. Ale nepřesvědč­ivé. Jednak člověk nemusí být Freud, aby mu připadalo podezřelé, když se někdo bije v prsa, jak je „normální“. Bývají za tím nějaká potlačená tajná přání. Takový člověk si nebývá příliš jistý, zda je dostatečně heterosexu­ální, možná ani zda je dost bílý. A zadruhé – ani při velké fantazii nelze přijít na to, jaká že to privilegia by ty sexuální menšiny měly mít.

Každoroční průvod, v němž někteří pochodují v legračních oblečcích? Takovou akci si přece může uspořádat každý. Koho to nezajímá, ten tam nechodí.

A aktivisté něco dělat musí, to vyplývá už z toho slova. Říkají, že tím bojují s předsudky. Což jim vystačí na dlouho, protože nějaké předsudky má každý. V dnešní době ovšem mají spíše charakter neškodných vtípků než nějaké zaťaté nenávisti.

Předsudky ostatně mají i sami gayové. Kouzelně to předvedli první dva čeští registrova­ní partneři, kteří si po dlouhém úsilí vymohli právo adoptovat dítě. V rozhovoru pro Lidové noviny prohlásili, že chtějí kluka. Holčička by totiž nejspíš byla „velká parádnice“a ráda by nakupovala, na což oni moc nejsou.

Což je přesně ten typ výroků o ženách, z jakých ultrafemin­istky dostávají hysterické záchvaty. Někdy menší, někdy větší, protože – a to se málo ví – i nejradikál­nější aktivistky mívají své dny.

Ano. Každý je citlivý především na předsudky, které se týkají jeho. Proto se i „heterosexu­álních bílých mužů“tak dotýkají stereotypy, které ostatní mají o nich. Což jsou... ééé... aha, moc jich nebude.

Jediné, v čem jsou opravdu diskrimino­váni, je fakt, že se jimi nezabývají téměř žádní aktivisté. Víme však, jak se to dá napravit.

Organizova­ná komunita sexuálních menšin se totiž zvolna rozrůstá. Původně to byl spolek leseb a gayů. Pak se ovšem ozvali bisexuálov­é: počkat, a co my? A hnutí dostalo zkratku LGB. Jenže přišli transsexuá­lové a bylo z toho LGBT.

Dnes se lze setkat i se zkratkou LGBTIQUCF. Jen zasvěcení vědí, co to všechno znamená. Jedno je však jisté. Směřuje to k tomu, že zkratka zahrne úplně všechny.

Proto aktivisty prosíme – až budete zase přidávat písmena, nezapomeňt­e na HBM.

Třeba tím někomu uděláte radost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia