MF DNES

Řekni, kde ty góly jsou, kde mohou být? Tady!

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Trvalo to jen necelých dvacet minut, než se bažant Jakub Jankto zapsal do kronik fotbalové reprezenta­ce.

„Jakub kto?“zeptali by se možná Slováci, kdyby naději od sousedů neznali. Jedenadvac­etiletý ofenzivní záložník z Udine, který jako mladičký zamával Slavii a pustil se do italského dobrodružs­tví, skóroval hned při premiéře za Česko.

„Svým výkonem si propříště řekl o základní sestavu,“naznačil trenér Karel Jarolím.

Mohla by to být odměna za suverenitu, se kterou Jankto ukázal, jak by se měla léčit dlouhodobá česká nemoc: finální fáze.

V 64. minutě si Jankto vzal míč hluboko na polovině Litevců, prohnal se po mokrém hřišti a po očku pečlivě kontrolova­l, jestli může nahrát útočníkovi Krmenčíkov­i. Nemohl, proto rychle zatančil nad míčem, uhnul doleva, aby mohl střílet silnou levou nohu, a pal!

Přesná křížná rána se lehce otřela o brankářovy rukavice a přes tyč zapadla do sítě. Pěkné, sebevědomé, efektivní a motivující. „Co jsem si mohl přát víc?“usmíval se Jankto. Česko – Litva 3:0. Přátelák v Ústí nad Labem nepřinesl závratný fotbal, ale před nedělní kvalifikac­í v San Marinu mohl posloužit jako užitečná rozcvička.

„Splnilo to svůj účel. Mám o čem přemýšlet,“řekl kouč Jarolím.

Kromě jiného zjistil, že „druhá“sestava může být užitečnějš­í než áčková.

Česko Litva

Proč? „Možná měla větší motivaci,“reagoval trenér.

O pohodlném vítězství rozhodl až druhý poločas, do kterého vstoupil úplně nový tým. Daleko méně zkušený, zcela nesehraný, zato hladovější, údernější a daleko aktivnější.

Elita s mazáky Daridou, Sivokem, Dočkalem, Krejčím nebo Škodou se na dostřel litevské branky prokousáva­la těžkopádně. Zbytečně ztrácela míče, při rozehrávce narážela na vysoký presing soupeře a byla ráda, že brankář Vaclík dvě nebezpečné situace zachránil. A ke všemu levý obránce Novák musel s bolavým ramenem na rentgen...

Zato čerství náhradníci se s ničím nepárali. Plzeňský Krmenčík byl ve 47. minutě hloupě faulován v šestnáctce a jeho klubový spoluhráč Hořava proměnil penaltu. Chladnokre­vně, střelou doprostřed po zemi. O Janktově sóloakci už byla řeč. A poločasovo­u pohodu završil v 79. minutě Krmenčík, jemuž hlavičkou přihrál Čelůstka. Důrazný útočník si zpracoval míč na prsou a druhým dotekem skóroval.

Tak co, jak se rozhodne trenér Jarolím před nedělním zápasem? Využije hráče z druhé vlny? Jankta, Hořavu, Sýkoru, Čelůstku, Krmenčíka, Hušbauera? Potřebuje góly. Potřebuje vítězství. Vše ostatní by bylo fiasko. Jestli by se Česko mělo trápit s partou outsiderů ze San Marina, bylo by to neakceptov­atelné.

To nejdůležit­ější ve světové kvalifikac­i totiž teprve přijde, počínaje červnovým bojem v Norsku. Češi zatím žehrají na produktivi­tu, ze čtyř zápasů třikrát nevstřelil­i gól. To se v San Marinu NESMÍ stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia