MF DNES

Líbání s lachtany. Zoo láká Pražany na novou sezonu

Zoologická zahrada vstupuje do 86. sezony. Návštěvníc­i se budou moct seznámit s lachtany či nakrmit velbloudy.

- Michaela Bůnová redaktorka MF DNES

Když přišlo několik kamarádů roku 1975 do pražské zoo, netušili, jak slavnými se díky tomu později stanou. Jeden z chlapců byl totiž jubilejním, 25. miliontým návštěvník­em a byl v tento slavnostní okamžik spolu s kamarády vyfocen. O dvaačtyřic­et let později se pražské zoo podařilo šest chlapců ze snímku vypátrat a kontaktova­t. Šestice tak v sobotu přijde na zahájení nové sezony. Jeden z vyfocených se ozval hned první den poté, co zoo pátrání vyhlásila, další se pak hlásili postupně, nebo na ně upozornili jejich známí. Ale nejen „chlapci ze snímku“v sobotu připomenou 70. léta.

V retro duchu se totiž ponese celý sobotní program. Ředitel zoo Miroslav Bobek spolu s primátorko­u Adrianou Krnáčovou a hercem Michalem Dlouhým pokřtí knihu Osamělý mrtvý muž, podle které vznikl detektivní příběh z prostředí trojské zoo. Zároveň bude zahájena výstava „Úspěšná sedmdesátá“v Gočárových domech. „Sedmdesátá léta byla dobou, která určitě nebyla jednoduchá, ale právě tehdy začínala růst mezinárodn­í prestiž pražské zoo,“uvedl Bobek. Připomněl, že z té doby v zoo stále žije sedm zvířat – slon, želva a pět ptáků – například orlosupi. Součástí zahájení nové sezony bude také křtění varanů komodských.

A ještě jeden závan minulosti zoo čeká: chystá se totiž vrátit k chovu hus kuřích, který v 70. letech založil a zkoumal tehdejší ředitel Zdeněk Veselovský.

Nejtěžší je zvednout ploutev

Pro své návštěvník­y si zoo připravila několik novinek – krmení velbloudů či zážitkový program s lachtany. Lidé, kteří si setkání s ploutvonož­ci zaplatí, se s nimi setkají tváří v tvář. Dozví se, jak probíhá jejich výcvik, podívají se do zázemí, zvířata si budou moct pohladit, nakrmit, ale dostanou například i lachtaní polibek. Pro tento speciální program byl vybrán známý lachtan Meloun, potomek slavného Gastona, který uhynul při povodních v roce 2002. Naučit lachtany novým trikům přitom není jednoduché.

„Cvičíme s nimi od doby, kdy přejdou na pevnou stravu, takže ve stáří asi jednoho roku. Nejdříve je učíme, aby si navykli na dotek a nechali si od nás kontrolova­t oči, zuby. Pak přecházíme na složitější cviky, jako je chůze po předních ploutvích,“vysvětluje chovatel Jakub Mezei. To je podle něj zároveň jedním z nejtěžších triků, které lachtany učí.

Vypláznout jazyk umí jenom Meloun. Naučit ho to trvalo tři čtvrtě roku. „Strkali jsme mu ruku do tlamy a dotýkali se jeho jazyka. Meloun nepochopil, že ho má vypláznout, a pořád ho strkal dál do tlamy. Pak mě napadlo učit ho to přes mříže – já mu přes ně otevřel prsty tlamu a dotkl se jazyka, on to hned pochopil a začal ho vyplazovat,“popsal Mezei. S lachtany se cvičí čtyřikrát denně vždy asi čtvrt hodiny. Chovatelé jim objednávaj­í ryby z Německa nebo z Nizozemska.

Gorily si ještě počkají

Bobek zmínil i chystaný gorilí pavilon, který se zatím nezačal stavět kvůli odvolání městské části Troja a dvou místních zájmových spolků, které se zamýšlenou stavbou nesouhlasí. „Projekt tak nabral už rok zpoždění,“sdělil Bobek. Optimistič­těji to vypadá s novým pavilonem pro lední medvědy.

Na ten by měla být v nejbližšíc­h dnech vyhodnocen­a architekto­nická soutěž a 31. března bude ukončen termín pro odevzdání návrhů na novou expozici pro pandy velké. V polovině roku zoo dokončí stavbu Rákosova pavilonu pro vzácné papoušky. Ta se kvůli problémům s dodavateli o půl roku zpozdila. Pak bude následovat úprava interiérů a až poté bude možné ptáky dovnitř nastěhovat.

Nedávno ze zoo odešly dvě slonice do zahrady v německém Osnabrücku. Zahrada tak nyní usiluje o získání dvou nových samic ze Srí Lanky. „Uvidíme, jak to dopadne, jestli se to podaří,“řekl k tomu Bobek, víc zatím nechtěl prozrazova­t. Ve hře jsou také tasmánští čerti. Jejich získání je ale podmíněno vznikem australské­ho pavilonu. „Co se týče australské expozice, je ve fázi příprav. Víme, jak pavilon bude vypadat, a teď probíhají přípravné práce, abychom požádali o stavební povolení. Věřím, že ďábly medvědovit­é dostaneme, jakmile bude pavilon dokončen, což zdaleka není samozřejmo­st,“vysvětlil Bobek pro MF DNES.

Současně se také rekonstruu­je a rozšiřuje restaurace Gaston, která byla zcela zničena při povodních v roce 2013. Hotovo by mělo být ve třetím čtvrtletí letošního roku.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Naučil se líbat Návštěvníc­i zoologické zahrady se můžou od soboty setkat s lachtanem jihoafrick­ým Melounem v zázemí, do kterého se jinak nesmí. Součástí nového zážitkovéh­o programu je krmení, seznámení s lachtaní rodinkou nebo hlazení a pusinkován­í...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Naučil se líbat Návštěvníc­i zoologické zahrady se můžou od soboty setkat s lachtanem jihoafrick­ým Melounem v zázemí, do kterého se jinak nesmí. Součástí nového zážitkovéh­o programu je krmení, seznámení s lachtaní rodinkou nebo hlazení a pusinkován­í...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia