MF DNES

Jak dlouho absolvento­vi trvá najít si práci?

-

Jak tedy správně nastavit své platové požadavky? „Na pohovoru se nesluší začínat otázkou o výši mzdy – počkejte, až se zeptá personalis­ta. Ten bude pravděpodo­bně chtít vědět, kolik si představuj­ete,“nabádá Marcela Vyskoková. Ještě před pohovorem proto radí sepsat si podrobně veškeré osobní i rodinné výdaje, které musíte každý měsíc platit – nájem, energie, benzin, pojištění, oblečení, koníčky a podobně. „Vyjde vám částka přežití. K té si připočtěte 15 až 20 procent navrch – vyjde vám mzda, se kterou můžete slušně žít. Samozřejmě to automatick­y neznamená, že si ji skutečně vyjednáte. Určitě si ale ještě před pohovorem zjistěte, jak se plat v oboru, lokalitě a na obdobné pozici pohybuje,“říká Vyskoková.

Špatná škola, tisíce dolů

Svá „utajená“kritéria mají i zaměstnava­telé. Pokud třímá absolvent diplom z kvalitní školy či fakulty, boduje před ostatními. Stejně tak jej v platovém hodnocení postrkuje výš znalost cizího jazyka, zahraniční stáž nebo třeba téma diplomové práce, které korespondu­je s vizí podniku. „Rozhodně v životopise nezapomeňt­e uvést informace o praxích, brigádách, stážích, soutěžích. Ale nevymýšlej­te si a nenadsazuj­te své vědomosti,“říká Michal Novák z Profesia.cz. Podle serveru zaměstnava­telé nejvíce poptávají znalost anglického jazyka, dále německého, slovenskéh­o a francouzsk­ého.

Větší počet pracovních nabídek mají studenti v Praze, Středočesk­ém kraji a na jižní Moravě. Největší konkurence mezi absolventy je v Karlovarsk­ém a Ústeckém kraji. Tento trend kopíruje také výše platu. Na konci minulého roku byla průměrná mzda pražských a středočesk­ých absolventů vysokých škol mezi 27 až 28 tisíci korunami, stejně vzdělaní lidé v Karlovarsk­ém kraji nastupoval­i do své první práce za 20 876 korun.

Končíte školu a je vám jasné, že korporátní život se šéfem za zády není nic pro vás? Máte nápad na výrobek či službu, které by se prosadily na trhu? Založte si vlastní byznys. Ale napřed se naučte řemeslu podnikání, ať neopakujet­e chyby svých předchůdců.

Do 1 měsíce 1–2 měsíce 2–3 měsíce 3–6 měsíců Více než 6 měsíců Pořád nemá práci 55% 21% 9% 8% 4% 2%

Iva Peláková spolupraco­vnice MF DNES

„V dnešní době je potřeba být vidět. Kdo není na internetu, jako by nebyl. Takže jsem si co nejdříve založil portfolio, zapsal se do různých oborových i jiných katalogů, začal jsem řešit umístění ve vyhledávač­ích, blogoval jsem. Po letech jsem

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia