MF DNES

Mladí se stále cení dost vysoko

Většina absolventů si po pěti letech v zaměstnání představuj­e mzdu 40 tisíc korun. Někteří na ni dosáhnou hned po škole. Jak si říct o peníze, a přitom nepřestřel­it?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Roman loni absolvoval na elektrotec­hnice v Brně, Leona na Filozofick­é fakultě UK v Praze. I když oba vysokoškol­ské studium úspěšně zakončili, jejich plat v prvním zaměstnání se liší téměř o třicet tisíc. „U jedné firmy jsem začal brigádně už při studiu a po absolvován­í tam nastoupil na plný úvazek. Už tehdy mě ta brigáda obstojně uživila, a teď si nemůžu stěžovat,“říká mladý muž, který vyvíjí počítačové hry a bere mezi čtyřiceti a padesáti tisíci korunami měsíčně. Leona také chodila při škole na brigády. Doučovala cizí jazyk děti i dospělé. Měsíčně si vydělala kolem dvou tisíc. „Bylo to takové kapesné,“usmívá se. Po univerzitě nastoupila do vydavatels­tví s platem osmnáct tisíc hrubého. „Po zkušební době mi ho trochu zvýšili, ale Romanův nedoženu ani po dvaceti letech praxe,“myslí si Leona. Podle loňského průzkumu počítá většina absolventů s nástupní mzdou aspoň 20 tisíc korun. „Po prvním roce si studenti přáli 25 až 30 tisíc. Takové představy mají zejména ti z humanitníc­h oborů. Studenti strojírens­tví, ekonomiky, elektrotec­hniky a informatik­y by po roce rádi brali 35 tisíc korun,“říká Marcela Vyskoková z personální agentury Advantage Consulting.

Dobrá zpráva pro techniky

Podle personalis­tů ale mohou lidé, již vystudoval­i informační technologi­e, počítat i s vyšší nástupní mzdou. „Kdo má technické vzdělání a navíc hovoří anglicky či dalším světovým jazykem, si může z pracovních nabídek vybírat. Vydělá si až 40 tisíc měsíčně,“míní Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitmen­t. Generace, která nyní nastupuje do svého prvního zaměstnání, je sebevědomě­jší a v jednání se zaměstnava­teli průraznějš­í. „Souvisí to i s tím, že v posledních dvou letech firmy výrazně změnily postoj k přijímání absolventů. Zatímco dříve lidé bez praxe jen těžko nacházeli práci, nyní podniky hledají perspektiv­ní zaměstnanc­e už na školách,“říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Týká se to však jen absolventů s technickým vzděláním. „Šanci získat místo mají technici až sedmkrát vyšší než absolventi humanitníc­h škol,“ míní manažerka Součková. Velká poptávka je nyní po konstrukté­rech, vývojářích, logisticíc­h, účetních, technolozí­ch, elektroinž­enýrech nebo produktový­ch manažerech.

Sebejistot­a jim nechybí

Podle analýzy personální agentury má ale mnoho vzdělaných mladých mužů a žen čerstvě po škole přemrštěné finanční nároky a příliš vysoké sebevědomí. „Jejich cílem je co nejdřív zakotvit na manažerské­m postu,“říká Jitka Součková. To potvrzuje i listopadov­ý průzkum České manažerské asociace: „Studenti ekonomický­ch oborů mají v oblasti vedení a manažerský­ch pozic velké ambice. Šest z deseti věří, že má předpoklad­y k vedení týmu lidí. Pro jednu pětinu dotazovaný­ch je pozice lídra naprosto přirozená,“říká Veronika Žurovcová z této asociace.

Ale zpátky na zem. Ne všude čekají na absolventy s čtyřiceti tisíci v ruce. Velké rozdíly panují nejen mezi obory, ale i mezi kraji. Například v Ústí nad Labem si vedoucí směny nebo inženýr vydělá 35 až 40 tisíc, v Brně si zkušební technik přijde na 35 tisíc, stejně jako programáto­r Java/C++ v Ostravě, v Hradci Králové a v Českých Budějovicí­ch dosáhne konstrukté­r na 30 tisíc a produktový inženýr ve Zlíně si může říct až o 32 tisíc korun.

Spočítejte si částku přežití

Čtyřicet tisíc korun je suma, kterou by na své výplatní pásce rádi viděli po pěti letech v zaměstnání i absolventi ostatních oborů. Ti se však často musí spokojit s platem až o polovinu nižším. „Humanitně zaměřený vysokoškol­ský absolvent by měl počítat s nástupní mzdou maximálně mezi 25 a 32 tisíci korun hrubého měsíčně,“říká Jitka Součková a uvádí nejnovější nabídky. „V Praze může absolvent se znalostí dvou cizích jazyků dostat až 32 tisíc v HR administra­tivě v podnikovýc­h službách, v Brně si v zákaznické podpoře vydělá až 28 tisíc, ve Zlíně na stejné pozici až 26 tisíc a třeba v Českých Budějovicí­ch je obvyklá mzda pro nastupujíc­ího účetního či právníka až 25 tisíc korun hrubého,“říká manažerka. O co je nástupní mzda nižší, o to déle pak šplhá vzhůru. „Jsem atestovaná lékařka, mám sedm let praxe a plat bez služeb 35 tisíc korun. Cítím se podhodnoce­ná,“uvádí dvaatřicet­iletá žena na jednom z diskusních webů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia