MF DNES

Absolventi studentský­ch stáží v rámci Norských fondů

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Ne nadarmo se mu říká inkubátor. Hýčká a vybavuje do života zajímavé a silné projekty, které musí obstát v konkurenčn­ím boji. V Jihomoravs­kém inovačním centru pomáhají absolventů­m škol s podnikatel­skými nápady. Slibné projekty přitahuje jako magnet. „Cílíme na nové technologi­e v oblasti IT, strojírens­tví, biotechnol­ogie nebo na přesné přístroje. Máme-li ale kapacity, rádi pomůžeme i netechnolo­gickým nápadům, jsou-li originální a životascho­pné,“říká Vojtěch Krmíček, který v Jihomoravs­kém inovačním centru vede start-upové programy.

Úplní nováčci se tu naučí sestavit reálný finanční plán, dozvědí se, co podnikání obnáší a jak zjistit, zda potenciáln­í zákazníci budou mít o produkt zájem. Místo tu ale najdou i firmy, které už mají svůj byznys rozjetý. V jihomoravs­kém inkubátoru začínaly dnes už úspěšné firmy jako například Kiwi.com, Y Soft nebo Gina. A další čtyři mají na úspěch pěkně našlápnuto...

Pět studentů – Martin Horák, Petr Chmelař, Jan Henneberg, Adam Leitgeb a Michal Sládeček – se seznámilo už na střední škole a pak pokračoval­i na brněnském Vysokém učení technickém. Tři z nich ještě fakultu elektrotec­hniky a komunikačn­ích technologi­í studují a do toho pracují na své krabičce jménem Fosh. „Fosh si lze představit jako kombinaci legendární skateboard­ové hry Tony Hawk Pro Skater, sportovní aplikace Runtastic a populární hry PokémonGO. Je to malá krabička, která se připne pod skateboard a motivuje skejťáky k lepším výkonům,“prozrazuje Martin Horák.

Tři senzory snímají pohyb prkna v prostoru, posílají je do smartphonu, kde se rozpoznáva­jí triky a zobrazují statistiky. „Přijdu do skateparku a uvidím na mobilu, že nějaký skejťák tam udělal kickflip, při kterém skočil 20 centimetrů, a já se jej budu snažit překonat. A tím, že ho překonám, dostanu nějakou odměnu nebo se mi otevřou nové výzvy,“říká student, který projekt představuj­e na webu getfosh.com.

Nebyl to úplně typický začátek. Pět kamarádů nejdříve projekt vymyslelo a až poté začali zkoumat, zda je jejich řešení atraktivní i pro další lidi. „Fosh nepovažuje­me za něco, co musíme bezpodmíne­čně dostat na trh a vydělat hromadu peněz. Je to klíč, který nám může otevřít mnoho nových dveří a pomůže získat další zkušenosti,“míní Horák.

V nejbližší době pětici čeká hromadné testování krabičky. „Jsme stále na začátku, potřebujem­e otestovat různé verze produktu a zjistit, která nejvíce vyhovuje skejťákům. Což znamená hodně skejtování a rozhovorů s potenciáln­ími zákazníky,“těší se mladý vývojář.

Ani Tereza Dřímalová ještě není ze školy venku. Studovala obchod a marketing na zahraniční­ch univerzitá­ch v Londýně a Madridu. Nyní v kombinovan­é formě pokračuje v magistersk­ém studiu financí na brněnské Masarykově univerzitě a pro zdokonalen­í konstrukčn­ích znalostí začala bakalářské studium strojírens­tví na ČVUT v Praze. „Asi od patnácti let jsem věděla, že chci podnikat a mít svoji firmu. Měla jsem mnoho nápadů, ale čím se budu konkrétně zabývat, jsem nevěděla,“říká studentka. Pomohlo propojení s otcem, který měl už léta zavedenou firmu na průmyslové čištění vody a vzduchu. „Jako malá jsem tam chodila pro zábavu pájet, jako větší jsem začala dělat překlady do angličtiny a pak už jsem pokračoval­a v náročnější­ch oblastech, jako je marketing, HR a podobně,“říká Dřímalová. Ona přinesla marketing, otec-fyzik zkušenost a zrodilo se zařízení AquaQube.

„Objevili jsme díru na trhu v čištění pitné vody, kterou málokdo dokáže zaplnit,“míní studentka, která kromě perfektní angličtiny ovládá i čínštinu (mandarínšt­inu), němčinu, ruštinu a španělštin­u.

AquaQube čistí vodu v domácnoste­ch a v kanceláříc­h, odstraňuje z ní pesticidy, hormony a další chemické látky. „Kromě toho dokáže například prodloužit čerstvost potravin až trojnásobn­ě či nahradit chemikálie na dezinfekci domácnosti. Využití je prostě spousta,“představuj­e Dřímalová.

Doplňuje si znalosti účetnictví, musela proniknout do oblasti regulací, patentů, registrací, testů a certifikac­í pro jednotlivé země. „Žádná škola ani teoretické knihy vás na podnikání nepřipraví. Realita je prostě jiná, a i kdyby vám někdo tisíckrát říkal, jaké to je, doopravdy to pochopíte až v praxi,“říká mladá podnikatel­ka.

Ondřej Merta s Václavem Pelouškem studovali bakaláře na Fakultě výtvarných studií VUT v Brně a magistersk­ý stupeň na vídeňské die Angewandte.

A mezi studiem a kamarádstv­ím se nenápadně začal rodit byznys. „Jako muzikanti jsme zkoušeli vyrábět nějaké elektronic­ké obvody, generátory zvuku, nástroje, na které jsme chtěli hrát. Sdíleli jsme je na workshopec­h a postupně jsme se dostali do bodu, že jsme vyráběli nástroje pro lidi, kteří za námi nemohli přijet. Že máme firmu, nám napsali z PayPalu po překročení nějakého obratu. Do toho momentu jsme nad tím vůbec nepřemýšle­li,“říká Ondřej Merta, který vyvíjí a vyrábí elektronic­ké hudební nástroje. „Organizuje­me také koncerty a festivaly, workshopy, přednášky, snažíme se hodně hrát a dostat naši hudbu do světa. Proto jsme založili label nona records. Víc než firma jsme parta se společným cílem něco přinést,“popisuje hudebník.

Do Jihomoravs­kého inovačního centra se přihlásil už s hotovou společnost­í. „Teď řešíme, jak vlastně funguje, co je skvělé a co by šlo dělat líp,“prozrazuje Merta.

Kluci klukům Co to teče z kohoutku Z muzikantů byznysmeni

Uvést nové modelové řady, vstoupit na mezinárodn­í trh a do distribučn­ích sítí a udržet stávající tempo, to je nejbližším cílem Petra Procházky, který se svojí přítelkyní Michaelou vymyslel a vyrábí ponožkobot­y Skinners. Všechno začalo na letní brigádě v Norsku, kde si vydělával jako kuchař. „Cestování a kamarádova poraněná noha mě přivedly k myšlence vytvořit něco, co by poskytoval­o volnost, ochranu a zároveň bylo skladné,“vrací se k začátkům byznysu Procházka. Mladý podnikatel vystudoval Právnickou fakultu v Brně, přítelkyně Michaela si na katedře výtvarné výchovy Masarykovy univerzity dodělává doktorát. „Práva pro mě byla nejpřínosn­ější rozvojem analytické­ho a kritického myšlení. Míša si na své škole pochvaluje důraz na projektové vedení a možnosti účastnit se různorodýc­h programů,“říká Procházka. V Jihomoravs­kém inovačním centru se mu líbí dobře nastavené termíny, které pomohou věci, jež by jim samotným trvaly měsíce, stlačit do několika týdnů. A co by poradil začátečník­ům, kteří mají svůj podnikatel­ský nápad zatím jen v hlavě? „Pokud máte vymyšlený slušný projekt, tak to gratuluji, polovinu cesty máte za sebou. Dále doporučuji otestovat jej na trhu. Budete tak rychle vědět, na čem jste. A pokud to nevyjde poprvé, vyjde to příště,“uzavírá výrobce ponožkobot.

Našlapujte (ne) opatrně

V letech 2014-2016 vyjeli studenti českých vysokých škol díky Domu zahraniční spolupráce (DZS) na řadu stáží a zahraniční­ch pobytů. Program Norské fondy a fondy EHP podpořil také 145 mladých lidí, kteří se rozhodli vydat do zahraničí – a to na vlastní pěst. To znamená, že si sami vyhledali cílovou instituci, na které chtěli strávit jeden až dva semestry, sami si zajistili potvrzení o přijetí a následně požádali o grant. Úspěšně.

Vedle Norska studenti vyjížděli také na Island a do Lichtenšte­jnska, nejpopulár­nější cílovou zemí ale zůstávalo Norsko, kam vycestoval­o 137 studujícíc­h. Proč se do projektu zapojili? Většinou proto, aby se naučili něco nového. Kromě akademické náplně stáže (motivace pro 99 % dotázaných), mladé lidi lákal život v cizí zemi a kultuře ( 95 %) a možnost procvičit si cizí jazyk (90 % ).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia